Connect with us

MAREA BRITANIE

Marea Britanie va antrena până la 10.000 de soldați ucraineni pentru lupta pe front împotriva Rusiei

Published

on

© ArmyINFORM/Ministerul Apărării din Ucraina

Forțele britanice au început să antreneze soldați ucraineni în cadrul unui nou program pentru a-i ajuta în lupta împotriva Rusiei. Până la 10.000 de soldați ucraineni vor sosi în Marea Britanie pentru o pregătire militară specializată care va dura câteva săptămâni. Primul contingent s-a întâlnit deja joi cu ministrul apărării, Ben Wallace, a confirmat Ministerul Apărării (MoD), potrivit The Guardian.

Wallace a descris programul ca fiind următoarea fază a sprijinului acordat de Marea Britanie armatei ucrainene.

„Folosind expertiza de clasă mondială a armatei britanice, vom ajuta Ucraina să își reconstruiască forțele și să își intensifice rezistența în timp ce își apără suveranitatea țării și dreptul de a-și alege propriul viitor”, a declarat acesta.

Ucraina pierde până la 200 de soldați în fiecare zi, ceea ce înseamnă că antrenarea întăririlor departe de amenințarea atacurilor rusești este esențială pentru efortul de război al țării.

Aproximativ 1.050 de militari britanici vor fi detașați pentru a desfășura programul, care va avea loc în patru locații ale Ministerului Apărării, care nu au fost dezvăluite, în nord-vestul, sud-vestul și sud-estul Regatului Unit.

Antrenamentul le va oferi recruților voluntari cu experiență militară redusă sau inexistentă abilitățile necesare pentru a fi eficienți în lupta de front. Bazat pe instruirea de bază a soldaților din Marea Britanie, cursul acoperă mânuirea armelor, primul ajutor pe câmpul de luptă, tehnica de teren, tacticile de patrulare și legea conflictului armat.

Guvernul, care a investit până în prezent 2,3 miliarde de lire sterline în ajutorul militar acordat Ucrainei, a achiziționat, de asemenea, puști de asalt în varianta AK pentru instruire, astfel încât soldații ucraineni să se poată antrena cu armele pe care le vor folosi pe linia frontului. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie și Australia își unesc forțele pentru a combate ”coerciția” economică exercitată de China, într-o lume în care ”ordinea bazată pe reguli este amenințată mai mult ca niciodată”

Published

on

© Richard Marles/ Twitter

Marea Britanie și Australia fac echipă pentru a combate ”coerciția” economică exercitată de China.

Miniștrii de rang înalt din cele două state au anunțat joi că vor demara un nou ”dialog privind securitatea economică” pentru a aborda provocările tot mai mari din Indo-Pacific, pentru a menține diversitatea lanțurilor de aprovizionare globale și pentru a aborda riscul de “coerciție” economică din partea unor națiuni ostile, informează Politico Europe.

Măsura face parte din răspunsul Occidentului la presiunile exercitate de Beijing asupra unor companii sau sectoare importante de peste mări, în încercarea de a le împiedica să facă declarații publice cu privire la chestiuni sensibile sau de a obține sprijinul acestora pentru politicile Chinei.

Anunțul a fost făcut la finalul unei vizite de două zile la Londra a viceprim-ministrului și ministrului apărării australian Richard Marles și a ministrului de externe Penny Wong. Cei doi s-au întâlnit cu omologii lor britanici Ben Wallace și James Cleverly – un format cunoscut sub numele de ”Aukmin”.

”Este important să recunoaștem că, din păcate, ordinea bazată pe reguli este amenințată mai mult ca niciodată, drepturile omului sunt amenințate de o serie de personaje din întreaga lume, iar oamenii testează suveranitatea statelor naționale într-un mod care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți”, a declarat Wallace într-o conferință de presă la Portsmouth, în sudul Angliei.

Într-o declarație comună emisă joi, cei patru miniștri au subliniat ”opoziția lor fermă față de orice coerciție sau acțiune destabilizatoare în Marea Chinei de Sud”, unde China își sporește prezența militară.

Pe fondul tensiunilor crescute dintre China și Taiwan, miniștrii britanici și australieni au subliniat importanța ”păcii și a stabilității” în strâmtoarea Taiwan, o cale navigabilă esențială pentru lanțurile de aprovizionare globale, și opoziția lor comună față de ”schimbările unilaterale ale status quo-ului”.

Marea Britanie și Australia sunt parteneri apropiați în domeniul apărării și membri ai pactului tripartit AUKUS cu SUA din septembrie 2021, care vizează furnizarea de submarine cu propulsie nucleară și alte echipamente de apărare de ultimă generație pentru Australia. Se așteaptă ca la începutul primăverii, Canberra să decidă dacă aceste submarine vor fi construite de SUA, Marea Britanie sau o combinație a celor două.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Rishi Sunak: Trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni, dacă nu ani” de antrenament

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni, dacă nu ani” de antrenament, iar el caută cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul să obțină victoria, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Într-un interviu televizat pentru TalkTV, pentru a marca primele sale 100 de zile în calitate de lider, Sunak a declarat că „discută mereu cu ucrainenii despre sprijinul potrivit de care au nevoie”.

„Problema este care este sprijinul pe care îl putem oferi și care credem că va face cea mai mare diferență? …De aceea, decizia pe care am luat-o în calitate de prim-ministru a fost aceea de a fi una dintre primele țări din lume care a furnizat tancuri grele Ucrainei… Am fost apoi urmați de alte țări.”

Avioanele de luptă, a spus șeful guvernului de la Londra, sunt „echipamente incredibil de sofisticate care necesită luni, dacă nu ani, pentru ca oamenii să fie instruiți”.

„Dorința și obiectivul nostru este ca Ucraina să câștige acest conflict… Așadar, nu este vorba doar de echipament, ci și de capacitățile și antrenamentul care vin alături de acesta, împreună cu un plan cu aliații noștri care să asigure că pot fi victorioși.”

Citiți și Premierul britanic consideră că „nu este practic” să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, deoarece instruirea ar dura prea mult, dar promite să accelereze sprijinul pentru Kiev

Tot joi, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a avertizat că furnizarea de avioane de luptă Ucrainei nu ar reprezenta o „baghetă magică” în acest război.

„În ceea ce privește procesul legat de avioane, am fost destul de clar. Un lucru pe care l-am învățat în ultimul an este să nu excludem nimic”, a spus Wallace reporterilor.

Kievul a solicitat avioane de război F-16 de fabricație americană pentru a ajuta la respingerea invaziei rusești.

Statele Unite au exclus deocamdată orice livrare de F-16 către Ucraina, dar alți parteneri, inclusiv Polonia, s-au arătat mai deschiși la această idee.

„Sunt foarte deschis să examinez tot felul de sisteme, și nu doar avioane, pentru a oferi Ucrainei această asistență”, a declarat Wallace.

Ministrul britanic a precizat că „aceste lucruri nu se întâmplă întotdeauna peste noapte. Dar pot spune că nu îi punem în pericol pe ucraineni”.

Comentariile sale au fost făcute după ce Downing Street a dat de înțeles marți că exclude trimiterea avioanelor sale de luptă.

„Avioanele de luptă Typhoon și F-35 ale Marii Britanii sunt extrem de sofisticate și durează luni de zile pentru a învăța să le piloteze”, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al premierului. „Având în vedere acest lucru, credem că nu este practic să trimitem aceste avioane în Ucraina”, a adăugat oficialul.

Guvernul Marii Britanii a anunțat în ianuarie că își propune să trimită tancuri în Ucraina la sfârșitul lunii martie, după ce a devenit primul aliat occidental care a promis vehicule grele de asalt, cu un plan de a trimite 14 tancuri Challenger 2.

Wallace a declarat că nevoia imediată a Kievului este de armament pentru a permite formațiunilor militare de pe teren să respingă trupele rusești și că este „ușor să ne lăsăm duși de val”.

Aprovizionarea cu avioane de luptă nu ar reprezenta o schimbare radicală peste noapte, din cauza necesității unui antrenament complex, a adăugat ministrul.

„Știți, chiar dacă mâine dimineață am anunța că îi vom pune în avioane rapide, asta ar dura luni de zile”, a punctat Wallace, deoarece ucrainenii s-ar confrunta cu faptul că „dintr-o dată ar trebui să învețe să le piloteze”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Boris Johnson: “Joc încheiat” pentru Putin dacă Occidentul livrează Kievului arme pentru a sparge liniile forțelor ruse din sudul și estului Ucraina

Published

on

© Boris Johnson/ Twitter

Brexitul i-a permis Regatului Unit să ”facă lucrurile în mod diferit” atunci când a fost vorba despre furnizarea de arme Ucrainei în faţa forţelor invadatoare ruse, a susţinut miercuri, la Washington, fostul premier britanic Boris Johnson, adăugând că livrarea de arme occidentale Kievului pentru a sparge liniile forţelor ruse din sudul şi estul Ucrainei ar însemna ”joc încheiat” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

În opinia sa, dacă Regatul Unit nu ar fi părăsit Uniunea Europeană atunci livrarea rachetelor antitanc pentru armata ucraineană de către Londra nu ar fi avut loc, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Boris Johnson a făcut aceste comentarii după un discurs rostit miercuri la Atlantic Council de la Washington. El a folosit acest prilej pentru a spori presiunea asupra Occidentului în scopul trimiterii în Ucraina a armelor de care aceasta are nevoie pentru o ofensivă, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.

El a adăugat că livrarea de arme Kievului pentru a sparge liniile forţelor ruse din sudul şi estul Ucrainei ar însemna ”joc încheiat” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

”Acea zonă, între Mariupol, Donbas şi Crimeea pe care Putin a luat-o, este acea fâşie lungă de pământ care practic îi împiedică pe ucraineni să ajungă la Marea Azov. Dacă ucrainenii o iau înapoi – ceea ce ei pot face şi au un plan -, dacă ei pot lua înapoi Melitopol, Berdiansk şi Mariupol, acele zone, atunci jocul s-a încheiat pentru Putin. Asta este ceea ce trebuie să se întâmple”, a explicat Boris Johnson.

Regatul Unit şi SUA au fost până acum reticente în a oferi avioane militare sofisticate, precum modelele Typhoon şi F-35 folosite de Forţele Aeriene Regale (RAF) şi avioanele de vânătoare F-16 desfăşurate de Forţele Aeriene ale SUA.

Însă în timpul discursului său, fostul premier britanic a insistat că Occidentul trebuie să-şi extindă ajutorul oferit şi să le ”dea ucrainenilor instrumentele pentru a încheia treaba”.


Citiți și

Boris Johnson afirmă că “Putin a pavat calea Ucrainei către NATO”: De dragul stabilității și al păcii, trebuie să începem acum procesul de a aduce Ucraina în NATO

“Ce naiba mai așteptăm?”. Boris Johnson cere Occidentului să dea Ucrainei “tot ce are nevoie” pentru a câștiga războiul cu Rusia în acest an


Pe de altă parte, Johnson, care a dezvoltat o relaţie amicală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a reluat argumentul, prezentat şi cu alte ocazii, conform căruia Ucrainei ar trebui să i se permită să adere la NATO şi la UE. ”Cred că, de îndată de acest război se va fi încheiat, de îndată ce ucrainenii vor fi câştigat, atunci ei ar trebui să înceapă procesul de primire atât în NATO, cât şi în UE”, a declarat Boris Johnson în acelaşi cadru la Consiliul Atlantic din Washington.

Fostul şef al executivului britanic a fost întrebat ce crede despre răspunsul Europei la conflictul din Ucraina.

În comentariile făcute la o zi după împlinirea a trei ani de Brexit, Johnson – care în calitate de prim-ministru a parafat acordul de retragere a Regatului Unit din UE şi acordul privind viitoarele relaţii comerciale cu Bruxelles – a spus că ieşirea ţării sale din UE i-a permis guvernului său să trimită arme uşoare antitanc de nouă generaţie (NLaws) în Ucraina.

”Cred în mod serios că faptul că am putut lua o decizie a fost parţial urmarea Brexitului şi pentru că am avut o abordare care a fost foarte distinctă de vechea abordare a UE care, apropo, a fost guvernată de Formatul Normandia, ce fusese convenit în 2014. Pentru motive care sunt obscure acum în opinia mea, guvernul britanic a decis că nu vrea să fie implicat în asta. Franţa şi Germania au condus, acesta era cadrul UE. Dacă am fi rămas alături (de UE), nu cred că am fi livrat NLaws şi cred că am fi avut o abordare foarte diferită, ca să vorbim deschis. Ca urmare a Brexitului cred că am putut face lucrurile diferit şi, sper, într-un mod care i-a fost util Ucrainei”, a spus fostul lider al guvernului britanic.

Continue Reading

Facebook

NATO32 mins ago

Turcia cere ajutorul NATO după cutremurele devastatoare soldate cu cel puțin 1300 de morți

INDIA34 mins ago

UE și India își consolidează relația de parteneri strategici prin înființarea unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie care va stimula inovarea și va plasa oamenii în centrul acțiunilor

NATO1 hour ago

Luxemburgul susține pe deplin aderarea României la spațiul Schengen și va disloca un contingent militar în grupul de luptă al NATO din România

NATO2 hours ago

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Este momentul ca Suedia şi Finlanda să fie acceptate în Alianța Nord-Atlantică

POLITICĂ2 hours ago

Ministrul Finanțelor: Autoritățile române și Comisia Europeană vor continua dialogul pe marginea Regulamentului privind măsurile de urgență în domeniul energiei

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Klaus Iohannis, videoconferință cu șeful Consiliului European și un grup de lideri UE în pregătirea summitului extraordinar din 9-10 februarie

U.E.3 hours ago

Ministrul francez al Economiei, optimist că o variantă europeană a planului american de investiții va fi adoptată curând: Totul se va juca în zilele următoare

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul economiei l-a invitat pe ministrul egiptean al apărării în România pentru „discuții concrete” despre parteneriate în domeniul industriei de apărare

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Florin Spătaru anunță semnarea unui memorandum de cooperare industrială militară între Romarm și cea mai mare companie de apărare din Coreea de Sud

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Cutremur în Turcia: Ucraina este pregătită ”să ofere asistența necesară poporului turc prieten”, anunță Volodimir Zelenski

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

U.E.2 days ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE4 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO1 week ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.1 week ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

Team2Share

Trending