Presedintele Parlamentului European Martin Schulz, ”dezamagit de rezultatul referendumului din Elvetia”

martin schulzPresedintele Parlamentului European Martin Schulz, s-a declarat ”dezamagit de rezultatul referendumului din Elvetia” pentru limitarea migratiei. „Dar asta este democratia”, a completat presedintele PE.

Schulz a atras atentia ca in acordurile Uniunii cu Elvetia, libera circulatie a persoanelor este garantata. Limitarea acesteia prin modificarea legislatiei, inseamna renegocierea acordurilor.

Popularii europeni au criticat decizia Elvetiei: “Regulile nu pot fi schimbate in mod unilateral”

Comentand cu privire la rezultatul referendumului elvetian cu privire la restrictiile de libera circulatie, presedintele Grupului PPE Joseph Daul si vice-presedinte Manfred Weber MEP au declarat:

“Libera circulatie a cetatenilor este un principiu fundamental al UE. Elvetiaare un acord bilateral cu caracter obligatoriu cu UE de a accepta si de a garanta libera circulatie pentru toti cetatenii UE. UE garanteaza, de asemenea,libera circulatie a cetatenilor elvetieni. Regretam ca guvernul elvetian va trebui sa schimbe pozitia tarii pe aceasta parte esentiala a relatiilor cu UE. Nu exista insa loc pentru negocieri. Regulile nu pot fi schimbate in mod unilateral. ”

Comisia Europeana a avut o reactie similara, exprimandu-si  regretul privind initiativa de a introduce “cote” pentru numarul de imigranti.

Potrivit unui comunicat de presa, Bruxelles-ul considera ca aceasta initiativa se opune principiului liberei circulatii a persoanelor intre Uniunea Europeana si Elvetia.

Comisia precizeaza totodata ca va analiza implicatiile acestui vot asupra relatiilor dintre cele doua parti.

Este foarte posibil ca subiectul sa fie abordat si la Consiliul de Afaceri Externe care este pe punctul sa inceapa si care este prezidat de sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton.

Elvetienii au votat in proportie de 50,3 % in favoarea limitarii imigratiei. Referendumul a fost convocat la initiativa unui partid populist de dreapta, care reprezinta cea mai importanta formatiune din Parlamentul elvetian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.