Connect with us

GALA PREMIILOR MARII LOJI

Remus Borza: Gala Premiilor MLNR reprezintă un veritabil Nobel românesc. Suntem datori să creăm o Românie educată, europeană și prosperă

Published

on

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, eveniment ajuns la a X- a ediție, a devenit datorită anvergurii, notorietății și respectabilității un proiect identitar, nu doar pentru masonerie ci însăși pentru societatea românească în ansamblul ei, a declarat Remus Borza, producătorul Galei și Mare Maestru de Onoare Ad Vitam al M.L.N.R.

“Este un proiect de excepție, unic în complexitate și abordare ce reunește toate forțele creatoare de valoare ale mediului universitar, academic si cultural. Din acest motiv, încă de acum zece ani, îndrăzneam să spun despre Gală, că reprezintă un veritabil Nobel românesc. Sper ca după aceasta ediție, să fim de acord cu toții, că așa stau lucrurile”, a subliniat Borza, într-o declarație remisă în avanpremiera Galei.

Citiți și Marea Lojă Națională din România organizează cea de-a X-a ediție a Galei Premiilor MLNR în cadrul căreia șapte români de excepție vor fi premiați

“În fiecare an, ne străduim să premiem excelența în 7 domenii vitale pentru destinul nostru colectiv. Să recunoaștem și să recompensăm cercetarea originală, actul de creație și devoțiunea în slujba patriei, onorându-i așadar pe acei români care creează valoare, care inspiră și motivează tinerele generații, care modelează destine și vieți. În această Gală, recunoaștem și prețuim munca asiduă pe care nominalizații și cei premiați au depus-o în parcursul lor profesional. Reprezintă veritabile modele pentru noi toți în efortul asumat de a redefini limitele cunoașterii. Fiecare dintre premianți reprezintă o poveste de succes unică, plină de sacrificii, dedicare și perseverență. Acești oameni nu s-au complăcut în mediocritate ci au demonstrat că cercetarea, studiul și implicit cunoașterea, nu au limite. Ei au avut curajul să-și urmeze visurile, deplini conștienți că prin ceea ce fac, creează o lume mai bună pentru noi toți. Desigur cercetarea nu are limite, dar nici granițe. Ne bucură faptul că în marile universități, laboratoare și institute de cercetare ale lumii, regăsim români de excepție, citim despre ei în revistele de specialitate. O parte dintre ei sunt prezenți astăzi la Ateneul Român ca nominalizați și premianți. Ei nu au uitat nicio clipă că sunt români, că o parte din succesul lor se datorează și școlii românești. De aceea, suntem cu toții datori, printr-un efort asumat la nivel politic, social și mental, să creăm o nouă Românie, o Românie a elitelor, a meritocrației, a formatorilor de conștiințe și identitate națională. O Românie educată, europeană și prosperă”, a mai adăugat acesta.

GALA PREMIILOR MARII LOJI

Gala Premiilor MLNR ediția a XI-a 2024. Șapte români de excepție au fost premiați pentru contribuția la dezvoltarea cunoașterii și progresului social

Published

on

© MLNR

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România (MLNR), aflată în 2024 la cea de-a XI-a ediție, a premiat vineri, 21 iunie,  șapte cetățeni români care au realizat lucrări de excepție în domeniile științe exacte, științe aplicate, medicină, economie, educație, mediu sau IT, artă și cultură sau diplomație și politologie, contribuind astfel la dezvoltarea cunoașterii și progresului social.

© MLNR

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, cei șapte laureați ai Galei MLNR ediția a XI-a sunt, după cum urmează:

  1. Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte a fost acordat dl. Paul Vasos – Institutul de Inginerie și Fizică Nucleară „Horia Hulubei”, ELI, și Universitatea din București, pentru lucrarea „Relaxarea RMN a protonilor de apă prepolarizați în câmpul magnetic al Pământului, pentru detectarea în timp real a formării de radicali liberi” publicată în prestigiosul jurnal Chemical Communications, editat de Royal Chemical Society, Marea Britanie, Septembrie 2023.

    © MLNR

  2. Premiul HENRI COANDĂ pentru Științe Aplicate a fost acordat dl. univ. dr. Vasile Marinca – Universitatea Politehnica din Timișoara, Membru Corespondent al Academiei Române, pentru lucrarea „Investigating nonlinear forced vibration of functionally graded beam based on the nonlocal gradient theory considering the mechanical impact, electromagnetic actuator, thickness effect and nonlinear foundation”, publicată în 2023 în Revista „Mathematics”.
  3. Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină a fost acordat dl. univ. dr. Victor Velculescu – profesor de oncologie și codirector al Diviziei de Genetică și Epigenetică a Cancerului la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, SUA, pentru articolul „Singlemolecule genome-wide mutation profiles of cell-free DNA for noninvasive detection of cancer” publicat în iulie 2023 în prestigioasa revistă Nature Genetics, New York.

    © MLNR

  4. Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie a fost acordat dl. univ. dr. Sorin Anagnoste – Prodecan al Facultății de Administrare a Afacerilor în Limbi Străine – ASE pentru volumul „Business Strategies. Building Sustainable Models with Artificial Intelligence and Digital Platforms”, publicată în 2023 la Editura ASE.
  5. Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT a fost acordat dl. univ. dr. Tibor Hartel – Facultatea de Științe și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, pentru lucrarea „The traditional ecological knowledge conundrum”, publicată în martie 2023 în revista Trends in Ecology and Evolution, Cambridge, USA.
  6. Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură a fost acordat dl. univ. dr. Constantin Chiriac – actor, regizor, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu pentru organizarea în 2023 a celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) care a reunit peste 800 de trupe de teatru din 80 de țări și un număr record de peste 1 milion de spectatori cu prezență fizică și peste 30 milioane de spectatori virtuali.
  7. Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie a fost acordat dl. ambasador Sorin Dumitru Ducaru – pentru dezvoltarea și operaționalizarea în 2023, în calitate de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, a unei aplicații privind monitorizarea satelitară a deforestărilor din județele Maramureș și Suceava.

“Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România onorează elitele societății românești, acei oameni remarcabili care, prin realizările lor excepționale, au adus contribuții semnificative și durabile țării noastre. Purtând numele unor personalități de marcă ale Masoneriei Române, reprezentative pentru cele șapte domenii de referință, fiecare premiu acordat astăzi reflectă valorile fundamentale care dau putere societății noastre și care contribuie la afirmarea internațională a performanței românești.  Ele dovedesc importanța încurajării și sprijinirii excelențeiși ne motivează să investim în educație, cercetare și inovație, ca motoare ale dezvoltării durabile a României”, a transmis Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu.

© MLNR

Acesta s-a adresat și câștigătorilor premiilor oferite în cadrul Galei MLNR.

Premiile ce vă sunt conferite astăzi reprezintă o recunoaștere a muncii voastre asidue, a talentului și a dedicării voastrefață de performanță în varii domenii de activitate. Fiecare dintre dumneavoastră a demonstrat ce înseamnă să fii lider, inovator și un veritabil model pentru semeni. Apreciem sincer devotamentul dumneavoastră constant pentru propulsarea valorilor științifice și culturale românești și pentru cultivarea unui mediu propice dezvoltării intelectuale și formării profesionale de excepție. Ne exprimăm recunoștința profundă pentru contribuția dumneavoastră semnificativă la consolidarea reputației României ca centru de excelență academică recunoscut pe plan international”, a continuat Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu.

Producția celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor MLNR a fost asigurată de Marele Maestru de Onoare Ad Vitam, Remus Borza. Evenimentul a fost găzduit de Ateneul Român și a fost organizat în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Culturii și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara,  Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Craiova, ASE, Universitatea de Medicină si Farmacie din Craiova, SNSPA, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Arte “Constantin Brâncuși” din București.

© MLNR

© MLNR

Evenimentul a fost sponsorizat de Bilka; CEC Bank; BT; GRAMPET GROUP; Jidvei; Garden Center Group, Intercontinental Athenee Palace Bucharest; SCC ERBAȘU; Energomontaj S.A; Barko; Scandia food.

Partenerii media ai Galei au fost: TVR; RomâniaTV; Radio România Actualități; Adevărul; Capital; CaleaEuropeană.ro; EVZ.ro; Gândul; DC Media group, Finnancial intelligence, Sănătatea Press Group, PS News.

Continue Reading

GALA PREMIILOR MARII LOJI

Gala Premiilor MLNR Ediția a XI-a 2024 anunță nominalizările pentru cele șapte premii de excelență în activitatea profesională

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana (Arhivă)

Marea Lojă Națională din România, în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Culturii și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea București, ASE, Universitatea de Medicină Carol Davila București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, SNSPA, Universitatea Națională de Arte Constantin Brâncuși București, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Craiova, organizează la Ateneul Român, în 21 iunie 2024, începând cu orele 18.00, cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Comisiile de jurizare formate din academicieni și profesori universitari au evaluat peste 60 de lucrări ( articole, monografii, tratate) și au analizat activitatea profesională a peste 30 de personalități din mediul cultural și diplomatic, ca în final, să propună 3 nominalizări pentru fiecare dintre cele 7 premii. Mâine seară în cadrul Galei, președinții comisiilor vor anunță câștigătorii.

Mai jos, redăm cele 21 de nominalizări:

PREMIU GRIGORE MOISIL-pentru științe exacte

  • Dr. ELISABETA ILDIKO SZERB
  • Dr. PAUL VASOS
  • Dr. ARGHIR DANI ZĂRNESCU

PREMIU HENRI COANDĂ – pentru științe aplicate

  • Prof. univ. dr. ing IULIAN VASILE ANTONIAC
  • Prof. univ. dr. VASILE MARINCA
  • Prof. univ. dr. LUCIAN BUȘONIU

PREMIU CAROL DAVILA – pentru medicină

  • Prof. univ. dr. VICTOR VELCULESCU
  • Prof. univ. dr. ADRIAN CONSTANTIN COVIC
  • Prof. univ. dr. CRISTINA OANA MĂRGINEAN

PREMIU EUGENIU CARADA – pentru economie

  • Economist VALENTIN LAZEA
  • Conf. Univ. dr. SORIN ANAGNOSTE
  • Prof. univ. dr. GABRIELA DRĂGAN și Prof. univ. dr. MIHAELA CRISTINA DRĂGOI

PREMIU SPIRU HARET – pentru educație, mediu, IT

  • Dr. MIHAELA CONSTANTINESCU
  • Prof. univ. dr. NICOLETA IANOVICI
  • Conf. univ. dr. TIBOR HARTEL

PREMIU CONSTANTIN BRÂNCUȘI –pentru artă și cultură

  • ADRIANA BABEȚI
  • Prof. univ. dr. CONSTANTIN CHIRIAC
  • Dirijorul CRISTIAN MĂCELARU

PREMIU NICOLAE TITULESCU – pentru diplomație și politologie

  • Lector univ. dr. IOANA ROXANA MELENCIUC-IOAN
  • Ambasador SORIN DUMITRU DUCARU
  • Ambasador DAN NECULĂESCU

© MLNR

Continue Reading

GALA PREMIILOR MARII LOJI

Gala Premiilor MLNR Ediția a XI-a. Cine sunt personalitățile implicate în comisiile de jurizare

Published

on

© MLNR

© MLNR

Marea Lojă Națională din România, în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Culturii și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea București, ASE, Universitatea de Medicină Carol Davila București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, SNSPA, Universitatea Națională de Arte Constantin Brâncuși București, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Craiova, organizează la Ateneul Român, în 21 iunie 2024, începând cu orele 18.00, cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Comisiile de jurizare formate din academicieni și profesori universitari au evaluat peste 60 de lucrări ( articole, monografii, tratate) și au analizat activitatea profesională a peste 30 de personalități din mediul cultural și diplomatic, ca în final, să propună 3 nominalizări pentru fiecare dintre cele 7 premii acordate în cadrul Galei.

Comisiile au fost formate din următoarele personalități:

  1. COMISIA GRIGORE MOISIL

Acad. Nicolae Victor Zamfir – Vicepreședinte Academia Română

Acad. Viorel Barbu – Președinte al Secției de Ştiințe Matematice a Academiei Române 

Acad. Marius Andruh – Vicepreședinte Academia Română

Acad. Cristian Silvestru – Prof. Univ. Dr. Universitatea Babeș-Bolyai

Prof. univ. dr. Dan Timotin – Membru corespondent al Academiei Române

  1. COMISIA HENRI  COANDĂ

Acad. Dorel Banabic – Președinte al Secției de Științe Tehnice a Academiei Române

Acad. Dan Dubină – Președinte al Filialei din Timișoara a Academiei Române

Prof. dr. ing. Mihnea Costoiu – Rector al  Universității Politehnică din București

Prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa – Rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

Conf.univ.dr. ing. Florin Drăgan – Rector al Universității Politehnică din Timișoara

  1. COMISIA CAROL DAVILA

Acad. Ioanel Sinescu – Director al Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal, Institutul Clinic “Fundeni” și Preşedinte al Asociaţiei Române de Urologie (ARU) 

Prof.univ. dr. Maria Dorobanțu – Membru corespondent al Academiei Române

Prof. univ. dr. Viorel  Jinga – Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

Prof. univ. dr. Dan-Ionuț Gheonea – Rector al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova

  1. COMISIA EUGENIU CARADA

Acad. Daniel Dăianu – Președinte al Consiliului Fiscal din România 

Acad. Aurel Gh. Iancu – Institutul Național de Cercetări Economice (ÎNCE)

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor – Rector al Academiei de Studii Economice din București

Prof. univ. dr. Tudorel Andrei – Membru corespondent al Academiei Române

  1. COMISIA  SPIRU HARET

Acad. Mircea Dumitru  – Vicepreședinte Academia Română

Prof. univ. dr. Daniel David – Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea – Rector al Universității de Vest din Timișoara

Prof. univ. dr. Liviu George Maha – Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

  1. COMISIA CONSTANTIN BRÂNCUŞI

Acad. Cornelia-Sabina Ispas – Director al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române

Prof.univ.dr. Valentina Sandu Dediu – Rector New Europe College

Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu – Rector al Universității Naționale de Arte din București

Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc – Academia Română Filiala Iași

  1. COMISIA NICOLAE TITULESCU

Acad. Ioan Aurel Pop – Președinte Academia Română

Prof. univ. dr. Sorin Câmpeanu – Președintele Consiliului Național al Rectorilor

Prof. univ. dr. Marian Preda – Rector Universitatea București

Prof. univ. dr. Remus Pricopie – Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București

Prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu– Rector al Universității din Craiova

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

U.E.11 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

ROMÂNIA1 day ago

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

POLITICĂ2 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA2 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.3 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”

POLITICĂ1 week ago

Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL

Trending