Connect with us

INTERNAȚIONAL

Raport GRECO: România a implementat integral şase din cele 16 recomandări emise de organismul anticorupție al Consiliului Europei

Published

on

Guvernele și persoanele care ocupă funcții publice trebuie să acționeze în mod exemplar, respectând măsurile anticorupție și standardele de transparență, se arată în raportul anual al GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, dat publicității miercuri, România aflându-se printre cele 15 state membre vizate la finalul anului 2019 de procedura de neconformitate în cadrul celei de-a patra runde de evaluare, informează Agerpres.

Raportul analizează măsurile pentru prevenirea corupţiei adoptate de statele membre ale GRECO în 2019 în privinţa parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, precum şi a guvernelor centrale, inclusiv funcţiile de executive de vârf, şi agenţiile de aplicare a legii.

Corupţia subminează încrederea cetăţenilor în democraţie şi în instituţiile democratice. Implementarea de măsuri anticorupţie eficiente şi promovarea integrităţii şi transparenţei ar trebui, prin urmare, să fie în permanenţă o prioritate pentru autorităţile publice. Statele au făcut progrese, dar ar trebui să îşi accelereze eforturile pentru implementarea deplină a recomandărilor GRECO”, susţine secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, citată într-un comunicat de presă.

Președintele GRECO, Marin Mrcela, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acuzațiile ample de corupție din multe țări asupra unor persoane aflate la conducerea instituțiilor publice în ultimii ani.

”Nicio persoană, ţară sau instituţie nu este imună la corupţie. Politicienii, indiferent de afilierea lor politică, trebuie să conducă prin puterea exemplului (…). Politicienii ar trebui să servească poporul, nu să îl conducă”, a precizat acesta.

Raportul arată că, în 2019, gradul de respectare a recomandărilor GRECO în cadrul celei de-a patra runde de evaluare a crescut uşor – până la sfârşitul anului, 36% dintre recomandări au fost implementate pe deplin. Recomandările cu cel mai scăzut nivel de conformitate continuă să fie cele care vizează parlamentari, iar cele cu cel mai ridicat nivel, judecători (37%) şi procurori (46%).

”Acest lucru explică în mare măsură de ce încrederea oamenilor în politică este foarte scăzută, iar ea va fi şi mai mică dacă politicienii nu respectă într-o mai mare măsură standardele de integritate”, susţine preşedintele GRECO.

Raportul subliniază că, de la începutul celei de-a patra runde de evaluare, în 2012, aproape jumătate din statele membre GRECO au implementat reforme constituționale în urma recomandărilor. Statele membre ale GRECO au aplicat 150 de reforme legislative, normative şi instituţionale pentru a implementa recomandările GRECO.

GRECO a avansat în evaluarea măsurilor de prevenire a corupției în guverne și agențiile de aplicare a legii, astfel că 18 țări au fost evaluate până la finalul anului 2019. GRECO a constatat adese deficiențe privind modul în care țările combat acţiunile de lobby şi conflictele de interese în guvernele centrale, inclusiv nevoia de a extinde măsurile de anticorupţie şi asupra consilierilor.

Recomandările GRECO în privinţa agenţiilor de aplicare a legii fac referire în principal la codurile de conduită, promovare şi demitere, la conflictele de interese, la restricţiile de după angajare şi la protecţia avertizorilor de integritate.

Până la sfârşitul lui 2019, 15 ţări erau vizate de procedura de neconformitate în cadrul celei de-a patra runde de evaluare: Armenia, Austria, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Macedonia de Nord, Monaco, Polonia, Portugalia, România, Turcia şi Ungaria.

Până la 31 decembrie 2019, România a implementat pe deplin şase din cele 16 recomandări emise de GRECO (37,5%). Patru recomandări au fost implementate parţial (25%), iar şase recomandări au rămas neimplementate (37,5%).

Până la 31 decembrie 2019, Austria și Turcia au fost țările cu cea mai mare proporție din recomandările nepuse în aplicare în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii (70%), urmate de Ungaria (56%), Republica Cehă (50%), Serbia (41%), Polonia (41%), Grecia (40%), Portugalia (40%), Cipru (37.5%) și România (37.5%).

Începând cu 31 decembrie 2019, Finlanda, Norvegia și Suedia au fost singurele trei țări care au respectat pe deplin recomandările GRECO în ceea ce privește judecătorii. Letonia a respectat 86 % din recomandări, urmată de Estonia (80 %), Slovenia (75 %), România (66.7 %), Slovacia (66.7 %), SUA (66.7 %), Azerbaidjan (57 %) și Bulgaria (56 %).

GRECO este organismul anticorupţie al CoE. Scopul său este să amelioreze capacitatea membrilor săi de a combate corupţia, monitorizând respectarea de către aceştia a standardelor sale anticorupţie. GRECO ajută statele să identifice deficienţe în politicile naţionale anticorupţie, declanşând reformele practice necesare din punct de vedere legislativ şi instituţional. GRECO este format din cele 47 de state membre ale CoE, Belarus, Kazahstan şi SUA.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Premieră la Vatican: Papa Francisc a numit șase femei în funcţii-cheie pentru supravegherea finanțelor Vaticanului

Published

on

Papa Francisc a numit şase femei, printre care Ruth Kelly, fost ministru britanic, în funcţii importante ale Consiliului Economic, aceasta fiind prima dată când femeile au roluri atât de importante în conducerea bisericii catolice. Numirile apar într-un context financiar delicat pentru Vatican, scrie The Guardian, informează Digi24.

Pentru prima dată, Suveranul Pontif a numit şase femei în funcţii importante din Consiliul Economic, pentru supravegherea finanţelor Vaticanului. Instituţia este echivalentul Ministerului de Finanţe din alte state.

Numirile marchează cel mai semnificativ pas al Papei pentru a-şi îndeplini promisiunea de a pune femei în poziţii de conducere.

Este pentru prima dată când femeile au roluri atât de importante în conducerea bisericii catolice, 

Până acum, Consiliul Economic era format exclusiv din bărbaţi şi conţinea 15 membri, opt episcopi şi şapte laici.

„Faptul că e vorba de şase femei este o schimbare destul de mare. Aceste femei fac parte dintr-un grup care supraveghează toate activităţile financiare ale Vaticanului, deci, evident, acesta este un grup destul de important“, a spus Joshua McElwee, corespondentul Vaticanului, pentru National Reporter.

Toate cele şase femei alese de Papa Francisc, care fac parte din cei şapte laici, sunt originare din Europa şi au CV-uri impresionante, deţinând o experienţă financiară vastă.

Două din noile membre ale Consiliului sunt Ruth Kelly, fost ministru britanic, şi Leslie Ferrar, fosta trezorieră a prinţului Charles al Marii Britanii. Alte două economiste de top sunt din Germania, Charlotte Kreuter-Kirchhof şi Marija Kolak, iar celelalte două, din Spania, Maria Concepción Osácar Garaicoechea şi Eva Castillo Sanz. Singurul bărbat laic rămas în consiliu este Alberto Minali, fost director general la compania de asigurări italiană Generali.

Numirile apar într-un context financiar delicat pentru Vatican, statul confruntându-se cu un deficit bugetar agravat de pandemia de coronavirus, în ultima perioadă fiind o scădere dramatică a vizitatorilor în Muzeele Vaticanului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Serviciile de informații ale SUA: China și-a intensificat eforturile de influență pentru ca Donald Trump să nu fie reales, iar Rusia încearcă să-l denigreze pe Joe Biden

Published

on

© Photo Collage (Flickr/ Facebook)

China ar prefera ca Donald Trump să nu fie reales în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie şi şi-a ”intensificat eforturile de influenţă” înainte de alegeri, au apreciat vineri serviciile de informaţii americane, relatează AFP.

Iranul încearcă, de asemenea, să-l ”slăbească pe preşedintele Trump”, în timp ce Rusia foloseşte ”mai multe pârghii în special pentru a-l denigra” pe rivalul democrat Joe Biden, potrivit lui William Evanina, directorul al Centrului Naţional pentru Contra-Informaţii şi Securitate (NCSC), informează Agerpres.

Acest înalt resonsabil, care supraveghează monitorizarea interferenţelor străine în viaţa politică americană, a emis un comunicat pentru a face bilanţul ameninţării înainte cu mai puţin de trei luni de scrutin.

”Pare dificil pentru adversarii noştri să se amestece sau să manipuleze rezultatele la scară largă”, a spus el la început, în timp ce şi-a exprimat ”îngrijorarea” cu privire la campaniile de influenţă duse, potrivit lui, sub acoperirea Chinei, a Rusiei şi Iranului.

”Considerăm că China preferă ca preşedintele Trump – considerat ca imprevizibil de Beijing – să nu câştige un al doilea mandat. China şi-a intensificat eforturile pentru a influenţa mediul politic” înaintea votului, a declarat Evanina, în timp ce opoziţia dintre Beijing şi Washington se amplifică în fiecare zi.

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc la 3 noiembrie, iar președintelui Donald Trump i se opune fostul vicepreședinte din perioada 2009-2017 Joe Biden.

Eforturile Rusiei de a-l slăbi pe democratul Joe Biden fiind pe fondul suspiciunilor și rapoartelor anterioare care au arătat că Moscova a operat campanii sofisticate pentru a o discredita pe democrata Hillary Clinton, considerată principala favorită, în competiția cu Donald Trump din urmă cu patru ani. Mai mult, în perioada în care a fost vicepreședinte, Biden a fost extrem de implicat în eforturile SUA de soluționare a conflictului din Ucraina început prin anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

În ce privește China, Beijingul este îngrijorat de comportamentul schimbător al președintelui Donald Trump, care a declanșat o amplă politică de competiție între mari puteri, acuzând Partidul Comunist Chinez de subminare a intereselor SUA.

Continue Reading

NATO

Șeful Statului Major al Apărării: România va fi prima țară de pe flancul estic al NATO care va opera sistemele de rachete Patriot și HIMARS

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Două dintre cele mai moderne sisteme operate de armata americană, Himars şi Patriot, vor intra în dotarea forţelor armate române, în curând, a declarat, vineri, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, după întâlnirea conducerii MApN cu şeful Forţelor Terestre ale SUA.

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit, vineri, la sediul MApN, cu şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli.

Pe parcursul convorbirilor oficialii români şi americani au discutat despre parteneriatul strategic dintre țara noastră și SUA în domeniul apărării, despre perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul militar cât și despre reconfigurarea forţelor militare americane din Europa, în sprijinul consolidării posturii de descurajare şi asigurării Aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

 

În context, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a amintit că la nivelul SMAp se realizează proiecţii tactice şi strategice pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă şi eficientă, care să permită realizarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu aliaţii.

“Suntem încrezători în planurile noastre ambiţioase de modernizare la nivelul tuturor categoriilor de forţe şi în investiţiile viitoare destinate creării unui pachet de forţe sustenabil, capabil să permită desfăşurarea tuturor misiunilor ce ne revin. În perioada imediat următoare, vor intra în dotarea forţelor armate ale României două dintre cele mai moderne sisteme operate și de armata americană –  HIMARS şi PATRIOT, țara noastră fiind primul stat aliat de pe flancul estic care va deține aceste sisteme”, a mai spus generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Citiți și Șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA: Planurile de a disloca mai mulți soldați americani în România și la Marea Neagră, o dovadă a angajamentului pentru o Europă puternică

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending