Expertii prevad la reuniunea de la Copenhaga un posibil esec in lupta cu schimbarile climatice


Reuniunea la nivel înalt de la Copenhaga nu va produce un nou protocol internaţional  care să reglementeze lupta impotriva schimbărilor climatice, în opinia experţilor reuniţi vineri, 23 octombrie, la Bucureşti, în cadrul conferinţei “România pe drumul spre Copenhaga”. Stabilirea unui acord de natură politică este cel mai probabil scenariu, dar acesta este insuficient pentru soluţionarea problemelor pe care le ridică schimbările climatice la nivel internaţional, au concluzionat aceştia.

Potrivit unui comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Comisarul european pentru mediu Stavros Dimas a trimis un mesaj de încurajare pentru iniţiativa Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Asociaţiei Green Revolution de a reuni autorităţile publice, sectorul privat şi societatea civilă într-o dezbatere premergătoare negocierilor COP15.

La rândul său, Karl Friedrich Falkenberg, Director General al Direcţiei Generale pentru Mediu, a ţinut să felicite România pentru angajamentele sale în lupta împotriva schimbărilor climatice, care demonstrează că este un partener de încredere în perspectiva unui acord internaţional.

Sesiunile de lucru l-au avut ca invitat special pe Stephan Harrison, director al Centrului privind Managementul Riscului asociat Schimbărilor Climatice din cadrul Universităţii Oxford, care a subliniat dificultatea adoptării unor politici de mediu eficiente, în contextul în care există un grad înalt de incertitudine al modelelor de prognoză a schimbărilor climatice, în special al celor la nivel regional.

“Din păcate, modelele ştiinţifice nu ne ajută să determinăm proiecţii regionale, deci nu ştim ce se va întâmpla în România, de exemplu, şi acest lucru îngreunează şi mai mult formularea unor politici de mediu eficiente”, a explicat Harrison.

“România va trebui să neutralizeze emisiile de carbon din sectorul energetic până în 2070”, a declarat Claudia Tomescu, director adjunct al Departamentului pentru Energie şi Mediu din cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE). Principalele metode pe care România ar trebui să le aibă în vedere în atingerea acestui obiectiv sunt creşterea eficienţei energetice, utilizarea surselor de energie regenerabilă şi a energiei nucleare, precum şi tehnologiile de captare şi stocare a dioxidului de carbon.

Printre invitaţii speciali la conferinţa s-au numărat Excelenţa Sa Mats Aberg, Ambasadorul Suediei la Bucureşti, dl Jan. S. Sorensen, Reprezentant Rezident PNUD Romania, dl Ionuţ Purica, expert pe teme de energie – mediu al Academiei Romane, dna Roxana Bojariu, şef al Grupului de Cercetare pentru Schimbări Climatice al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, dl Doru Leonard Irimie, Punct Focal Naţional, Convenţia Naţiunilor Unite pentru Combaterea Deşertificării, dl Julian Popov, Consilier pentru Europa Centrala şi de Est în cadrul Fundaţiei Europene pentru Schimbări Climatice, dna Andra Neamţu şi dna Anca Maria Moldoveanu de la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi dna Alina Stanciu, Managing Director Ogilvy PR.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *