Viitorul raport al Comisiei Europene privind situația statului de drept, care ar urma să fie gata în iunie, va include recomandări specifice pentru fiecare stat membre, anunță EFE, citat de Agerpres.
Această abordare are ca scop să ofere noi instrumente ţărilor membre ale UE pentru a evita apariţia de noi probleme privind statul de drept sau agravarea celor existente, a anunţat miercuri vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori europene şi transparenţă, Vera Jourova, într-o dezbatere în Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European.
”În pregătirea raportului, am vorbit cu autorităţile naţionale, cu organisme independente, cu profesionişti în domeniul justiţiei şi cu societatea civilă din întreaga UE. Obiectivul nostru continuă să fie ajutarea şi sprijinirea statelor membre în eforturile lor de a apăra statul de drept”, a subliniat Jourova.
Noua versiune a raportului, a treia pe care o prezintă executivul european, se află deja în faza de redactare şi va fi gata în iunie.
Întrebată dacă va exista o relaxare a condițiilor în cazul Poloniei, având în vedere implicarea acestui stat în criza refugiaților ucraineni, oficialul european le-a mulțumit polonezilor pentru eforturile depuse, dar a respis ideea unui tratament preferențial.
”Dacă renunţăm la respectarea regulilor privind statul de drept în ţările membre, (preşedintele rus Vladimir) Putin va câştiga în teritoriul european. Trebuie să insistăm asupra unui sistem robust al statului de drept şi al măsurilor de protecţie democratice”, a punctat Jourova.
În ultimul document în care este analizată situația statului de drept în funcție de patru teme principale – sistemele naționale de justiție, cadrele anticorupție, pluralismul și libertatea mass-mediei, precum și alte aspecte instituționale legate de sistemele de control și echilibru, care sunt esențiale pentru funcționarea eficace a sistemului de guvernanță democratică – Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorările cu privire la situația din Polonia.
În ceea ce privește România, Comisia Europeană a constatat o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar a subliniat necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale, fapt întâmplat de atunci. La mijlocul lunii aprilie a acestui an, Ministerul Justiției a transmis Comisiei Europene, spre consultare, în cadrul MCV, proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale
Executivul european și-a exprimat aprecierea față de faptul că Guvernul propune reforme menite să răspundă preocupărilor ridicate de modificările aduse legilor justiției din 2017-2019, care au atras critici pentru impactul negativ asupra independenței, calității și eficienței justiției, reluând astfel mesajul transmis și în 2020, cu ocazia publicării primului raport.
Amintim că în primul astfel de document prezentat la 30 septembrie 2020, Comisia Europeană a subliniat că există standarde înalte în materie de respectare a statului de drept în multe state membre și a apreciat că, la nivelul UE, persistă totuși provocări importante în această privință.
Raportul anual privind statul de drept este rezultatul unui dialog strâns cu autoritățile naționale și cu părțile interesate și analizează situația din toate statele membre în mod obiectiv și imparțial, examinând aceleași aspecte.
Raportul constituie elementul central al mecanismului privind statul de drept. Mecanismul este un ciclu anual menit să promoveze statul de drept și să prevină apariția sau agravarea problemelor.
Obiectivul este de a se concentra pe o mai bună înțelegere și conștientizare a problemelor și a evoluțiilor semnificative, precum și de a identifica amenințările la adresa statului de drept și de a ajuta statele membre să găsească soluții cu sprijinul Comisiei și al celorlalte state membre. De asemenea, mecanismul le permite statelor membre să facă schimb de bune practici, să dialogheze și să desprindă învățăminte din experiențele lor.
Obiectivul mecanismului este unul preventiv. Acesta este distinct de celelalte elemente din setul de instrumente ale UE pentru asigurarea respectării statului de drept și completează, fără a le înlocui, mecanismele de care dispune UE în temeiul tratatelor pentru a rezolva problemele mai grave legate de statul de drept cu care se confruntă statele membre. Printre aceste instrumente se numără procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și procedura de protejare a valorilor fondatoare ale Uniunii, prevăzută la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Există, de asemenea, o legătură strânsă cu politicile UE care au drept obiectiv redresarea economică: sisteme de justiție puternice, un cadru anticorupție solid și un sistem clar și coerent de legiferare, protecția intereselor financiare ale UE și creșterea durabilă. Acesta reprezintă o forță motrice majoră pentru funcționarea instrumentelor UE care promovează reformele structurale în statele membre.