Connect with us

ROMÂNIA

Președintele ADR, despre proiectul ”Cadru strategic pentru adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică 2021-2027”: Un model de succes în abordarea de problematici complexe ale transformării digitale

Published

on

© ADR

Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a organizat, în data de 21 noiembrie 2023, conferința de închidere a proiectului ,,Cadru strategic pentru adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică 2021-2027 – soluții pentru eficientizarea activității”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Cod MySMIS 129878, SIPOCA 704, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro

Pe parcursul a 3 ani, activitățile desfășurate au vizat mai multe paliere de intervenție, având în centrul atenției administrația publică, în mod special ministerele cu atribuții în gestionarea serviciilor publice electronice și, implicit, cu inițiative în acțiuni de transformare digitală, în contextul unei dinamici continue a schimbărilor din societate.

În cadrul conferinței au fost prezentate activitățile proiectului și rezultatele obținute, respectiv elaborarea documentelor strategice pentru tehnologii avansate, tip: Blockchain, Centre de Inovare Digitală, European Open Science Cloud, High Performance Computing, a rapoartelor de cercetare care au abordat, din perspectivă europeană, digitalizarea unor domenii de interes precum agricultura, industria 4.0, sănătatea și cultura. Un document important al acestui parcurs este elaborarea Cadrului strategic național pentru inteligență artificială, care va sta la baza primei Strategii Naționale pentru Inteligență Artificială.

O altă realizare majoră a proiectului este înființarea și operaționalizarea primului Laborator Digital pentru Politici Publice din România – Digital Policy Lab – un spațiu experimental pentru teste și demonstrații detaliate ale abordării strategice și procesului operațional de elaborare politici publice în etapele sale majore.

În tot acest proces de explorare și adoptare a noilor tehnologii au fost organizate workshop-uri interactive pe subiecte ce tin de domenii precum: educație, comerț electronic, interoperabilitate și Open Data, precum și dezbateri privind legislația incidentă, la care au participat peste 1500 de reprezentanți din mediile academic, administrație și afaceri.

„Acest proiect reprezintă pentru ADR un model de succes în abordarea de problematici complexe ale transformării digitale, cu stakeholder-i multipli și o diversitate de livrabile cu caracter strategic. ADR acționează ca orchestrator al cunoașterii și promovării de tehnologii inovative pentru identificarea de soluții cu care se confruntă administrația publică în demersurile de modernizare, implementare de politici publice bazate pe dovezi și furnizare de servicii publice către cetățeni și mediul de afaceri. Participarea UTCN a asigurat un parteneriat cu o componentă majoră a mediului academic și de cercetare, al cărui rol este critic pentru adopția și dezvoltarea tehnologiilor inovative în economia și societatea românească”, a declarat cu această ocazie Dragos Cristian Vlad, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

„Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are o bogată experiență în implementarea de proiecte pentru promovarea de tehnologii inovative și de creștere a rolului cercetării și inovării în transformarea digitală. Proiectul derulat cu ADR ne-a oferit o platformă pentru o mai bună mapare a perspectivei strategice a utilizării tehnologiilor inovative în administrația publică, astfel încât cadrul strategic să reflecte corect și complet potențialul utilizării acestora în furnizarea de servicii publice. UTCN rămâne angajat obiectivelor sale ambițioase de promovare a cercetării și educației în domeniul deep tech și proiectelor majore de investiții în platforme și infrastructuri dedicate”, a declarat Daniela Popescu, Prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

„Din perspectivă strategică, proiectul care se încheie completează cu succes programele ADR de consolidare a funcționării reziliente și agile a administrației publice centrale prin cunoașterea și utilizarea tehnologiilor inovative și a platformelor colaborative care le însoțesc. Obiectivele naționale privind transformarea digitală și implementarea foii naționale de parcurs în contextul mai larg al Deceniului Digital al Europei vizează o administrație publică eficientă și orientată spre cetățean. Aceste ținte ne obligă să accelerăm eforturile și să reunim toate părțile interesate în acest demers, pentru a asigura un caracter incluziv și transparent al transformării digitale, o evoluție armonioasă a adopției de soluții digitale în sectorul public și creșterea competitivității economiei naționale”, a declarat Alina Pârâială, managerul de proiect al Autorității pentru Digitalizarea României.

Evenimentul a beneficiat de alocuțiuni din partea domnului Dragoș-Cristian Vlad, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, domnului Ioan-Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei Camerei Deputaților pentru tehnologia informațiilor și comunicațiilor, doamnei Mihaela Nicolae din partea Autorității de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă, doamnei Prof. dr. ing. Daniela Popescu, Prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, domnului Eduard Mititelu, Secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării si de participarea, reprezentanților din cadrul Secretariatului General al Guvernului, ai ministerelor și instituțiilor cu rol în implementarea de proiecte de transformare digitală, precum și ai Autorității pentru Digitalizarea României și companiilor care au contribuit la realizarea obiectivelor proiectului, respectiv Iceberg, Ernst & Young România, Deloitte Consultanță și Reff & Asociații – Deloitte Legal.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ministerul Finanțelor a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, anunță Marcel Boloș: Aderarea este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că instituția pe care o conduce, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget, a primit primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a explica că ”evaluarea a vizat reformele întreprinse pentru a ne alinia la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare”.

De la eficientizarea cheltuielilor, capacitatea de a face față provocărilor bugetare și supravegherea eficientă a procesului bugetar, ”toate sunt principii cheie față de care ni se monitorizează atent progresele”, a explicat Boloș.

”Un proces deloc ușor, aderarea la această organizație internațională este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică. Tocmai de aceea suntem pe deplin implicați și tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate. Aderarea nu este doar un obiectiv, ci o necesitate pentru progresul și bunăstarea românilor”, a detaliat ministrul Finanțelor.

Din punctul său de vedere, ”a fi parte din OCDE nu înseamnă doar acces la expertiză de vârf într-o varietate largă de domenii, ci ne-ar deschide oportunități uriașe: atragerea investițiilor străine, stimularea inovației și creșterea competitivității sunt doar câteva dintre avantaje”.

Ministerul Finanțelor îndeplinește rol de punct focal pentru Comitetul pentru Afaceri Fiscale (CFA) și pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget (SBO).

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat joi patru propuneri de numiri în funcţia de ambasador – Ovidiu Raeţchi, preşedintele Centrului Euro-Atlantic de Rezilienţă, ca ambasador în Japonia, Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE, ca ambasador în Portugalia, Daniela Mihaela Cămărășan, fost secretar general în cadrul MAE, ca ambasador în Croația, și Sebastian Mitrache, fost reprezentant permanent adjunct la NATO, ca ambasador în Arabia Saudită.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, în conformitate cu prevederile legale, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, au fost aprobate de către președintele Klaus Iohannis patru propuneri de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, la misiuni unde conducerea acestora era vacantă.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările și practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere a celor patru candidați pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României. De asemenea, va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961.

În stabilirea propunerilor de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României s-au avut în vedere criterii stricte de profesionalism. Competențele, pregătirea și experiența în domeniul relațiilor internaționale, precum și abilitățile personale au reprezentat elementele esențiale în formularea acestor nominalizări.

Persoanele propuse sunt în marea majoritate diplomați de carieră, cu o bogată experiență profesională și care cunosc specificul postului în care ar urma să-și desfășoare mandatul, având toate premisele să asigure reprezentarea României în plan internațional la cele mai înalte standarde.

Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României și obținerii avizului acestora, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Președintele României va semna decretele de acreditare și scrisorile de acreditare.

Prezentăm, mai jos, lista cu cele patru persoane propuse pentru a ocupa o funcție de ambasador:

Regatul Arabiei Saudite – Sebastian Mitrache. Îndeplinește funcția de director politic, cu rang de director general, în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2016-2022, fost reprezentantul permanent adjunct al României la NATO, iar între anii 2015 și 2016, a fost directorul Direcției Politici de Securitate din cadrul Centralei MAE. Și-a mai desfășurat activitatea la Delegația Permanentă a României la NATO, inclusiv ca șef al Secției Politice. De asemenea, a ocupat funcțiile de director adjunct (2008-2009) și șef serviciu (2007-2008) în cadrul Direcției NATO din MAE. În perioada 2002-2007 a fost diplomat în cadrul Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos. Cunoaște limbile engleză și franceză.

Republica Croația – Daniela Mihaela Cămărășan. Este reprezentant cu însărcinări speciale, cu rang de director general, în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2019-2023, a exercitat funcția de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost ambasadorul României în Republica Estonia (2016-2019). În Centrala MAE a mai deținut funcția de Director de cabinet al ministrului afacerilor externe (2012-2016), activând și în cadrul cabinetului secretarului de stat pentru afaceri strategice, pentru afaceri europene, respectiv, pentru afaceri globale (2009-2012). În Serviciul Exterior și-a mai desfășurat activitatea ca diplomat în cadrul ambasadei României în Republica Lituania. Cunoaște limbile engleză și franceză.

Japonia – Ovidiu Raețchi. Este președinte al Centrului Euro-Atlantic de Reziliență, cu rang de secretar de stat. Anterior, a fost vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională în Camera Deputaților și deputat în Parlamentul României pentru Diaspora (2012-2016), respectiv, pentru București (2016-2020). Este doctor în istorie (Facultatea de Istorie a Universității București) și doctor în științe politice (SNSPA). Deține un master în Cultură Arabă (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București) și un master în Civilizația Ebraică (Facultatea de Litere a Universității București). Cunoaște limbile engleză și franceză.

Republica Portugheză – Daniela Grigore Gîtman. Este secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost secretar de stat pentru relații interinstituționale (2020-2022), respectiv, secretar de stat pentru afaceri globale (2016-2017). În perioada 2009-2015, a fost ambasadorul României în Republica Cehă, iar în intervalul 2004-2008 a activat la Ambasada României în SUA, ca prim-colaborator și, ulterior, ca însărcinat cu afaceri a.i.. În Centrala MAE a mai deținut funcția de director al Direcției Europa Occidentală și Europa Centrală (2002-2004). Cunoaște limbile engleză și italiană.

Continue Reading

ROMÂNIA

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

Published

on

© cosmin-marinescu.ro

În cadrul celei de-a 11-a ediții a BVB Awards, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a felicitat Bursa de Valori București pentru determinarea de a deveni un pilon crucial pentru sistemul financiar românesc, subliniind, de asemenea, importanța de a recunoaște și premia reușitele spectaculoase ale pieței de capital în 2023, chiar și într-un context economic global marcat de multiple provocări, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În ciuda dificultăților generate de pandemia de COVID-19, conflictul din Ucraina și criza energiei, piața de capital românească a demonstrat rezistență și adaptabilitate. Creșterea economică solidă, investițiile din fonduri europene și avansul consistent al investițiilor au contribuit la consolidarea poziției pieței de capital ca un pilon cheie al sistemului financiar românesc.

Cu toate acestea, Cosmin Marinescu a subliniat importanța menținerii stabilității economice și financiare în fața provocărilor actuale și viitoare. Reactivarea inflației la începutul anului 2024 a adus în atenție necesitatea unei politici economice prudente și responsabile pentru a asigura sustenabilitatea financiară a țării.

Într-un an electoral, preocupările pentru stabilitatea economică și promovarea valorilor democratice devin centrale. Cosmin Marinescu a avertizat împotriva populismului economic și a promisiunilor iluzorii, subliniind necesitatea de soluții credibile și echilibrate pentru viitorul României.

Consilierul prezidențial a evidențiat, de asemenea, importanța unei piețe de capital mature și competitive pentru dezvoltarea economică a țării. În acest sens, strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital trebuie implementată eficient, iar colaborarea între autoritățile de reglementare, Bursa de Valori și mediul de afaceri trebuie intensificată pentru a fructifica potențialul pieței de capital în sprijinul economiei.

Educația financiară a fost menționată drept un aspect esențial pentru construirea unei economii reziliente și prospere pe termen lung. Cosmin Marinescu a subliniat necesitatea unui dialog activ între instituțiile publice și private pentru consolidarea avantajelor competitive ale României, inclusiv în domeniul pieței de capital.

În concluzie, mesajul transmis de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu la BVB Awards 2024 a fost unul de recunoaștere a performanțelor pieței de capital din România în anul precedent, dar și un apel la acțiune pentru consolidarea stabilității economice și promovarea unei dezvoltări sustenabile și responsabile în viitorul țării.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE13 mins ago

Ministerul Finanțelor a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, anunță Marcel Boloș: Aderarea este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică

U.E.12 hours ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.12 hours ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA16 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine active opoziția democratică a Rusiei

NATO17 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA19 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

PARLAMENTUL EUROPEAN20 hours ago

Parlamentul European solicită UE să furnizeze Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia: Aliații UE și NATO ar trebui să sprijine militar Ucraina cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual

ROMÂNIA19 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA2 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA2 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO6 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.7 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending