Connect with us

U.E.

Mateusz Morawiecki anunță că Polonia va ajuta Ucraina cu provizii de gaz și armament și cere Germaniei să oprească punerea în funcțiune a Nord Stream 2

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Twitter

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunțat marți, de la Kiev, că țara sa va sprijini Ucraina cu gaze și arme, în contextul în care aceasta din urmă se confruntă cu amenințarea unei noi intervenții militare ruse, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Într-o conferință de presă comună cu omologul ucrainean, Denys Shimyhal, Morawiecki a spus că Polonia va ajuta Ucraina cu gaze și armament, oferind și sprijin economic și umanitar.

”Trăind aproape de un vecin ca Rusia, avem sentimentul că trăim la poalele unui vulcan”, a declarat Morawiecki, adăugând că Varșovia va furniza Kievului zeci de mii de gloanţe de artilerie, mortiere uşoare, sisteme portabile de apărare antiaeriană şi drone de supraveghere.

Citiți și: 
Premierul ucrainean anunță că țara sa, Polonia și Marea Britanie pregătesc un pact trilateral pentru ”consolidarea securității regionale, în contextul agresiunii ruse”

Polonia și-a manifestat această intenție încă de săptămâna trecută.

”Avem cunoştinţă de exerciţiile planificate ale trupelor ruse şi belaruse în februarie. Observăm chiar nişte tendinţe care ar putea indica faptul că ne vom confrunta cu o prezenţă militară sporită în Belarus în viitor”, a afirmat ministrul Zbigniew Rau, aflat într-o vizită în Estonia, țară care, alături de celelalte țări baltice, Letonia și Lituania, au anunțat că vor trimite Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA.

În egală măsură, Statele Unite au trimis deja primele transporturi din pachetul de asistenţă de securitate în valoare de 200 milioane de dolari acordat de Washington armatei ucrainene, autorizat în decembrie de preşedintele Joe Biden, a sosit la Kiev.

Acest ajutor se adaugă celui furnizat de Regatul Unit, format din arme antitanc, ca răspuns la ”comportamentul din ce în ce mai amenințător al Rusiei”, completându-l pe cel din noiembrie, când Londra și Kiev au semnat un tratat pentru modernizarea flotei navale ucrainene

Revenind la declarațiile premierului polonez, acesta a făcut apel la Germania să nu deschidă vanele gazoductului Nord Stream 2, afirmând că prezintă riscuri de securitate grave. El a adăugat că rezistenţa faţă de Rusia nu este importantă doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi NATO.

”Lansând acest gazoduct, Berlinul încarcă pistolul lui Putin, care poate fi apoi folosit pentru a şantaja întreaga Europă”, a menționat Morawiecki, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

Nu este prima dată când oficialul polonez atrage atenția cu privire la acest proiect, a cărui procedură de aprobare a fost suspendată a mijlocul lunii noiembrie a anului trecut de către Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA), esențială pentru a fi pus în funcțiune.

”Facem un apel către colegii noştri germani să-şi dea seama de enormele riscuri rezultate din oferirea acestui instrument de şantaj Moscovei”, a spus premierul polonez la începutul lunii ianuarie.

Aflat într-o vizită oficială la Kiev, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrobskis, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, a anunțat că Uniunea Europeană studiază compatibilitatea acestui gazoduct cu politica sa energetică.

Comisia va face tot ce îi stă în putere pentru a împiedica Rusia să utilizeze gazele naturale ca armă, a adăugat el în cursul unei vizite la Kiev.

În cadrul primei întâlniri cu ministrul rus, Serghei Lavrov, la Moscova, ministrul german de externe, Annalena Barbock, nu a avut rețineri să transmită că țara sa este pregătită să apere regulile comune chiar dacă acest lucru va însemna că trebuie ”să plătească un preț economic ridicat”, o aluzie la gazoductul Nord Stream 2, care leagă Germania de Rusia, ocolind Ucraina, fapt ce îi reduce acestei țări importanța internațională pe piața energetică ce s-ar putea solda cu mai puține taxe de tranzit în bugetul de la Kiev.

”Nu avem altă opțiune, chiar dacă asta înseamnă să plătim un preț economic ridicat”, a declarat Baerbock. ”Germania a reiterat că, în cazul în care energia este folosită ca armă, aceasta ar avea consecințe asupra conductei Nord Stream 2”, a menționat oficialul german într-o trimitere la posibile sancțiuni luate în calcul de națiunile occidentale.

Părerea este împărtășită și de Washington care, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a avertizat că acest proiect ”nu va progresa” în cazul în care Rusia decide să invadeze Ucraina.

De cealaltă parte, cancelarul german, Olaf Scholz, care urmează să se întâlnească pe 7 februarie, la Casa Albă, cu președintele american, Joe Bidena recurs la un ton în favoarea ”prudenței” când vine vorba de posibile măsuri împotriva Rusiei în cazul escaladării situației la granița cu Ucraina.

Așa se face că liderii Comisiei pentru relații externe din Senarul american au anunțat duminică că sunt pe punctul de a aproba ”mama tuturor sancțiunilor” împotriva Rusiei, atrăgând atenția că nu va exista clemență în contextul în care Vladimir Putin a masat la granița Ucrainei peste 120.000 de trupe, ceea ce ridică temeri că ar putea invada acest stat.

Potrivit declarațiilor președintelui american de săptămâna trecută, se parte că sancțiunile îl vor viza personal de Vladimir Putin, iar Moscova s-ar putea vedea exclusă de la sistemul global de plăți SWIFT, conform mențiunilor premierului britanic, Boris Johnson. 

Statele Unite se vor coordona cu aliații europeni care, prin vocea ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și cea a șefei diplomației germane, Annalena Baerbock, au anunțat că sancțiunile împotriva Rusiei în cazul în care aceasta invadează Ucraina ar putea viza și gazoductul Nord Stream 2.

Decizia Gazprom, companie care adminsitrează gazoductul mai sus amintit, de a limita furnizarea de gaze naturale în pofida majorării cererii a fost calificată de Uniunea Europeană drept ”provocatoare”, fapt pentru care autoritățile de reglementare au decis să examineze livrările de energie.

Pe lângă presiunea sporită din partea autorităților europene pentru aplicarea legilor concurenței, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a insistat, de asemenea, asupra faptului că speranțele Rusiei de a transporta gaz direct în Germania prin conducta Nord Stream 2 depind și de comportamentul său în Ucraina.

”Cu siguranță, funcționarea acestei infrastructuri va depinde și de evoluția evenimentelor din Ucraina și de atitudinea Rusiei”, a menționat acesta, adăugând că viitorul gazoductului – care ar trebui să fie aprobat de autoritățile de reglementare germane în cursul acestui an – ”este cu siguranță legat de situația militară din Ucraina”.

Încercând să explice creșterea prețurilor la gaze, șeful Agenţiei Internaţionale a Energiei a arătat cu degetul către Gazprom.

”Credem că există dovezi ale încordării de pe piaţa europeană a gazelor din cauza acţiunilor Rusiei. Aş atrage atenţia că fluxurile scăzute de gaze ruseşti din prezent către Europa coincid cu tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”, a declarat Birol, care este de părere că ”Rusia ar putea majora livrările spre Europa cu cel puţin o treime – acesta este mesajul cheie”.

Birol a semnalat că ţările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-şi capacităţi suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influenţa oricărei ţări pe piaţă în momentele tensionate.

Rusia este răspunzătoare pentru aproximativ 40% din gazele naturale ale UE și a susținut mult timp că este un furnizor stabil și previzibil, dar acest lucru devine din ce în ce mai greu de crezut, pe măsură ce SUA, NATO și UE devin din ce în ce mai alarmate de trupele ruse comasate la granița Ucrainei și solicitările răsunătoare ale Kremlinului prin care urmărește să remodeleze arhitectura de securitate a Europei.

Potrivit unei declarații comune, Uniunea Europeană și Statele Unite ”intenționează să lucreze împreună în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență.

De altfel, Washingtonul a cerut Qatarului şi altor mari producători de gaze naturale să analizeze posibilitatea de a livra cantităţi suplimentare de gaze spre Europa dacă livrările de gaze ruseşti vor fi perturbate, anunță Agerpres.

”Cred că era timpul” de a acorda Qatarului statutul oficial cu o simbolistică puternică de aliat major non-NATO al SUA, a fost mesajul președintelui american, Joe Biden, care l-a primit luni pe şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, informează AFP, citat de Agerpres.

Titulatura de ”aliat major non-NATO” este o calificare juridică pe care Statele Unite au acordat-o până acum unui total de 17 ţări. Ea permite ţării în cauză să aibă acces la anumite privilegii în materie de apărare şi economie, dar nu garantează, spre deosebire de apartenenţa la NATO, protecţie militară din partea SUA.

Joe Biden a spus că doreşte să vorbească cu omologul său şi despre ”stabilitatea aprovizionării globale cu energie”, în contextul în care Washingtonul şi europenii caută alternative în cazul unei indisponibilităţi a gazului rusesc în ipoteza unui atac al Rusiei asupra Ucrainei. Qatarul deţine rezerve uriaşe şi este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate.

”Sunt în curs negocieri” pentru a redirecţiona către Europa din livrările de gaze destinate pieţelor asiatice, dacă va fi necesar, a declarat un oficial din Qatar pentru AFP înaintea întâlnirii.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Incendii de vegetație | IGSU: Cei 77 de pompieri români și-au încheiat misiunea în Franța

Published

on

© IGSU - Facebook

Misiunea specială a pompierilor români în Franța, pentru stingerea incendiilor, s-a încheiat astăzi, 19 august. 

Timp de o săptămână, 77 salvatori au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franței, în condiții meteorologice deosebite. Misiunile modulului RO-GFFF-V au constat în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente, anunță IGSU într-o postare pe pagina de Facebook

Eforturile pompierilor militari români au fost susținute de implicarea extraordinară a autorităților și a voluntarilor din Franța care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în țara gazdă. Ajutorul pe care România l-a acordat autorităților franceze a fost în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

O parte a modulului va reveni în țară astăzi, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, vor ajunge în țară pe cale terestră.

Citiți și: România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

Continue Reading

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending