Connect with us

SĂNĂTATE

Principalele agenții ale UE din sectorul sănătății ”nu au fost pe deplin pregătite pentru o pandemie de durată”. Ce recomandă Curtea de Conturi Europeană pentru ECDC și EMA

Published

on

© European Commission/ Twitter

Curtea de Conturi Europeană publică un nou raport privind activitatea principalelor agenții ale Uniunii Europene care au gestionat pandemia de COVID-19 și a fost constatat faptul că Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) „nu au fost pe deplin pregătite pentru o pandemie de durată”, dar „au reușit totuși să se adapteze și să răspundă eficient la criza provocată de pandemia de COVID-19”.

„UE a fost oarecum luată prin surprindere de criza sanitară provocată de pandemia de COVID19. Cele două agenții ale UE din domeniul medical au reușit până la urmă să se mobilizeze și să gestioneze bine situația. Dar pandemia a scos la iveală și fisurile din sistem, pe care UE a încercat să le remedieze printr-o serie de măsuri recente”, a transmins Curtea de Conturi Europeană în introducerea Raportului. Astfel, raportul subliniază că este prematur să se spună că UE ar fi pe deplin pregătită să facă față unor noi urgențe majore de sănătate publică.

Pentru acest raport, Curtea de Conturi Europeană a evaluat gradul de pregătire al ECDC și al EMA pentru pandemia de COVID-19, precum și răspunsul acestora la pandemie, în cadrul primului audit care a acoperit în mod cuprinzător performanța celor două agenții pe timp de criză sanitară. Curtea a constatat că cele două agenții au avut un răspuns adecvat, în general, la criza provocată de pandemia de COVID-19, în limitele competențelor și ale capacităților lor

Ambele agenții elaboraseră planuri detaliate de urgență în domeniul sănătății publice care au fost activate rapid, dar, în conformitate cu cadrul juridic și financiar aplicabil, acestea nu abordau chestiunea extinderii capacității în cazul unei pandemii grave și de durată. Agențiile creaseră rețele internaționale extinse, care s-au dovedit a fi utile pentru a face față pandemiei. EMA a elaborat o listă a activităților care puteau fi deprioritizate în situații de urgență, dar nu și ECDC.

Cu sprijinul Comisiei, EMA a exploatat flexibilitatea normativă pentru a accelera procedura de evaluare a vaccinurilor și a tratamentelor împotriva COVID-19, în special prin intermediul unor „evaluări continue” mari consumatoare de resurse. De asemenea, EMA și-a intensificat monitorizarea medicamentelor împotriva COVID-19 și a acționat cu promptitudine atunci când au fost descoperite potențiale reacții adverse semnificative. În schimb, eforturile sale de a promova proactiv desfășurarea în UE de studii clinice mai ample s-au bucurat de mai puțin succes.

Bazându-se pe învățămintele desprinse în primele etape ale pandemiei, Comisia a adoptat o serie de decizii și propuneri de modificare a cadrului juridic. Aceste măsuri acoperă unele dintre lacunele care afectează capacitatea UE de a răspunde la urgențe sanitare, dar, pe de altă parte, s-au concretizat într-o structură organizațională mai complexă care se bazează pe o cooperare strânsă între un număr mare de părți interesate de la toate nivelurile. Crearea unei noi direcții generale a Comisiei (Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară – HERA), ale cărei responsabilități se suprapun parțial cu cele ale ECDC și ale EMA, implică, de asemenea, necesitatea unei coordonări sporite.

Ce recomandă Curtea de Conturi Europeană: 

  • ECDC ar trebui să își îmbunătățească în continuare organizarea, procedurile, sistemele și publicațiile, pentru a fi mai bine pregătit pentru viitoarele urgențe sanitare;
  • EMA ar trebui să își ajusteze procedurile și diseminarea informațiilor astfel încât să își îmbunătățească gradul de pregătire pentru pandemiile viitoare;
  • Comisia, în cooperare cu ECDC și cu EMA, ar trebui să clarifice responsabilitățile HERA, ale ECDC și ale EMA și să consolideze coordonarea.

Pregătită pentru începerea unui nou mandat de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a prezentat la sfârșitul lunii iulie orientările politice pentru următorul Executiv European, care să răspundă „celor mai mari provocări ale epocii noastre.” Sănătatea rămâne un punct central pentru următorii cinci ani la nivelul Comisiei Europene, după un mandat care a pus bazele unei Uniuni Europene a Sănătății, dedicată nevoilor cetățenilor, cu accent pe prevenirea bolilor cronice, oncologice, dar și a crizelor sanitare, precum pandemia de COVID-19. 

Personal, consider că cele mai mari provocări ale epocii noastre – de la securitate și până la schimbările climatice și competitivitate – pot fi soluționate numai prin acțiuni comune. Amenințările cu care ne confruntăm sunt prea ample pentru a le face față pe cont propriu. Oportunitățile pe care le avem sunt prea mari pentru a le valorifica de unii singuri. În acest context, cred cu tărie că Europa trebuie să aleagă cea mai bună opțiune: Uniunea” – Ursula von der Leyen

   Citiți și: Finalizarea Uniunii Europene a Sănătății, printre obiectivele noii Comisii Europene. Von der Leyen va propune o Lege privind medicamentele critice


 Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) 

Cele două agenții ale UE din domeniul medical – Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) – joacă, alături de Comisia Europeană, un rol esențial în punerea în aplicare a politicii din domeniul sănătății în Spațiul Economic European. ECDC are misiunea de a identifica, a evalua și a comunica amenințările existente și noi pe care bolile transmisibile le reprezintă pentru sănătatea umană. Accentul său este pe evaluarea riscurilor. EMA este responsabilă de evaluarea științifică a cererilor de autorizație de introducere pe piață a medicamentelor prin procedura centralizată. În 2020, la începutul pandemiei, ECDC avea un buget de 61 de milioane de euro și EMA, de 358 de milioane de euro.

Politica de sănătate a UE și rolul Comisiei Europene

Uniunea ca entitate nu are competențe în materie de sănătate. Conform tratatelor UE, acest domeniu ține de prerogativele și responsabilitatea statelor membre, de unde caracterul preponderent național al reacțiilor inițiale la declanșarea pandemiei de COVID-19.

Cu toate acestea s-a putut remarca faptul că, pe măsură ce în rândul statelor membre s-a conștientizat mai bine nevoia unei coordonări la nivel european a eforturilor de gestionare a crizei sanitare, rolul și implicarea instituțiilor europene, în special cel al Comisiei Europene, au căpătat o valoare considerabilă.

Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre. 

    Citiți și: Uniunea Europeană a Sănătății, posibilă prin modificarea Tratatului UE. Care este părerea Comisiei Europene și ce răspuns așteaptă de la cetățeni

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană autorizează un nou vaccin împotriva bolilor respiratorii provocate de virusul VRS. Cine se poate imuniza

Published

on

© EU One Health - Twitter

Comisia Europeană a autorizat vaccinul cu ARNm „mResvia” pentru imunizarea adulților cu vârsta de peste 60 de ani împotriva bolilor tractului respirator inferior, cauzate de infecția cu Virusul respirator sincitial (VRS). VRS este un virus respirator comun, care prezintă de obicei simptome ușoare, dar care poate avea consecințe grave asupra persoanelor vulnerabile, inclusiv asupra adulților în vârstă, informează un comunicat al Executivului.

„Vaccinarea salvează vieți. Într-o Uniune Europeană a Sănătății puternică, suntem hotărâți să ne asigurăm că toată lumea are acces la protecția de care are nevoie împotriva bolilor grave. Această aprobare a primului vaccin ARNm împotriva VRS arată în mod clar importanța inovării atunci când vine vorba de protejarea sănătății cetățenilor noștri”, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Stella Kyriakides.


Autorizarea mResvia vine înaintea sezonului toamnă/iarnă, când infecțiile respiratorii precum VRS tind să atingă un nivel maxim în UE. Aceasta urmează unei evaluări științifice pozitive din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în iunie 2024.

Rămâne acum la latitudinea autorităților naționale din fiecare stat membru să decidă dacă și cum vor utiliza vaccinul, în conformitate cu planurile lor naționale de vaccinare.

mResvia, care a fost dezvoltat de Moderna, este primul vaccin cu ARNm autorizat în UE pentru o altă boală decât COVID-19. Alte vaccinuri împotriva VSR au fost, de asemenea, autorizate de Comisie în 2023, pentru a proteja grupurile vulnerabile, inclusiv sugarii.

Continue Reading

ROMÂNIA

Peste 2.300 de cabinete de medicină de familie din toată țara, modernizate cu aparatură de ultimă generație cu fonduri din PNRR, anunță Ministerul Sănătății

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Ministerul Sănătății anunță că modernizează și dotează cu aparatură de ultimă generație peste 2379 de cabinete de medicină de familie din toată țara, cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Un pas firesc pentru un viitor mai bun și mai sigur pentru România și pentru toți românii”, precizează instituția într-un mesaj publicat pe Facebook.

Campania se derulează cu sprijinul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății prin PNRR.  

Planul Național de Redresare și Reziliență al României, a cărui valoare se ridică la 28,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, cuprinde și o serie de reforme (66) și investiții (111 direcții de investiții) pentru consolidarea economiei țării. Potrivit documentului, domeniul sănătății beneficiază de 2,4 miliarde de euro

Comisia a plătit României peste 9,41 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui procent de 33% din totalul fondurilor din PNRR, iar 14% din toate etapele și obiectivele din plan au fost îndeplinite.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Sănătății anunță lansarea unui program nou de finanțare în valoare de peste 13 miliarde de lei. Alexandru Rafila: Niciodată infrastructura spitalicească nouă nu a beneficiat de o alocare mai consistentă

Published

on

© Alexandru Rafila/ Facebook

Ministerul Sănătății în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță lansarea unui program nou de finanțare în valoare totală de peste 13 miliarde de lei prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești.

”Lansăm poate cel mai important apel de proiecte în sănătate, cu potențialul de a transforma fundamental infrastructura spitalicească din România. Ne focalizăm concomitent pe construcția de spitale noi și pe modernizarea spitalelor în special în zonele municipale. Colaborarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu ministrul Adrian Câciu a fost excelentă, iar programul a fost dezvoltat împreună într-un timp foarte scurt. Niciodată infrastructura spitalicească nouă nu a beneficiat de o alocare mai consistentă, care vine perfect în completarea investițiilor deja derulate prin PNRR în Sănătate”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un mesaj al ministerului publicate pe pagina de Facebook.

Investițiile finanțabile cuprind:

  • construcții noi de spitale
  • modernizări sau reabilitări ale spitalelor existente
  • dotare cu echipamente medicale
  • digitalizare
  • tranziție verde

Ministerul Sănătății anunță că distribuția fondurilor alocate prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești este următoarea:

  • 2 miliarde de lei pentru spitale județene și județene de urgență, spitale de specialitate și spitale clinice.
  • 7,3 miliarde de lei pentru spitale municipale și municipale de urgență.
  • 500 milioane de lei pentru asistență tehnică și implementarea proiectelor.
  • 3,25 miliarde de lei pentru alte investiții strategice.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA5 mins ago

Ministrul Cătălin Predoiu, discuții despre Schengen cu jurnaliști germani și austrieci: Consolidarea protecției frontierei justifică legitimitatea ridicării controalelor la frontiere în acest an

U.E.28 mins ago

Tusk califică drept “inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: “O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”

SUA33 mins ago

Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial

POLITICĂ44 mins ago

Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România

POLITICĂ1 hour ago

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”

ROMÂNIA2 hours ago

23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

Raportul ”Education at a Glance 2024”. Cheltuielile României în educație sunt sub media OCDE, țara noastră are un deficit de cadre didactice și un procent peste medie privind adulții fără studii liceale

POLITICĂ4 hours ago

Marcel Ciolacu, reacție la raportul Draghi. Premierul afirmă că portofoliul muncii, protecției sociale și locuințelor preluat de România va fi printre cele mai importante din Comisia Europeană

MAREA BRITANIE4 hours ago

SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune

EDITORIALE4 hours ago

Iulian Chifu: Strategia Rusiei la Chișinău

NATO20 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA23 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.2 days ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.7 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending