Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Misiune de evaluare a OCDE la Secretariatul General al Guvernului. România este implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii standardelor necesare procesului de aderare, subliniază Luca Niculescu

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

România este, în prezent, pe deplin implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii condițiilor și standardelor necesare procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a subliniat coordonatorul național al acestui proces, Luca Niculescu.

Astfel, în ultimii ani, eforturile administrației publice românești au condus la îmbunătățirea eficienței și transparenței politicilor de reglementare, a completat acesta.

Potrivit unui comunicat al Secretariatului General al Guvernului, în perioada 10-14 iunie 2024 se desfășoară la București, la sediul Secretariatului General al Guvernului, misiunea de evaluare tehnică a României realizată de către Comitetul pentru Politica de Reglementare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Misiunea de evaluare are ca obiectiv analizarea modului în care România, în calitate de stat candidat, implementează principiile fundamentale de aderare pentru Comitetul pentru politici de reglementare expuse în Foaia de parcurs pentru procesul de aderare a României la OCDE.

Pentru derularea misiunii din această săptămână, reprezentanții Secretariatului General al Guvernului (SGG), care asigură punctul național instituțional în relația României cu acest comitet, au organizat întrevederi cu experți și oficiali ai instituțiilor și autorităților publice relevante, dar și cu actori din mediul de afaceri din România și societatea civilă, implicați în tematica politicilor de reglementare,  a analizelor de impact ex-ante și ex-post, în procesul de monitorizare și raportare precum și cooperarea cu agențiile de reglementare.

Delegația OCDE este condusă de Daniel Trnka, șef adjunct de divizie, avându-i alături pe Alexander Roberts, analist de politici și Pamela Portocarrero, analist de politici.

La deschiderea oficială a misiunii au participat Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al Guvernului, și Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, coordonator național pentru aderarea României la OCDE.

De asemenea, la eveniment au participat experții din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) care vor sprijini din punct de vedere tehnic experții OCDE pe tot parcursul misiunii.

În cadrul sesiunii de deschidere a misiunii de evaluare, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a subliniat faptul că aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv important de politică externă și a evidențiat prioritățile Guvernului în domeniul politicilor de reglementare care sunt necesare pentru alinierea la standardele OCDE, respectiv:

  • Promovarea și aplicarea sistematică a analizelor de impact și evaluărilor în procesul de luare a deciziilor din administrația publică centrală, într-un mod fezabil și gestionabil de către ministere;
  • Continuarea activităților care vizează dezvoltarea capacității ministerelor și autorităților/agențiilor de reglementare de a utiliza date statistice și analize pentru fundamentarea proiectelor de acte normative;
  • Continuarea acțiunilor care vizează limitarea numărului reglementărilor adoptate prin ordonanțe de urgență;
  • Îmbunătățirea practicilor de consultare publică în legătură cu proiectele de acte normative;
  • Continuarea procesului de simplificare a costurilor administrative generate de legislație atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru cetățeni;
  • Identificarea oportunităților oferite de tehnologiile digitale (inclusiv inteligența artificială) în domeniul evaluării impactului reglementărilor și al reglementărilor în general;
  • Dezvoltarea unor măsuri care vizează cooperarea internațională în materie de reglementări și evaluarea impactului proiectelor de acte normative asupra jurisdicțiilor externe.

Amintim că România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România nu se află în întârziere în ceea ce priveşte procesul de aderare la OCDE, dă asigurări coordonatorul național al acestui proces: Chestiunile cele mai consistente de acum vin

Published

on

© Guvernul României

Coordonatorul național pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, a dat asigurări că România nu se află în întârziere în ceea ce privește acest proces, dar a precizat că aspectele cele mai consistente vin de acum încolo.

El a participat la Forumul ARIR 2024, cu tema ”Noi orizonturi în relaţiile cu Investitorii: provocările europene”, conform Agerpres.

”Acum chiar suntem într-un ritm bun. Nu suntem deloc în întârziere pe nicăieri, dar chestiunile cele mai consistente aş spune că de acum vin, pentru că după toate rapoartele, după toate evaluările, care merg foarte, foarte în profunzime, poate mai în profunzime decât ale altor instituţii internaţionale, pentru că OCDE-ul este, după cum ştiţi, o organizaţie care se bazează pe date şi pe statistici şi pe cifre, deci, după toate acestea vor urma recomandările şi unele dintre ele trebuie îndeplinite până la momentul aderării”, a spus Luca Niculescu.

El a ținut să explice aceste aspecte pentru că este întrebat des când va adera țara noastră la această organizație.

”Nu există un termen pentru aderare. Adică, până când nu te aliniezi la standardele OCDE stai şi mai faci progrese. Am văzut în procesele precedente de aderare că unele ţări reuşesc să o facă în 4 ani, altor ţări le ia mai mult. Pot sa adere în 9 – 10 ani. Depinde de ritmul fiecăreia. Ziceam nu există un termen fixat de foaia de parcurs. Există o ţintă asumată de Guvernul României, spusă de prim-ministru când a venit secretarul general al OCDE acum două luni, la Bucureşti, Mathias Cormann, pentru a lansa studiul economic. Aceasta ar fi 2026. Deci, este o ţintă ambiţioasă, este o ţintă care poate fi atinsă dacă noi continuăm ritmul acesta bun pe care îl avem până acum”, consideră oficialul.

Luca Niculescu și-a exprimat optimismul cu privire la acest termen, spunând că lumea este mobilizată şi există chiar un ”mare elan” din partea instituţiilor româneşti pentru îndeplinirea recomandărilor.

La mijlocul lunii martie, Luca Niculescu declara că anul 2026 poate fi și anul în care țara noastră să adere la OCDE, „acest club prestigios, al statelor democratice cu economii dezvoltate.”

Țara noastră a devenit stat candidat la această organizație în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Un prim pas a fost făcut deja prin obținerea primului aviz formal de către România în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget (echivalent cu încheierea primei din cele 26 de evaluări OCDE). 

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Marcel Ciolacu: Recomandările din Studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului nostru de guvernare, axat pe modernizarea economică și socială a țării

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a prezidat astăzi, 28 mai 2024, Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE, care reunește reprezentanții principalelor ministere, instituții și autorități publice implicate în procesul de aderare, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Membrii Comitetului Național au analizat evoluțiile procesului de aderare a României la OCDE și prioritățile pentru perioada următoare. În intervenția sa, premierul Marcel Ciolacu a trecut în revistă progresele realizate de la ultima reuniune din noiembrie 2023, punctând lansarea la 12 martie 2024 a Studiului economic al României 2024, în prezența Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, obținerea primului Aviz formal din cele 26 de avize prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE și evaluarea României în aproximativ 20 de formate de lucru ale Organizației.

În privința priorităților pentru perioada următoare, premierul Marcel Ciolacu a evidențiat importanța punerii în aplicare a recomandărilor primite din partea comitetelor organizației, pentru alinierea la standardele OCDE în materie de legislație, politici și practici. De asemenea, a subliniat importanța pregătirii participării la cele peste 15 evaluări de aderare prevăzute până la finalul anului (în domeniile concurență, asigurări și pensii private, substanțe chimice, afaceri sociale, comerț, educație, politica digitală, știință și cercetare, sănătate, pescuit).

Mă bucur să constat că recomandările din Studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului nostru de guvernare, axat pe modernizarea economică și socială a țării. Este necesar ca eforturile să fie axate pe îndeplinirea recomandărilor primite în toate domeniile de aderare la OCDE și pe participarea activă la evaluări. Implementarea PNRR sprijină în mod semnificativ aderarea la OCDE, prin corelarea dintre obiectivele PNRR și alinierea la instrumentele Organizației”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful guvernului a apreciat eforturile instituțiilor implicate în procesul de aderare, punctând că România se află pe o traiectorie pozitivă, fapt confirmat în dialogul permanent cu Secretariatul OCDE și statele membre ale Organizației. De asemenea, premierul a încurajat aparatul administrativ să mențină un ritm dinamic în perspectiva evaluărilor viitoare și să acorde o atenție prioritară îndeplinirii recomandărilor. A reiterat că procesul de aderare la OCDE este un exercițiu de anvergură, menit să sprijine autoritățile române în eforturile de modernizare, prin îmbunătățirea politicilor publice, cu impact asupra întregii societăți.  

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandumul inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, prin raportare la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de aderare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în vederea evaluării în 26 de comitete și grupuri sectoriale ale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și de către toate comitetele/grupurile de lucru sectoriale din Foaia de parcurs.

Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, instituțiile și autoritățile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare, acesta fiind condus de prim-ministrul României. Comitetul Național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE. Reprezentanții țărilor membre și-au exprimat aprecierea pentru eforturile României de aliniere la standardele organizației

Published

on

© MDLPA

O delegație a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a participat la evaluarea României de către Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Potrivit unui comunicat al ministerului, delegația României a fost condusă de Marcel-Alexandru Stoica, secretar de stat în MDLPA, președintele grupului de lucru constituit la nivelul MDLPA pentru pregătirea procesului de aderare a României la OCDE.

Din delegație au făcut parte ambasadorul însărcinat cu procesul de aderare a României la OCDE, Adrian Vierița, precum și directori și experți din MDLPA.

Având ca punct de plecare proiectul raportului elaborat de Secretariatul OCDE, care face o evaluare a legislației, politicilor și practicilor din România în domeniul dezvoltării regionale din perspectiva instrumentelor Organizației, secretarul de stat Stoica a prezentat pe larg tendințele și provocările României în domeniul dezvoltării regionale și planificării teritoriale, precum și demersurile făcute pentru alinierea la bunele practici și la instrumentele juridice ale Organizației.

Demnitarul român a reiterat angajamentul țării noastre pentru aderarea la OCDE, accentuând importanța utilizării procesului ca un vector suplimentar de eficientizare a politicilor publice din domeniul dezvoltării regionale și de continuare a eforturilor de modernizare a politicilor și practicilor interne în acest sector.

Reprezentanții statelor membre OCDE au salutat intervenția României, exprimând  aprecierea pentru eforturile de aliniere la standardele OCDE, inclusiv în privința gestionării provocărilor comune în domeniul dezvoltării regionale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.54 mins ago

După câștigarea alegerilor europene, von der Leyen s-a întâlnit cu Macron la Paris pentru a discuta “agenda strategică europeană”: Sprijinul pentru Ucraina, prioritate existențială pentru UE

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

“Consens neobișnuit de rapid pentru funcțiile de top din UE” vs. “liderii nu vin la Bruxelles să aprobe un acord”: Cei 4 lideri care ar urma să conducă Uniunea

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a depus la OIM documentul de ratificare de către România a Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii

SUA5 hours ago

Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

ROMÂNIA6 hours ago

Eurostat: În 2023, românii erau cetățenii UE cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

CE prezintă etapele cheie și acțiunile necesare pentru implementarea Pactului privind migrația și Azilul. Statele membre vor pregăti planuri naționale de implementare până în decembrie

EDUCAȚIE7 hours ago

Universitatea din București, prima universitate din România și în primele 101 – 200 de universități din lume privind dezvoltarea durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2024

U.E.7 hours ago

Emmanuel Macron își apără decizia de a convoca alegeri anticipate în Franța: “Eu nu vreau să dau cheile puterii” extremei drepte

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO1 day ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE3 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA3 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending