Connect with us

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: Din martie, se ridică graniţele aeriene şi maritime şi vom putea emite vize Schengen. Vom continua eforturile pentru a închide acest proces

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă seară că din martie se ridică graniţele aeriene şi maritime şi vor putea fi emise vize Schengen, după ce Austria a confirmat, prin vocea ministrului de interne, acordul politic cu România și Bulgaria privind intrarea celor două țări în zona de liberă circulație, iar Consiliul Uniunii Europene a adoptat sâmbătă seară, la ora 22.38, în unanimitate, decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria, în conformitate cu care acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024.

“Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică graniţele aeriene şi maritime şi vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eşecuri şi umilinţe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ministerul austriac de Interne a anunțat sâmbătă finalizarea negocierilor pentru elaborarea unui text juridic obligatoriu privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen aerian, după discuțiile care au avut loc în această lună cu miniștrii de Interne din cele două țări. Decizia a fost salutată de președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, vicepremierul și ministrul de interne Cătălin Predoiu, ministrul de externe Luminița Odobescu, dar și de liderii instituțiilor UE – președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timp ce președinția Spaniei la Consiliul Uniunii Europene a precizat că acest acord prin care spațiul Schengen se extinde reprezintă ultimul al mandatului semestrial al Spaniei la cârma UE.

România şi Bulgaria au anunţat pe 27 decembrie că au ajuns la un acord politic cu această ţară pentru a beneficia de libera circulaţie în spaţiul Schengen la nivel maritim şi aerian, problema frontierelor terestre fiind amânată pentru mai târziu

Context

Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil și aprobând, în schimb, intrarea Croației. Ţările de Jos s-au opus, la rândul lor, primirii în Schengen a Bulgariei, cerând monitorizări suplimentare din perspectiva securității frontierelor și a respectării statului de drept.

Pe parcursul anului 2023, după o perioadă în care România și-a rechemat ambasadorul de la Viena, discuțiile au continuat, iar Bucureștiul și Sofia au implementat proiecte-pilot în parteneriat cu Comisia Europeană pentru a demonstra, din nou, capacitatea celor două țări de a gestiona frontierele externe.

Deblocarea procesului de aderare a României și a Bulgariei la spațiul Schengen vine ca urmare a unui roller-coaster politico-diplomatic în ultimele luni. La finele lunii septembrie, compromisul miniștrilor de interne din UE către un viitor acord pentru pactul de migrație și azil a creat “o atmosferă bună pentru temele de interes major ale României” și Bulgariei, în speță aderarea celor două țări la zona de liberă circulație.

Deși la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 5 decembrie, tema aderării celor două țări la Schengen nu a fost supusă la vot, la o săptămână distanță, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a confirmat că ţara sa şi-ar putea ridica veto-ul faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen deocamdată prin acceptarea lor într-un aşa-numit “Air Schengen”, respectiv eliminarea controalelor doar în aeroporturi, nu şi la frontierele terestre, dar a pus o serie de condiţii acestor ţări şi Comisiei Europene.

În mod concret, Karner a cerut Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră. De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă. În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Reacții din România față de poziția Austriei au venit treptat. Mai întâi, premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a afirmat că Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a adoptat o atitudine mai precaută. Acesta a salutat flexibilizarea poziției Austriei, dar a subliniat că o aderare a României la Schengen ar fi consecința conlucrării tuturor forțelor politice, menționând totodată că o decizie este așteptată la un Consiliu JAI extraordinar organizat la finalul anului de președinția spaniolă a Consiliului UE și că între timp sunt așteptate poziția Olandei privind aderarea Bulgariei și rezultatele discuțiilor reuniunii miniștrilor de interne prezenți luni în Slovenia.

Ulterior, la o reuniune a Forumului Salzburg, care reunește miniștrii de interne din mai multe țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Austria, Bulgaria și România, vicepremierul și ministrul de interne Cătălin Predoiu (PNL) a precizat că discuțiile cu Austria și instituțiile UE sunt îndreptate în direcția obținerii unui rezultat concret în luna decembrie.

 

Subiectul a ajuns și la cel mai înalt nivel, în marja summitului Consiliului European din 14-15 decembrie de la Bruxelles. Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire informală cu cancelarul austriac Karl Nehammer și cu premierul bulgar Nikolai Denkov, la invitația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen, dar a apreciat că acest obiectiv “rămân complicat” şi că în acest dosar “mai e mult de negociat”, neexcluzând posibilitatea unui Consiliu JAI extraordinar. Șeful statului a adoptat o poziție prudentă cu privire la aderarea României la spațiul Schengen, precizând că deși a apărut o flexibilizare a poziției Austriei este nevoie în continuare de “foarte, foarte multe negocieri”.

În marja summit-ului european de la Bruxelles, președinta Parlamentului European Roberta Metsola și premierul țării care asigură președinția Consiliului UE, spaniolul Pedro Sanchez, au reafirmat că instituțiile europene vor lucra până în ultima clipă pentru primirea României și a Bulgariei la spațiul Schengen.

Un semnal de optimism a apărut și după ce Consiliul Uniunii Europene, prezidat de Spania, și Parlamentul European au ajuns pe 20 decembrie la un acord calificat drept “istoric” de președinta Comisiei Europene privind Pactul pentru migrația și azilul, o înțelegere considerată crucială pentru viitorul UE și importantă pentru alte dosare precum extinderea spațiului Schengen cu România și cu Bulgaria, având în vedere opoziția Austriei în acest sens.

În acest siaj și-a făcut loc și modificarea de poziție din partea Olandei, care a decis, la nivel guvernamental și parlamentar, să sprijine și intrarea Bulgariei în spațiul Schengen, lăsând Austria în postura singurei țări care se mai opunea extinderii spațiului de liberă circulație cu Bulgaria și România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

Published

on

© Digital Innovation Summit Bucharest

În debutul Digital Innovation Summit, eveniment desfășurat în perioada 16-18 aprilie la București, sub egida Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), liderul Partidului Național Liberal și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a susținut necesitatea protejării democrației în era digitală și a confruntării cu amenințările cibernetice și manipularea informației.

„Trăim într-un context în care viitorul României depinde de digitalizare și de integrarea sustenabilă și sigură a noilor tehnologii. Credeam că știm aproape totul despre cum este războiul, dar viața ne-a arătat că există mereu multe lucruri noi de învățat. Lupta pentru democrație se duce pe mai multe planuri – militar, economic, politic – și unul despre care vorbim astăzi, cel tehnologic”, a subliniat Ciucă.

În discursul său, șeful Senatului a evidențiat importanța protejării cetățenilor împotriva manipulării și dezinformării în mediul online, luând ca exemplu atacurile cibernetice asupra Estoniei din 2007 și invazia Ucrainei din 2014. Avertizând asupra pericolelor actuale, el a subliniat că anul 2024 este un an electoral la nivel global, iar bătălia se poartă între democrație și autoritarism.

„Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei și știrilor false este real și acut astăzi, mai mult ca niciodată. Așadar, trebuie să fim atenți să ne apărăm democrația și pe câmpul de luptă digital”, a afirmat Ciucă.

În concluzie, liderul PNL a pledat pentru investiții în securitate și educație continuă, subliniind că educația rămâne cea mai puternică armă împotriva propagandei și manipulării. De asemenea, a subliniat importanța colaborării internaționale în combaterea amenințărilor cibernetice și a încheiat cu aprecieri către Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI București) pentru contribuția sa la dezvoltarea tehnologică și securitatea digitală în România.

„ICI București a dezvoltat produse și servicii competitive cu cele din sectorul privat, iar parteneriatul meu cu institutul nu este unul nou. Apreciez eforturile lor și îi încurajez să continue pe această linie, pentru că avem nevoie de inovație și securitate în această eră digitală”, a concluzionat Nicolae Ciucă.


Digital Innovation Summit Bucharest 2024 (DISB), eveniment care se desfășoară între 16 – 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, sub Înaltul Patronaj al președintelui Camerei Deputaților și al premierului României, oferă participanților o platformă globală de discuții și schimb de idei pe teme legate de inovație, securitate cibernetică și rolul diplomației în lumea digitală interconectată de astăzi. 

Evenimentul găzduiește lideri și experți din întreaga lume, precum și pasionați de tehnologie, pentru a explora soluții și strategii pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper pentru toți. Printre invitații care vor lua cuvântul la DIBS se regăsesc Alfred Simonis – președintele Camerei Deputaților; Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței; Dragoș Cristian Vlad – președintele Autorității pentru Digitalizarea României; Kathleen Ann Kavalec – amabasadorul SUA în România; Ilgar Ali Oghlu Musayev – șef de serviciu, Serviciul de stat pentru comunicații speciale și securitatea informațiilor, Republica Azerbaidjan; Reuven Azar – ambasadorul Israelului în România; Chunlin Han – ambasadorul Chinei în România; Eyüp Kuntay Turmuș – consilier SPS și manager de program, Divizia Provocări de securitate emergente, NATO; Nico di Gabriele – Senior Team Lead, Banca Centrală Europeană; Cătălin Zetu -Director al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, Inspectoratul General al Poliției Române; sau Mihai Busuoic – președintele Curții de Conturi.

De asemenea, DISB reunește cea de-a 7-a ediție a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum) și cea de-a 3-a ediție a Conferinței Internaționale privind Diplomația Cibernetică (ICCD). CIP Forum se axează pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI București și paneluri dedicate rolului femeilor în inovație și societate. ICCD analizează conexiunea dintre tehnologie și relațiile internaționale, agenda cuprinzând teme precum consensul global asupra politicilor digitale, consolidarea alianțelor regionale de securitate cibernetică și strategii proactive privind dezinformarea.

Evenimentul nu se rezumă doar la paneluri și workshop-uri, ci cuprinde TechPulse Hackathon, întâlniri B2B, dialoguri interministeriale internaționale și demonstrații ale unor produse de ultimă generație.

CaleaEuropeană.ro, în calitate de partener media, va modera două sesiuni din cadrul summitului și va participa la o sesiune, în calitate de speaker, prin intermediul directorului publicației, Dan Cărbunaru.

DISB se bucură de susținerea Vodafone, MultiversX, Kontron Services, Danubius, ProVision, OPSWAT, Simavi, FIP Consulting, CISCO, Tema Energy, MediGo, Motorola Solution Romania, Claroty, MSAB, Raiffeisen, Stimpex, Domeniile Averesti, Konica Minolta, Automobile Bavaria Group, TAROM, Mobexpert, Aqua Carpatica.

Agenda completă poate fi consultată AICI.

Continue Reading

ROMÂNIA

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

Published

on

© CaleaEuropeana

Obiectul pe care ar trebui să îl aibă comunitățile locale este acela de a crea oportunități, să fie motorul spre progres, a subliniat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea.

Acesta a participat luni la Gala Asociației Orașelor din România, organizată cu ocazia celebrării a trei decenii de activitate neîntreruptă.

”Timp de 12 ani am avut și eu șansa de a face parte din această asociația. Cunosc situațiile cu care vă confruntați. Am încercat de fiecare dată să vin alături de dumneavoastră și să găsim împreună soluții la problemele cu care vă confruntați. Timp de 10 luni de zile de când sunt în această poziție, am mers în 35 de județe ale României, cu mare parte dintre dumneavoastră m-am întâlnit și la ministerul Dezvoltării”, a subliniat Adrian Veștea în cadrul evenimentului reprezentativ pentru evoluția comunităților urbane mici și mijlocii.

Citiți și: Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

Acesta a explicat că a încercat să aducă împreună experiența tuturor actorilor implicați – de la minister până la autoritățile locale – pentru a genera un ”real progres” și pentru a implementa cât mai multe programe.

”Obiectivul pe care trebuie să îl vedem cu toții, cel puțin dumneavoastră, la nivelul orașelor, este acela de a crea oportunități, dumneavoastră să fiți motorul care să ducă la un progres foarte bun. Cred că sunt foarte multe soluții pe care dumneavoastră și ceilalți colegi din administrația locală le pot accesa”, a mai spus ministrul Dezvoltării, amintind că ”astăzi, mai mult ca oricând, avem oportunitatea de a avea un portofoliu foarte mare de proiecte”.

El a dat asigurări că autoritățile locale vor găsi mereu deschiderea al dialog și colaborare, astfel încât toate comunitățile să poată beneficia de servicii de calitate, la standarde europene.

Asociația Orașelor din România (AOR) sărbătorește anul acesta 30 de ani de activitate neîntreruptă și a marcat această ocazie specială cu o seară de recunoștință și celebrare la Gala AOR 30.

De la înființarea sa în 1994, Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.

În ultimii 30 de ani, Asociația Orașelor din România a demonstrat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă, incluzivitatea socială și inovarea în gestionarea orașelor.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

Published

on

© CaleaEuropeana

Autoritățile locale, comunitățile locale sunt parte a dezvoltării României, și nu un efect al dezvoltării României, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, în cadrul Galei Asociației Orașelor din România (AOR), organizată cu prilejul celebrării a trei decenii de la înființare.

“Nu există dezvoltare a unei țări fără dezvoltarea comunităților locale. Practic, ceea ce noi facem în diferitele funcții pe care le ocupăm, este să asigurăm relația corectă între stat și cetățean prin intermediul autorităților locale. Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție deja de 97%, peste 23 de miliarde de euro”, a subliniat Adrian Câciu.

Acesta a precizat că face referire la politica de coeziune în principal, pentru că ea se referă la dezvoltarea comunităților locale din perspectiva fondurilor europene. „23 de miliarde de euro au intrat în România”, a adăugat Câciu.

De asemenea, el a amintit că, “tot stând la masa discuțiilor”, s-au găsit soluții de finanțare pentru proiectele care nu s-au finanțat în exercițiul financiar 2014-2020.

“Trebuie să ne asigurăm că proiectele pe care le finanțăm vor produce servicii mai bune pentru cetățenii noștri. Aici trebuie să înțelegem că statul este format, pe de o parte, din administrație centrală, iar pe de altă parte, din administrație locală. Supracontractarea înseamnă cheia succesului pentru că supracontractarea poate duce la absorbție de bani europeni de 100%”, a punctat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citiți și: Asociația Orașelor din România (AOR) trage un semnal de alarmă: Avem nevoie de fonduri europene destinate orașelor pentru a obține un echilibru teritorial

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

Asociația Orașelor din România (AOR) sărbătorește anul acesta 30 de ani de activitate neîntreruptă și a marcat această ocazie specială cu o seară de recunoștință și celebrare la Gala AOR 30.

De la înființarea sa în 1994, Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.

În ultimii 30 de ani, Asociația Orașelor din România a demonstrat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă, incluzivitatea socială și inovarea în gestionarea orașelor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ3 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA37 mins ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA51 mins ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA2 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA3 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA5 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

ROMÂNIA DIGITALĂ3 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

Trending