Merkel avertizează Rusia asupra unor consecinţe grave pe termen lung în legătură cu Ucraina

Angela Merkel bundeskanzlerin.deCancelarul german Angela Merkel a avertizat joi Rusia asupra unor consecinţe grave pe termen lung pe care le va avea pentru Moscova o continuare a acţiunii sale în Ucraina, într-o declaraţie în parlament, relatează AFP, potrivit Gandul.info.

“Dacă Rusia continuă pe acelaşi drum ca în ultimele săptămâni, nu va fi o catastrofă doar pentru Ucraina (…), acest lucru va dăuna de asemenea şi anume în mod masiv Rusiei, sunt convinsă, (atât din punct de vedere) economic, cât şi politic”, a declarat Merkel în faţa membrilor Bundestagului.

Merkel, care a trăit în fosta Rebublică Democratică Germania (RDG) comunistă, a îndemnat la soluţionarea conflictelor din Europa “cu principii din secolul al XXI-lea” şi nu urmându-le pe cele din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, care au aruncat continentul în Primul şi al Doilea Război Mondial, iar apoi în Războiul Rece.

“Nu ne putem întoarce în timp”, a spus ea, subliniind că este necesar ca Rusia să înveţe din erorile trecutului, în contextul în care Europa marchează anul acesta 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial şi 25 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului.

Excluzând o eventuală acţiune militară în vederea soluţionării crizei ucrainene, Merkel a pledat, în aplauzele asistenţei, pentru o soluţie politică şi diplomatică prin crearea unui grup de contact, a cărei idee a lansat-o în urmă cu zece zile.

Într-o vizită efectuată miercuri la Varşovia, Merkel a reafirmat, împreună cu premierul polonez Donald Tusk, că UE este pregătită să treacă încă de luni la “a doua etapă a sancţiunilor” vizând Rusia, în cazul în care Moscova refuză în continuare, până atunci, să discute cu Kievul în cadrul unui “grup de contact” internaţional.

Între aceste acţiuni figurează blocarea averilor şi interdicţia eliberării de vize de călătorie unor ruşi şi ucraineni consideraţi responsabili de criză.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.