Connect with us

INTERNAȚIONAL

Militari ai Forțelor Aeriene Române, detașați în cadrul Misiunii ONU din Mali, decorați pentru rezultate deosebite

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Mai mulți militari români detașați în cadrul Misiunii multimedimensioale de stabilizare integrată a Organizației Națiunilor Unite în Mali (MINUSMA) au fost decorați marți, 25 februarie, de autoritățile române, la baza militară Camp Castor din Gao, pentru rezultate profesionale deosebite, relatează Agerpres.

România contribuie, începând din luna octombrie, la eforturile internaţionale de menţinere a păcii din Mali cu Detaşamentul “Carpathian Pumas” al Forţelor Aeriene Române, format din 120 de militari şi patru elicoptere IAR-330 L-RM.

Cei aproximativ 120 de militari români detașați în Mali (piloți, personal tehnic și medical) execută, la solicitarea Organizației Națiunilor Unite, misiuni de evacuare medicală – MEDEVAC, misiuni de căutare-salvare – CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare în sprijinul ONU.

Ordinul “Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, i-a fost acordat, din partea președintelui Klaus Iohannis, Locţiitorului Detaşamentului de elicoptere “Carpathian Puma” dislocat în Mali, căpitanul-comandor Gabriel Goagă  De asemenea, plutonierul major Daniel Mitrică a fost decorat cu medalia “Virtutea Aeronautică” – Clasa a II-a.

Totodată, Statul Major al Forţelor Aeriene a acordat Emblema de merit “În slujba păcii” – Clasa a III-a colonelului Leonard Lupu şi maiorilor Mădălin Toader şi Vladimir Zahiu.

De asemenea, în baza unui ordin semnat de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene a fost acordată Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene maiorului Mădălin Toader, plutonierului Florina Bratosin, plutonierului Dumitru Stoica şi sergentului major Elvis Costea.

Decoraţiile şi distincţiile au fost acordate de şeful Comandamentului Forţelor Întrunite, generalul Dorin Ioniţă.

Misiunea multidimensională de stabilizare integrată a Organizației Națiunilor Unite din Mali (MINUSMA) a fost înființată prin rezoluția 2100 a Consiliului de Securitate din 25 aprilie 2013, pentru a sprijini procesele politice din țara respectivă și a îndeplini o serie de sarcini legate de securitate. Misiunea a fost invitată să sprijine autoritățile de tranziție din Mali în stabilizarea țării și în implementarea foii de parcurs tranzitorii după lovitura de stat din 2012. În urma acesteia, în nordul țării au fost reluate luptele între rebelii tuaregi și forțele guvernamentale, iar zona este acum controlată de gruparea Mișcarea Națională pentru Eliberarea Azawadului. De aici, s-a ajuns la probleme de securitate, acte teroiste și răpiri.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică și energie la București pentru a discuta cu liderii români despre aprofundarea Parteneriatului Strategic

Published

on

© State Department photo/ Public Domain

Jose W. Fernandez, subsecretar de stat pentru creştere economică, energie şi mediu va călători la Bucureşti, în România, în perioada 27-29 septembrie, împreună cu delegaţia oficială a Statelor Unite ale Americii, la Conferinţa Plenipotenţiarilor (PP-22), informează un comunicat al Departamentului de Stat remis CaleaEuropeană.ro.

Această conferinţă va aduce laolaltă state membre ale Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) pentru a trasa cursul UIT în următorii ani şi a organiza alegeri pentru funcţiile de conducere. Statele Unite ale Americii susţin cu tărie candidatura lui Doreen Bogdan-Martin pentru postul de secretar general al UIT în mandatul viitor.

Delegaţia SUA va fi condusă de ambasadoarea Erica Barks-Ruggles şi îl include pe ambasadorul Nathaniel Fick, noul ambasador pentru spaţiul cibernetic şi politică digitală, precum şi alţi reprezentanţi ai sectorul privat.   

Pe durata vizitei, subsecretarul de stat se va întâlni şi cu importanţi lideri români pentru a discuta obiective regionale comune şi a aprofunda parteneriatul şi cooperarea dintre ţări pe o serie de subiecte, inclusiv energie, securitate alimentară, sănătate şi lanţuri de aprovizionare şi o economie digitală vibrantă care permite tuturor cetăţenilor noştri să beneficieze de perspectivele oferite de 5G şi reţelele wireless de generaţie viitoare.

Anul acesta Parteneriatul Strategic româno-american aniversează 25 de ani şi oferă un moment prielnic pentru ca subsecretarul de stat să discute despre modalităţile în care putem colabora pentru a creşte securitatea economică, în beneficiul popoarelor Statelor Unite ale Americii şi al României.  

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE denunță decizia luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă: „Ridică semne de întrebare serioase”

Published

on

© European Commission/ Facebook

Uniunea Europeană a denunţat, luni, o decizie luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă, afirmând că acest lucru naşte semne de întrebare într-o perioadă când Bruxellesul le-a transmis ţărilor care doresc să adere la UE să nu continue, în circumstanţele actuale, starea de normalitate cu Moscova, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi omologul său sârb Nikola Selakovic au semnat vineri un document intitulat „plan de consultări”.

Selakovic a afirmat că planul respectiv are în vedere consultări privind activităţi bilaterale şi multilaterale, deşi nu conţine nimic privind politica de securitate. Partidele de opoziţie sârbe au criticat documentul.

Serbia, care doreşte să adere la Uniunea Europeană, încearcă de mult timp să asigure un echilibru între relaţiile strânse tradiţionale cu Rusia şi aspiraţiile sale de integrare politică şi economică cu Occidentul.

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat presei că noul document privind consultările ruso-sârbe a fost semnat la câteva zile după ce Moscova a anunţat mobilizarea parţială pentru războiul din Ucraina.

„Acordul ruso-sârb este un semn foarte clar despre intenţia celor două ţări de a-şi strânge relaţiile. Şi acest lucru ridică semne de întrebare serioase”, a spus Peter Stano.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat că Serbia a făcut o prioritate strategică din aderarea sa la UE, ceea ce implică „alinierea cu politicile europene, inclusiv în chestiuni de politică externă”.

Într-un comunicat, ministrul de interne sârb Aleksandar Vulin a descris memorandumul semnat de Serbia şi Rusia drept un „document tehnic” şi a spus că oficialităţile UE „nu vor să îi permită preşedintelui Serbiei Aleksandar Vucic să aibă politici independente”.

Deşi Serbia a condamnat, la Naţiunile Unite, invazia rusă în Ucraina, ea a refuzat să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.

Duminică, ministrul Nikola Selakovic a afirmat că Belgradul nu va recunoaşte rezultatele „referendumurilor” organizate în regiunile ucrainene ocupate de forţele ruse. „Ar fi împotriva intereselor noastre naţionale”, a spus Selakovic, citat de postul de televiziune N1. 


Serbia și-a depus candidatura pentru aderarea la UE în decembrie 2009 și a primit statut de țară candidată în martie 2012, după ce Belgradul și Priștina au ajuns la un acord privind reprezentarea regională a Kosovo. Negocierile de aderare au început oficial la 21 ianuarie 2014. Primele două capitole, inclusiv cel privind normalizarea relațiilor cu Kosovo, au fost deschise în decembrie 2015. La 18 iulie 2016, capitolele 23 și 24, principalele capitole privind statul de drept, au fost deschise. Până în prezent, au fost deschise 18 din cele 35 de capitole de negociere, dintre care două au fost închise provizoriu. Din decembrie 2019, nu au fost deschise noi capitole. În strategia pentru Balcanii de Vest, publicată în februarie 2018, Comisia a declarat că Muntenegru (și Serbia) ar putea adera la UE până în 2025, recunoscând totuși că această perspectivă este „extrem de ambițioasă”. Viitoarea integrare a Serbiei în UE, ca și cea a Kosovo, rămâne strâns legată de dialogul la nivel înalt dintre Kosovo și Serbia, facilitat de UE, care ar trebui să conducă la un acord global de normalizare a relațiilor dintre ele, obligatoriu din punct de vedere juridic.

Continue Reading

NATO

Președintele turc denunță un ”joc periculos” al Greciei în Marea Egee

Published

on

© Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, continuă retorica belicoasă la adresa Atenei, denunțând ”politica provocatoare” a Greciei în Marea Egee și ”jocul periculos” al acesteia după desfășurarea militară greacă în două insule, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”, a declarat Erdogan în finalul reuniunii cabinetului său.

Ankara a denunţat duminică desfăşurarea unor vehicule blindate în insula Samos – cea mai apropiată de Turcia, la numai 1,3 km distanţă – şi Lesbos (15 km distanţă de coasta turcă).

”Este un joc periculos pentru poporul grec, care este utilizat ca o marionetă”, a declarat preşedintele turc, potrivit căruia această ”acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, trebuie să-i îngrijoreze într-o mai mare măsură pe greci decât pe noi”, turcii.

Conform lui Erdogan, a cărui armată este a doua ca mărime din NATO, după SUA, ”aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să se ridice la nivelul Turciei”.

La mijlocul lunii septembrie, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a punctat că ”Turcia provoacă tensiuni și prezintă Grecia drept un presupus agresor”.

Reacția sa venea după ce același președinte turc a acuzat la începutul acestei luni Grecia că ocupă insulele demilitarizate în Marea Egee, amenințând că țara sa este pregătită ”să facă ceea ce este necesar” atunci când va fi cazul.

Abordând în ton conciliant, prim-ministrul grec a subliniat că ”nu-și poate imagina un conflict greco-turc cu Turcia care atacă” și că este ”întotdeauna deschis să se întâlnească cu Erdogan”.

O reacție a venit și din partea Uniunii Europene care a calificat ”remarcile ostile” ale Turciei la adresa Greciei drept ”o retorică agresivă” care trebuie să înceteze.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL5 mins ago

Subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică și energie la București pentru a discuta cu liderii români despre aprofundarea Parteneriatului Strategic

INTERNAȚIONAL27 mins ago

UE denunță decizia luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă: „Ridică semne de întrebare serioase”

NATO28 mins ago

Președintele turc denunță un ”joc periculos” al Greciei în Marea Egee

SUA1 hour ago

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

MAREA BRITANIE1 hour ago

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

ROMÂNIA1 hour ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA13 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA18 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending