Connect with us

U.E.

OLAF încheie ancheta asupra candidatului Poloniei pentru funcția de comisar european. Noi presiuni asupra Ursulei von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene

Published

on

© Wikipedia

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a încheiat ancheta asupra candidatului Poloniei la funcţia de comisar european pentru agricultură printr-o cerere de rambursare a cheltuielilor, fără a face recomandări suplimentare privind sancțiuni disciplinare sau judiciare împotriva acestuia, se arată într-un comunicat al instituției, potrivit Agerpres.

OLAF  și-a încheiat ancheta asupra lui Janusz Wojciechowski, comisarul polonez desemnat de Ursula von der Leyen pentru ocuparea portofoliului agriculturii în noua Comisie, cu recomandarea către Parlamentul European de a recupera suma de 11.243 de euro care i-a fost plătită nejustificat în timpul exercitării mandatului de eurodeputat, în perioada 2004-2014, pe baza declarațiilor sale de călătorie și a dovezilor de prezență.

De asemenea, OLAF a recomandat Legislativului European consolidarea în continuare a normelor administrative referitoare la rambursarea cheltuielilor de călătorie și la plata indemnizațiilor de subzistență.

La 20 iulie 2016, OLAF a deschis o anchetă cu privire la posibilele abuzuri comise de oficialul polonez privind efectuarea unor călătorii și cheltuieli de ședere. Lucrând în strânsă cooperare cu Parlamentul European, OLAF a colectat și examinat o parte însemnată a cererilor de rambursare și a documentelor justificative corespunzătoare. O serie de neconcordanțe au fost găsite în cererile de rambursare.

Drept urmare, OLAF a stabilit că Parlamentul European a plătit în mod nejustificat  suma de 11.243 euro lui Wojciechowski pe baza declarațiilor sale de călătorie și a atestatelor de prezență.  Însă OLAF mai constatat că suma în cauză a fost deja plătită integral Parlamentului European de către Wojciechowski, pentru perioada 2009-2011, în conformitate cu declarațiile făcute de acesta către ziarul german Der Spiegel

Prin urmare, documentul precizează că nu a fost adresată nicio recomandare disciplinară sau judiciară referitoare la Wojciechowski, care în prezent este membru al Curţii de Conturi Europene.

OLAF a mai precizat că o altă anchetă, care o vizează pe candidata franceză Sylvie Goulard, nu s-a încheiat încă, informează Agerpres.

Goulard a rambursat 45.000 de euro brut Parlamentului European în cazul unor presupuse locuri de munca fictive ale asistenţilor parlamentari ai partidului de centru Mişcarea Democrată Franceză (MoDem), conform informaţiilor furnizate de anturajului său.

Noi presiuni asupra Ursulei von der Leyen

În orice caz, rezultatele investigației asupra unui viitor membru al Comisiei Europene pun presiune asupra Președintelui ales, Ursula von der Leyen, pentru a veni cu o reacție în condițiile în care aceasta se confruntă deja cu probleme în ceea ce privește validarea nominalizării altor doi candidați propuși pentru ocuparea unui portofoliu de comisar în următorii cinci ani. 

Amintim faptul că procedura de validare a nominalizării atât a candidatului din partea României, Rovana Plumb, pentru portofoliul transporturi, precum și a candidatului din partea Ungariei, László Trócsányi, pentru portofoliul vecinătate și extindere, este momentan suspendată în urma constatării unui conflict de interese după analizarea declarațiilor de avere a celor doi de către Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European. 

Procedura de nominalizare a celor 26 de comisari ai viitoarei Comisii Europene a Ursulei von der Leyen – care urmează să își preia mandatul la 1 noiembrie – constrânge fiecare candidat să le transmită parlamentarilor europeni o declaraţie de avere, în care îşi precizează activele, bunurile imobiliare, precum şi precedentele activităţi.

Numai pe baza acestui document, eurodeputaţii îi autorizează sau nu să treacă la etapa următoare (ANEXA VII a Regulamentului de Procedură a PE): audierea lor în comisiile de resort, prevăzută între 30 septembrie şi 8 octombrie, necesară pentru ca nominalizarea lor să fie validată.

Avizul negativ primit de cei doi a venit, în cazul Rovanei Plumb, pe fondul neclarificării situației celor două două împrumuturi în valoare de aproape 1 milion EUR pe care fostul ministru social-democrat nu le-a declarat în declarația financiară cercetată de eurodeputați, iar în cazul lui Trócsányi, fost ministru al justiției,pe fondul legăturilor dintre firma de avocatura pe care a fondat-o și activitatea pe care a desfășurat-o pentru guvernul ungar.

Rezultatul votului în cazul avizului negativ pentru Rovana Plumb a fost de 15 voturi pentru, 6 împotrivă și 2 abțineri. În cazul lui Trócsányi, votul a fost și mai strâns: 11 la 9, cu 3 abțineri.

Comisia Europeană a reacționat, prin vocea purtătorului de cuvânt, precizând că ,,procedura este suspendată” și că ,,decizia se află la Parlamentul European și la Ursula von der Leyen”.

O purtătoare de cuvânt a Ursulei von der Leyen a declarat că este în contact cu Președintele Parlamentului European, David Sassoli, relatează POLITICO.

,,Pasul următor va fi să primim o scrisoare a președintelui Parlamentului European, care conține deciziile Parlamentului European”, a spus aceasta. ,,De asemenea, ar trebui să conțină recomandările comisiei (pentru Afaceri Juridice) pentru ambii candidați – în conformitate cu regulile de procedură ale Parlamentului European.”

În context, președintele Parlamentului European a solicitat clarificări de la Comisia JURI, o nouă întâlnire a membrilor acestei Comisii urmând să aibă loc luni, 30 septembrie. 

Dacă Comisia JURI clarifică faptul că preocupările sale nu pot fi îndepărtate, iar cei doi candidați nu își pot îndeplini funcția de comisar european, Ursula von der Leyen se va afla în poziția delicată de a cere guvernelor de la București și de la Budapesta nominalizarea altor candidați pentru portofoliile Transporturi și Vecinătate și Extindere.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI EUROPENE 2024

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

Published

on

© European Union 2024

Prim-miniștrii Belgiei și Cehiei, Alexander de Croo și Petr Fiala, au pledat joi, în cadrul reuniunii Consiliului European, pentru adoptarea de noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe ţări au descoperit interferenţe timpurii din partea Moscovei, guvernele de la Bruxelles și de la Praga demascând astfel de operațiuni.

Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii UE și semnată de premierul belgian Alexander de Croo și de președintele ceh Peter Fiala, cele două țări solicită președinților Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European să stimuleze noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Potrivit scrisorii, cei doi lideri afirmă că au fost deja descoperite cazuri de dezinformare și interferență pro-rusească în mai multe state membre. În special, serviciile de securitate belgiene au descoperit o rețea în interiorul Belgiei care implica transferuri de numerar care au avut loc în parte în Republica Cehă.

Rețeaua urmărea să creeze o cooperare între politicienii pro-ruși din Parlamentul European, să ajute la alegerea mai multor candidați pro-ruși și să numească “persoane active în cadrul acestei rețele ca angajați ai eurodeputaților nou aleși”.

“Interferența rusă în procesele electorale din Europa are loc chiar în acest moment. Ei intenționează să ne perturbe democrațiile”, a subliniat Alexander De Croo, premierul Belgiei, țara care deține președinția semestrială a Consiliului UE și care a organizat summitul extraordinar de la Bruxelles.

De altfel, concluziile adoptate de liderii UE debutează cu fraza “în contextul viitoarelor alegeri europene, Consiliul European subliniază hotărârea Uniunii și a statelor sale membre de a monitoriza îndeaproape și de a limita orice riscuri care rezultă din dezinformare, inclusiv prin intermediul inteligenței artificiale, precum și din acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine în procesele electorale.

“Consiliul European invită instituțiile UE și autoritățile naționale să coopereze cu privire la aceste chestiuni”, au stabilit liderii.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

O relație reciproc avantajoasă cu Turcia este în interesul strategic al UE, au stabilit liderii. Klaus Iohannis: Toată lumea trebuie să înțeleagă că relația cu Turcia este importantă

Published

on

© European Union 2024

Liderii Uniunii Europene, reuniți pentru un summit extraordinar la Bruxelles, au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul Mediteranei.

Consiliul European a desfășurat o dezbatere strategică privind relațiile UE-Turcia, luând act de comunicarea comună a Înaltului Reprezentant și a Comisiei Europene referitoare la situația actuală privind relațiile politice, economice și comerciale dintre UE și Turcia.

“Existența unui mediu stabil și sigur în estul Mării Mediterane și dezvoltarea unei relații bazate pe cooperare și reciproc avantajoase cu Turcia reprezintă un interes strategic al Uniunii Europene”, se arată în concluziile adoptate.

Astfel, Consiliul European a încredințat ambasadorilor statelor membre ale UE sarcina ca, “respectând competențele instituțiilor relevante, să înregistreze progrese la nivelul recomandărilor privind comunicarea comună, în concordanță cu concluziile anterioare ale Consiliului European și într-un mod progresiv, proporțional și reversibil, sub rezerva unor orientări suplimentare din partea Consiliului European”.

“Implicarea constructivă a Turciei va juca un rol crucial pentru înregistrarea de progrese în diferitele domenii de cooperare”, au mai stabilit liderii.

Vorbind în cadrul unor declarații de presă înainte de reuniunea Consiliului European, și președintele Klaus Iohannis a precizat că Turcia este un factor relevant în zonă și un actor foarte important.

“Cred că ușor-ușor trebuie să înțeleagă toată lumea – relația cu Turcia este importantă pentru Uniunea Europeană și trebuie să găsim căi de a construi o relație solidă și funcțională, o relație care, sigur, începe să rezolve și problemele unora, și problemele altora. Eu cred că este bine că avem astăzi Turcia pe agendă. Am discutat și informal acum, la întâlnirea pe care am avut-o cu unii lideri, și constatarea mea este că se dorește construirea unei relații mai bune cu Turcia”, a spus președintele.

 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Orientul Mijlociu: Liderii UE au decis să impună sancțiuni Iranului după primul atac direct cu rachete al Teheranului împotriva Israelului

Published

on

© European Union 2024

Uniunea Europeană a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni condamnând cu ” fermitate și fără echivoc” acest atac lansat de regimul de la Teheran împotriva Israelului.

“Am decis să impunem sancţiuni împotriva Iranului, am vrut să transmitem un mesaj clar” după atacul asupra Israelului, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel după prima zi a unui summit extraordinar la Bruxelles, ultimul înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

În concluziile adoptate, Consiliul European condamnă cu fermitate și fără echivoc atacul Iranului asupra Israelului și își reafirmă solidaritatea deplină cu poporul israelian și angajamentul față de securitatea Israelului și față de stabilitatea regiunii.

În acest sens, Consiliul European “solicită Iranului și interpușilor săi să înceteze toate atacurile și solicită ferm tuturor părților să dea dovadă de cea mai mare reținere și să se abțină de la orice acțiune care ar putea spori tensiunile în regiune”.

Astfel, cei 27 de șefi de state sau de guverne au stabilit că “Uniunea Europeană va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului, în special în ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot (UAV) și rachetele“.

“Ideea este de a viza companiile care au un rol în producţia de drone şi rachete”, a precizat președintele Consiliului European.

 

Vorbind în cadrul unor declarații de presă înainte de reuniunea Consiliului European, și președintele Klaus Iohannis a precizat că va reitera și la nivelul Consiliului European condamnarea atacului recent al Iranului asupra Israelului. “România este pe deplin solidară cu Israelul și voi reafirma angajamentul nostru față de securitatea și suveranitatea sa”, a spus el.

Iranul a lansat drone şi rachete către teritoriul israelian în noaptea de sâmbătă spre duminică ca răspuns la o lovitură din 1 aprilie asupra anexei consulare a ambasadei Iranului din Damasc, atribuită Israelului.

Aproape toate rachetele şi dronele au fost distruse de către sistemele israeliene, cu sprijinul SUA, înainte de a lovi teritoriul israelian.

Acesta a fost primul atac direct al Iranului împotriva Israelului după înființarea acestui stat, în 1948.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 20242 mins ago

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

CONSILIUL EUROPEAN19 mins ago

O relație reciproc avantajoasă cu Turcia este în interesul strategic al UE, au stabilit liderii. Klaus Iohannis: Toată lumea trebuie să înțeleagă că relația cu Turcia este importantă

CONSILIUL EUROPEAN30 mins ago

Orientul Mijlociu: Liderii UE au decis să impună sancțiuni Iranului după primul atac direct cu rachete al Teheranului împotriva Israelului

U.E.41 mins ago

Consiliul European: Scholz, Macron, Iohannis, Rutte și ceilalți lideri au decis că este necesar ca statele UE să furnizeze “urgent apărare antiaeriană Ucrainei”

SCHENGEN12 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA13 hours ago

Am discutat în Qatar despre investiții majore în infrastructură, energie, agricultură, anunță Marcel Ciolacu. Va fi creat un grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete și de interes pentru ambele părți

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ursula von der Leyen face apel la “trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața regimurilor autoritare: Ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă

ROMÂNIA DIGITALĂ14 hours ago

ICI București a lansat NFT Museum în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Ministrul german de externe, vizită în Israel după atacul Iranului. Annalena Baerbock face apel la ”prudență și responsabilitate” pentru a preveni un scenariu imprevizibil

ROMÂNIA14 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA15 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending