Corespondență din Bruxelles
NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară joi la Bruxelles, în aceeași zi cu alte două summit-uri importante ale G7 și ale Consiliului European.
“Avem o veste foarte bună”, a spus Iohannis, în cadrul unor declarații de presă, continuând: “NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România”.
Șeful statului a subliniat că este importantă consolidarea flancului estic al Alianţei, amintind că Franţa va fi naţiune-cadru grupul de luptă al NATO din România.
“Urmează negocieri în cadrul NATO, pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă, dar sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede deja”, a precizat preşedintele, care este însoțit la summitul NATO de premierul Nicolae Ciucă, de ministrul de externe Bogdan Aurescu, de consilierul prezidențiale pentru politică externă și afaceri europene Luminița Odobescu și de ambasadorul României la NATO Dan Neculăescu.
Potrivit lui Iohannis, acest grup de luptă este “un început foarte bun”. El a adăugat că în momentul în care toate detaliile militare vor fi “clarificate”, atunci vor fi anunţate coordonatele și amplasamentul grupului de luptă din ţara noastră.
“Voi insista în continuare că Flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Noi avem în momentul de faţă tot felul de formate, forward presence, tailored presence. Eu cred că trebuie să fim conştienţi de unde vine agresiunea, agresorul este Rusia, şi noi trebuie să construim o apărare foarte solidă şi serioasă pe flancul estic. Sigur, grupul de luptă este un început foarte bun, dar, după părerea mea, este nevoie în continuare de consolidarea posturii NATO pe flancul estic, echilibrarea flancului estic”, a arătat el.
Liderii celor 30 de state membre ale NATO – între care Joe Biden, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și Olaf Scholz – vor decide joi, în cursul unui summit extraordinar care se desfășoară într-un moment crucial pentru securitatea euro-atlantică, înființarea a patru noi grupuri de luptă pe flancul estic – în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria, un demers prin care NATO va avea, în total, opt grupuri tactice de la Marea Baltică la Marea Neagră, a anunțat Jens Stoltenberg.
Citiți și Liderii NATO se reunesc la Bruxelles: O incursiune în mizele României la un summit crucial după ce Rusia a readus războiul în Europa
Citiți și NATO pregătește “resetarea” posturii militare și un “număr substanțial mai mare de forțe” pe flancul estic. Decizia finală – la summitul de la Madrid din luna iunie
După summitul din 25 februarie, când a declanșat planurile de apărare ale Alianței, inclusiv pentru România, NATO a activat, pentru prima dată în istorie, Forța sa de Reacție Rapidă prin trimiterea în România a unui detașament de 500 de militari din partea Franței, țara care asigură comanda militară a “vârfului de lance” a acestei forțe care întrunește până la 40.000 de soldați, și care va conduce și grupul de luptă al NATO în România. Pe lângă cei 500 de militari francezi sosiți în România, Belgia a mobilizat 300 de soldați în țara noastră, iar Portugalia o companie de infanterie formată din 174 de militari. De asemenea, SUA au dislocat în România un batalion Stryker de 1.000 de soldați, care au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România, americanii dublându-și astfel prezența militară pe teritoriul țării noastre. Totodată, 22 de avioane de luptă aliate – șase germane, opt italiene și opt americane – asigură misiuni de poliție aeriană NATO în România.