WSJ: Polonia propune ţărilor europene să cumpere în comun gaze pentru a forţa mâna Rusiei. Germania se eschivează

POLAND-VISEGRAD-GROUPPolonia a propus celorlalte state din Uniunea Europeană să achiziţioneze în bloc gaze naturale pentru a avea o putere de negociere mai mare în faţa Rusiei, de ale cărei exporturi de energie sunt dependente în special ţările din Europa de Est. Cancelarul german Angela Merkel, cel mai influent politician din Europa, a replicat punând responsabilitatea frontului comun pe seama companiilor, deoarece acestea cumpără gazele, şi nu guvernele.

Dacă UE decide să cumpere gaze pe care apoi le distribuie între ţările membre în funcţie de nevoia fiecăreia, nici chiar Rusia nu poate ignora un client atât de mare“, a declarat premierul polonez Donald Tusk. Astfel, Rusia nu va mai putea cere condiţii diferite statelor cărora le vinde gaze naturale, scrie The Wall Street Journal, potrivit ZF.ro.

Merkel a indicat că au fost iniţiate discuţii cu companiile pentru crearea unui front energetic comun. Însă trebuie spus că grupurile germane gigant BASF şi E.ON sunt partenerii singurei companii care exportă gaze naturale ruseşti, Gazprom, în proiectul gazoductului Nord Stream prin care Rusia alimentează cu combustibil nordul Europei şi în special Germania, ocolind Polonia.

Compania mixtă formată de cei trei este condusă de fostul cancelar german Gerhard Schroeder. Rusia livrează combustibil prin acest gazoduct începând cu 2011. Trebuie spus, de asemenea, că dacă este nevoie, Berlinul are un cuvânt greu de spus în problemele sectorului energetic german, spre exemplu el putând interzice unei companii să închidă centrale dacă astfel poate preveni penuria de energie electrică. Germania importă din Rusia 40% din gazele pe care le consumă. Totodată, dintre cele 28 de state membre ale UE Germania are cele mai profunde legături comerciale cu Rusia.

Propunerea lui Tusk vine după ce la începutul săptămânii a criticat Germania că nu vrea să adopte o poziţie mai dură faţă de Moscova. Premierul consideră că depen­denţa Germaniei de gazele şi petrolul rusesc împiedică UE să răspundă mai hotărât acţiunilor militare ruseşti din Crimeea.

„Germania trebuie să găsească o cale să-şi îndrepte comportamentul economic astfel încât dependenţa de gazele ruseşti să nu paralizeze Europa atunci când aceasta trebuie să acţioneze rapid şi hotărât“, crede Tusk.

 

 

 

 

.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.