Connect with us

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Președintele Comitetului European al Regiunilor: Salut determinarea lui Klaus Iohannis de a crea Uniunea Sănătății și de a promova valorile UE prin educație

Published

on

© Apostolos Tzitzikostas/ Twitter

Corespondență din Aachen – Dan Cărbunaru și Robert Lupițu

Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas, l-a felicitat sâmbătă pe președintele Klaus Iohannis pentru primirea Premiului Carol cel Mare.

Prezent la ceremonia de decernare care a avut loc în sala de onoare a Primăriei din Aachen, Tzitzikostas a spus că Iohannis este “un exemplu de adevărat european”.

UE se poate baza pe angajamentul dumneavoastră ca președinte și fost primar de Sibiu. Salut determinarea dumneavoastră de a crea o Uniune a Sănătății și de a promova valorile democratice ale UE prin educație. Este ceea ce oamenii noștri au nevoie și generațiile viitoare merită“, a scris liderul CoR, pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis a fost laureat sâmbătă, la Aachen, cu Premiul “Carol cel Mare” pentru contribuția adusă la unitatea europeană. Ca oameni ai timpului nostru, avem datoria morală de a susține în continuare proiectul de pace și dezvoltare care este Uniunea Europeană, un proiect de solidaritate, bazat pe voința noastră comună de a lucra împreună pentru pacea și bunăstarea Uniunii Europene și a cetățenilor europeni, a spus președintele Klaus Iohannis, care a devenit sâmbătă, la Aachen, primul lider român laureat al Premiului Carol cel Mare pentru unitatea europeană.

Ceremonia a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea primarului orașului Aachen, Sibylle Keupen, membru de Drept al Consiliului Director al Societății pentru conferirea Premiului Internațional „Carol cel Mare” al Orașului Aachen.

Momentul următor a fost reprezentat de discursul de laudatio susținut de președintele Consiliului European. Charles Michel este unul dintre liderii europeni actuali care a colaborat îndeaproape cu președintele Klaus Iohannis, atât în calitate de prim-ministru al Belgiei, cât și în calitate de șef al Consiliului European, ambii fiind membri ai instituției care reunește șefii de state sau de guverne încă din 2014.

Astăzi, gravăm un nou nume… în marmura memoriei europene… Klaus Iohannis. Sunt atât onorat, cât și emoționat să “țin în mână ciocanul și dalta”. Pentru a grava numele tău, dragă Klaus, în marmura istoriei europene (…) Tocmai pentru că De Gasperi, Schuman, Monnet și Spaak și-au imaginat un timp dincolo de ei înșiși – au reușit să pună bazele Uniunii noastre. În beneficiul nostru, al generațiilor viitoare. Apoi au venit constructorii. Giscard, Schmidt, Kohl, Mitterrand, Delors și alții … Cărămidă cu cărămidă, au ridicat metodic etajele mari ale casei noastre comune – piața unică, spațiul Schengen, euro. Dragul meu Klaus, tu faci parte din acest mare șir de constructori“, a spus Michel.

Apoi, organizatorii i-au înmânat președintelui Klaus Iohannis Premiul Carol cel Mare, iar șeful statului a susținut o alocuțiune, în care a pledat pentru forța Uniunii Europene, pentru solidaritate și unitate europeană în detrimentul unei Europe cu viteze diferite și pentru aderarea României la spațiul Schengen.

La solemna ceremonie au mai participat președinta Slovaciei Zuzana Caputova, dar și patru câștigători ai premiului, precum fostul președinte al Consiliului European Herman Von Rompuy, fostul președinte al Parlamentului European Martin Schulz, fosta președintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaite și fostul ministru de finanțe german Wolfgang Schaueble.

Aspectele ceremonioase au fost marcate și de momente solemne precum intonarea imnului Charlemagne “Urbs Aquensis, urbs regalis” și intonarea imnului Uniunii Europene.

Comitetul director al Premiului Carol cel Mare a decis, la 14 decembrie 2019, să acorde președintelui Klaus Iohannis premiul pentru anul 2020 ca recunoaștere a meritelor în ceea ce privește “conducerea României pe o traiectorie pro-europeană, bazată pe valorile statului de drept”, pentru “eforturile depuse pentru consolidarea Uniunii Europene și a statelor membre”, precum și pentru “promovarea echității, a protecției minorităților și a diversității culturale și pentru rolul său de creator de punți de legătură între societățile din vestul și estul Europei”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Comitetul European al Regiunilor: Emil Boc a fost nominalizat co-raportor pentru viitorul politicii de coeziune a UE, împreună cu președintele CoR

Published

on

© Emil Boc/ Facebook

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost nominalizat ca raportor din partea Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru viitorul politicii de coeziune a Uniunii Europene după anul 2027, a anunțat vineri edilul clujean. Boc, care ocupă poziția de președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul CoR, a fost nominalizat drept raportor alături de Vasco Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.

“Planificarea politicii de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada post-2027 a început. Având în vedere importanța și impactul ei la nivel local pe întreg continentul, Comitetul European al Regiunilor (EU CoR) a decis nominalizarea a doi raportori pentru această temă, anume „Viitorul politicii de coeziune după 2027”. Mulțumesc colegilor mei pentru încredere și Președintelui CoR, dl Vasco Cordeiro, co-raportor, pentru colaborarea de până acum și implicarea sa”, a spus Boc, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Viitorul Uniunii Europene depinde de viitorul politicii de coeziune. Politica de coeziune reprezintă acel lipici care menține Europa unită. Sfârșitul politicii de coeziune înseamnă începutul sfârșitului Uniunii Europene”, a insist Emil Boc.

În opinia sa, investițiile cu fonduri europene sunt esențiale nu doar pentru dezvoltarea comunităților noastre și creșterea prosperității fiecărui cetățean european, ci pentru însăși existența Uniunii Europene, pentru întărirea valorilor democratice și a libertăților de care ne bucurăm.

“Am transmis acest mesaj la Bruxelles, în cadrul ședinței comisiei COTER din cadrul EU CoR, pe care am condus-o în calitate de președinte. De asemenea, am prezentat pe scurt rezultatele politicii de coeziune la nivelul municipiului Cluj-Napoca, finanțarea europeană fiind concretizată în proiecte implementate și în derulare de peste 420 milioane euro până acum. Politica de coeziune post-2027 începe astăzi. În acest context, agenda COTER a cuprins agresiunea Rusiei în Ucraina și impactul războiului – social, economic, asupra tranziției verzi; transformarea majoră ce va avea loc în industria automotive – având în vedere decizia Parlamentului European de a reduce la zero emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi până în 2035, fiind permisă vânzarea doar a autovehiculelor electrice; și teme care țin de perioada prezentă și anul care vine, respectiv probleme stringente cu care se confruntă regiunile Europei”, a adăugat Boc.

Cu un volum de 392 de miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, politica de coeziune rămâne principala politică de investiții a UE pentru a pune în aplicare obiectivul Tratatului de a consolida coeziunea economică, socială și teritorială a UE și de a reduce decalajele dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni. Prin urmare, o politică de coeziune puternică și eficace pentru toate regiunile UE reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile locale și regionale și pentru Comitetul European al Regiunilor.

Deși programarea actualei perioade 2021-2027 este încă în desfășurare, dezbaterea privind viitorul politicii de coeziune după 2027 a început deja, odată cu prezentarea celui de-al 8-lea raport de coeziune anul trecut.În acest scop, Comisia Europeană a înființat recent un grup de experți la nivel înalt privind viitorul politicii de coeziune. Obiectivul grupului este de a reflecta asupra modalităților de maximizare a eficacității politicii de coeziune, în vederea abordării multiplelor provocări identificate în cel de-al 8-lea raport de coeziune.

Grupul este alcătuit din 18 membri din mediul academic, politicieni de la nivel național, regional și local, parteneri socioeconomici și reprezentanți ai societății civile. Printre membrii grupului se numără șase membri actuali ai Comitetului European al Regiunilor și un fost membru al acestuia.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Portalul medical digital al județului Sibiu confirmă importanța unui Spațiu European al Datelor privind Sănătatea pentru facilitarea accesului la diagnosticare și tratamente de calitate

Published

on

© European Union / John Thys

Județul Sibiu a devenit din 2021 un exemplu de bune practici în ceea ce privește digitalizarea serviciilor de sănătate pentru cetățeni, potrivit Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și raportoarea Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru Spațiul European al Datelor privind Sănătatea (EHDS).

Spațiul European al Datelor privind Sănătatea (EHDS) este un cadru care asigură schimbul de date medicale esențiale și cruciale pentru salvarea de vieți omenești. Beneficiile unui astfel de cadru mi-au fost confirmate de cetățenii din județul Sibiu, unde am implementat portalul medical digital. Acum, cetățenii au acces mai ușor la datele lor medicale, care se află la doar un “click” distanță. În același timp, permițând accesul profesioniștilor din domeniul sănătății la istoricul lor medical, aceștia pot beneficia de un diagnostic mai precis, cu un tratament mai adecvat, care se bazează pe date complete și relevante“, a afirmat Daniela Cîmpean, raportoarea CoR pentru Spațiul European al Datelor privind Sănătatea.

Împărtășind cele mai bune practici la nivel local, Cîmpean a declarat că, prin intermediul EHDS, investițiile în sănătate pot fi făcute mult mai eficient și mai echitabil, pe baza informațiilor furnizate.

În calitate de autoritate care este responsabilă pentru cele mai importante spitale din județ, am putut vedea utilitatea datelor medicale colectate de-a lungul anilor în fundamentarea investițiilor în infrastructura de sănătate. În acest fel, am putut crea și structura acest proiect în funcție de nevoile reale ale cetățenilor, unul dintre cele mai importante proiecte pentru sănătatea cetățenilor noștri: construirea unui nou spital regional de urgență. Toate acestea, împreună cu beneficiile procesării datelor de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, cercetători, autorități de reglementare, fac din EHDS o componentă centrală a unei Uniuni Europene a Sănătății puternice”, a explicat președinta Consiliului Județean Sibiu.

În opinia sa, Cîmpean a afirmat că, în încercarea de a le oferi persoanelor posibilitatea de a avea un acces sporit la datele lor electronice de sănătate și un control sporit asupra acestora, trebuie să se asigure că nu sunt neglijate grupurile vulnerabile, și în special persoanele în vârstă cu competențe digitale limitate sau cu acces limitat la resurse digitale.

În ceea ce privește guvernanța, raportorul subliniază că succesul EHDS necesită o abordare și soluții de guvernanță pe mai multe niveluri, nu numai la nivelul UE și la nivel național, ci și la nivel regional și local. De asemenea, solicită ca CoR, în calitate de reprezentant al autorităților locale și regionale, să fie reprezentat în cadrul Consiliului de administrație al EHDS.

EHDS va furniza informații de calitate privind consumul de servicii, bolile, tratamentele, efectele adverse ale tratamentelor etc., permițând experților în politici de sănătate și cercetătorilor să identifice diferențele dintre regiuni/țări membre în ceea ce privește anumiți indicatori de sănătate publică, permițând astfel elaborarea de politici și programe de sănătate adecvate nevoilor locale.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

Published

on

© European Committee of the Regions

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și fost prim-ministru al României, a fost ales președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor. Mandatul său va dura doi ani și jumătate.

Emil Boc (RO-PPE) este membru al CoR din 2019 și a fost raportorul a numeroase avize pe teme legate de educație, cum ar fi cele referitoare la Spațiul european al educației, Strategia europeană pentru universități și modul în care UE abordează provocarea exodului creierelor. În noul său rol de președinte al Comisiei COTER, Boc își va concentra activitatea politică pe modul utilizării bugetului UE și a fondurilor de coeziune, decarbonizarea transporturilor și lansarea unei reflecții prospective ce asigură și în viitor o politică de coeziune puternică și eficientă.

“În calitate de președinte COTER, unul dintre cele mai importante priorități este să mă asigur că vom avea o implementare eficientă, durabilă și calitativă a actualelor programe de coeziune și o politică de coeziune puternică în viitor. Vom dedica foarte multă atenție viitoarelor dezbateri pe acest subiect. Mă voi întâlni, în curând, cu comisarul UE pentru politica de coeziune și reforme, Elisa Ferreira, pentru a discuta despre Planul nostru de Acțiune Comun: trebuie să lucrăm îndeaproape cu Comisia pentru a oferi sprijinul necesar autorităților locale și regionale și  pentru a accelera implementarea proiectelor”, a afirmat Emil Boc, cu privire la alegerea sa în funcția de președinte COTER.

“Vreau să mă asigur că activitatea noastră din Comisia COTER are un impact real în teritoriile noastre și că nicio regiune nu este lăsată în urmă, indiferent de dimensiune, provocări demografice sau geografice. Trebuie să lucrăm împreună cu toate instituțiile UE și să ne asigurăm că vocea orașelor și regiunilor și a cetățenilor noștri este auzită. Coeziunea nu este o tehnicalitate, ci un principiu politic, este lipiciul care menține Europa unită. Viitorul democratic al Europei. depinde de viitorul politicii de coeziune. În special, în aceste momente dificile avem nevoie de coeziune și solidaritate pentru a putea răspunde corect și eficient la nevoile cetățenilor noștri”, a adăugat el.

Președintele CoR, Vasco Alves Cordeiro, l-a felicitat pe Emil Boc pentru alegerea sa în această funcție.

“Emil Boc devine președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE într-un moment crucial pentru regiuni și orașe și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și redresarea – încă în curs – în urma pandemiei conferă politicii de coeziune un rol și mai important pentru a păstra laolaltă UE. Experiența domnului Boc va ajuta Comitetul să pledeze mai ferm pentru o politică de coeziune mai puternică.”

Comisia COTER urmărește îndeaproape dosarele legate de politica de coeziune, de bugetul UE, de politica în domeniul transporturilor, de dezvoltarea teritorială, de cooperarea transfrontalieră și de chestiunile urbane.

Continue Reading

Facebook

Cristian Bușoi48 mins ago

Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE17 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA19 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending