Connect with us

MAREA BRITANIE

David Lammy și Kaja Kallas subliniază importanța unei cooperări mai strânse între Regatul Unit și UE ”într-o lume în flăcări”: Securitatea europeană este indivizibilă

Published

on

© Ben Dance / FCDO via No 10/ Flickr

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, și ministrul britanic de externe, David Lammy, anunță sfârșitul beneficiilor păcii stabilite după Războiul Rece, moment ce reclamă ”o nouă eră în cooperarea între Uniunea Europeană și Regatul Unit în materie de securitate și apărare”.

”Acesta este un moment unic într-o generație pentru securitatea europeană. Beneficiile păcii de după Războiul Rece s-au încheiat cu siguranță. Având în vedere că securitatea noastră se află în pericol, europenii trebuie acum să își asume o mai mare responsabilitate pentru apărarea continentului nostru”, este apelul de trezire lansat de cei doi oficiali într-un material de opinie publicat în Politico Europe.

Din punctul lor de vedere, punctul de plecare este ”un adevăr evident”, și anume că ”securitatea europeană este indivizibilă”.

”Este posibil ca Regatul Unit să nu mai fie membru al UE, dar atunci când vine vorba de menținerea continentului nostru în siguranță, Europa nu își poate permite să fie mai puțin decât suma părților sale”, semnalează Lammy și Kallas.

Cei doi amintesc de cooperare excelentă dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, accelerată în contextul unei noi administrații la Londra și la Bruxelles.

”Toamna trecută, David a fost primul ministru britanic de externe care a avut un schimb de opinii cu omologii săi europeni în cadrul Consiliului Faceri Externe de când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Astăzi, Kaja efectuează, în contrapartidă, prima vizită bilaterală a unui Înalt Reprezentant la Londra” de la producerea Brexit-ului, este accentuat în articolul de opinie.

Dovadă a cooperării strânse dintre cele două părți despărțite geografic de Canalul Mânecii, dar unite în valori și principii, stau recentele eforturi comune în cadrul dialogului G7 și prezența Uniunii Europene, reprezentată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, Antonio Costa, la reuniunile organizate de premierul britanic Keir Starmer, la Londra, dedicate apărării europene și intensificării eforturilor pentru sprijinirea Ucrainei în contextul demarării discuțiilor referitoare la o viitoare potențială pace în războiul declanșat de Rusia în februarie 2022, privind spre un orizont nu foarte îndepărat: primul summit UE-Regatul Unit post-Brexit, programat pentru 19 mai. 

”Pentru a răspunde acestui moment, ar trebui să mergem mai departe. Aceasta înseamnă modernizarea politicii externe și a relațiilor de securitate dintre UE și Regatul Unit, astfel încât să ne putem maximiza impactul într-o lume incertă. Valorile și interesele noastre comune fac din noi parteneri strategici naturali”, arată ministrul britanic de externe și Înaltul Reprezentant al UE.

Aceștia reconfirmă că ”NATO este piatra de temelie a apărării colective în Europa”.

”Ponderea financiară și puterea de reglementare a UE, instrumentele sale de securitate și apărare, precum și capacitățile de apărare ale statelor sale membre aduc o contribuție esențială la securitatea europeană. Regatul Unit este unul dintre principalii actori europeni în domeniul apărării, cu expertiză și capacități unice. Împreună, avem un rol crucial de jucat în protejarea securității continentului nostru”, evidențiază cei doi oficiali.

Prioritatea lor principală este aceea de a securiza ”o pace justă și durabilă în Ucraina” prin accelerarea sprijinului pentru ca această țară să sporească presiunea asupra Rusiei invadatoare.

În același timp, ”trebuie să sporim cheltuielile pentru apărare și să consolidăm industria europeană de apărare” pentru a ”descuraja amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru întreaga Europă”, subliniază Lammy și Kallas.

În evaluarea lor, ei nu se opresc doar la aspectele militare.

”Aceasta este o eră a amenințărilor hibride, cu o avalanșă de știri false în mass-media noastră și o creștere a sabotajului și a atacurilor hibride maligne. Și în acest caz, UE și Regatul Unit împărtășesc interese comune care pot fi ușor transpuse în acțiuni comune mai hotărâte. În sens mai larg, o cooperare mai strânsă între UE și Regatul Unit trebuie să continue să sprijine multilateralismul și ordinea internațională bazată pe norme consacrată în Carta Organizației Națiunilor Unite. Trebuie să ne unim eforturile cu alți parteneri internaționali în urmărirea obiectivelor globale, inclusiv abordarea provocărilor schimbărilor climatice, promovarea dezvoltării internaționale și protejarea drepturilor omului”, consideră aceștia.

Ministrul britanic de externe și Înaltul Reprezentat al UE încheie articolul de opinie cu un apel la pragmatism.

”În politică, momentele de criză pot deschide, de asemenea, oportunități. Miza este prea mare pentru ca noi să ignorăm oportunitatea care ni se oferă. Într-o lume în flăcări, o nouă eră în cooperarea în materie de securitate și apărare între UE și Regatul Unit este esențială pentru a ne menține țările și cetățenii în siguranță”, concluzionează oficialii.

Regatul Unit, primul stat care a decis printr-un referendum organizat în iunie 2016 să părăsească Uniunea Europeană, este conștient că este în interesul național să aibă o relație mai cooperată cu familia europeană de care s-a despărțit după un travaliu al negocierilor care a durat ani.

Astfel, Londra îi va găzdui la 19 mai pe liderii UE, primul de acest fel după cinci ani de la Brexit, axat pe planurile sale de a reseta relația cu Uniunea Europeană, în centrul obiectivelor aflându-se un parteneriat de securitate.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Starmer și von der Leyen au pregătit, la Londra, semnarea unui pact de securitate și apărare UK – UE care va fi agreat la un summit bilateral pe 19 mai

Published

on

© Picture by Simon Dawson / No 10 Downing Street

Premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut joi, la Londra, discuții cu privire la un pact pentru securitate și apărare care ar putea fi încheiat la summitul Regatul Unit – UE de pe 19 mai și care ar permite participarea Marii Britanii la programele militare europene.

Premierul Keir Starmer a încercat să restabilească legăturile cu UE de când Partidul Laburist de centru-stânga a câștigat alegerile naționale de anul trecut, iar guvernul său s-a concentrat în primul rând pe securitate și apărare – un punct forte pentru Marea Britanie, relatează Reuters.

Acest lucru ar putea pava calea unei cooperări mai strânse în alte domenii, în timp ce guvernul său încearcă, de asemenea, să obțină un acord economic îmbunătățit cu Washingtonul pentru a reduce unele tarife de import din SUA.

“Într-o lume care pare din ce în ce mai instabilă și cu un viitor incert, este atât de bine că lucrăm atât de strâns împreună pe atât de multe teme: apărare și securitate… dar și comerț și economie”, a declarat Starmer la începutul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că resetarea ar fi “extrem de benefică” pentru ambele părți.

“Vom lucra la un acord de parteneriat strategic de securitate și apărare, care ar putea deschide calea către o achiziție comună și participarea Regatului Unit la programul nostru SAFE”, a adăugat și von der Leyen, conform unei declarații difuzate de Comisie.

Regatul Unit ar avea avantaje mari dintr-un astfel de acord, de care ar putea beneficia companiile sale din domeniul apărării, precum BAE Systems și Rolls-Royce.

Confruntată cu amenințarea rusă și cu riscul dezangajării americane, UE s-a angajat într-un plan de reînarmare a continentului. Programul său SAFE prevede împrumuturi de 150 de miliarde de euro și este destinat să permită finanțarea, în comun, a achizițiilor și proiectelor de investiții în Europa în materie de apărare. La acest program pot participa și țări din afara UE, cum ar fi Norvegia, notează AFP, potrivit Agerpres.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

După o discuție cu Keir Starmer, Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului”

Published

on

© Volodimir Zelenski / X

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul britanic Keir Starmer, că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului” cu Rusia și, ulterior, o „pace reală și durabilă”.

„Chiar de miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franța și Statele Unite — suntem pregătiți să mergem mai departe într-un mod cât mai constructiv, așa cum am procedat și în trecut, pentru a obține o încetare necondiționată a focului, urmată de instaurarea unei păci reale și durabile”, a scris Zelenski, pe X.

 

Volodimir Zelenski le-a mulțumit tuturor partenerilor internaționali care continuă să ofere sprijin Ucrainei în eforturile sale de a obține pacea.

„O încetare necondiționată a focului trebuie să fie primul pas către pace, iar acest Paște a arătat clar că acțiunile Rusiei sunt cele care prelungesc războiul”, a adăugat acesta.

De asemenea, Zelenski a discutat cu Starmer și despre cooperarea dintre Ucraina și Regatul Unit în cadrul formatelor europene de securitate.

În contextul intensificării agresiunii ruse asupra Ucrainei, săptămâna trecută, o delegație oficială ucraineană — formată din ministrul afacerilor externe, Andrii Sybiha, ministrul apărării, Rustem Umerov, și șeful cabinetului președintelui, Andriy Yermak — a efectuat o vizită de lucru în Franța.

În cadrul vizitei, delegația ucraineană a participat la o serie de reuniuni bilaterale și multilaterale cu reprezentanți ai statelor din coaliția celor dispuși și capabili să garanteze securitatea Ucrainei, în special Franța, Germania și Regatul Unit.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra

Published

on

© Emmanuel Macron/ X

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.

În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.

 

Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.

“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.

Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.

“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.

Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.

Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.

Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA14 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI14 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA14 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.15 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO15 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA15 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending