Nicolae Ștefănuță
Eurodeputatul Nicu Ștefănuță și-a lansat raportul de activitate pentru cel de-al doilea an de mandat în Parlamentul European
Published
4 years agoon

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a lansat miercuri, 26 mai 2021, raportul de activitate privind cel de-al doilea an al mandatului său: „Așa cum v-am obișnuit, la fiecare sfârșit de an de mandat fac un exercițiu real de transparență și vă prezint în detaliu cele mai importante subiecte pe care lucrez în Parlamentul European”, se precizează într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Nicu Ștefănuță detaliază în raportul său de activitate ce a făcut concret din poziția de membru în Comisia pentru Bugete și în Comisia de Mediu și Sănătate Publică ale Parlamentului European: „Anul acesta a fost despre pandemia de COVID-19. De-a lungul anului, am direcționat toate armele noastre înspre a face viața oamenilor mai bună – de la accesul la echipamente medicale, la vaccinuri, la relaxare și libertăți. Am văzut oportunitate în criză și am contribuit la zidirea unei adevărate și solide politici europene de sănătate, care nu exista înainte”.
Ca raportor din partea grupului Renew Europe, Nicu Ștefănuță a contribuit la crearea de rezerve europene de echipamente de intervenție, de medicamente și echipament medical de protecție, asigurarea unui răspuns european colectiv, direct și rapid în caz de dezastre.
„În plină criză sanitară, muncitorii români din industria prelucrătoare de carne și din agricultură din Germania se aflau în nefasta situație de a nu a avea condiții de muncă suficient de sigure pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus”. Nicu Ștefănuță a inițiat demersuri pe lângă Comisia Europeană, autoritățile germane, diplomația română din Germania și chiar și pe lângă patronii de abatoare din Germania pentru a solicita implementarea măsurilor obligatorii de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea unor condiții de muncă în siguranță.
„Sănătatea cetățenilor europeni este strict legată de sănătatea planetei noastre. Asta înseamnă ape mai curate, aer nepoluat, plastic mai puțin în oceane, păduri și animale protejate și alimente naturale. Planeta pe care trăim acum nu e doar a noastră, e ce vom lăsa moștenire copiilor și nepoților noștri”. Din poziția de membru în Comisia ENVI, Nicu Ștefănuță a făcut propuneri pentru un cadru juridic al UE pentru stoparea și inversarea defrișărilor la nivel mondial. De asemenea, contribuie la strategia pentru biodiversitate și zonele protejate și luptă pentru protejarea pădurilor seculare din Europa.
„Politicile de sănătate, de mediu, cele educaționale sau de luptă pentru statul de drept nu pot deveni realitate fără bani suficienți. Anul acesta, în Comisia pentru Bugete, am luptat pentru triplarea bugetului programului de sănătate, EU4Health, de la 1,7 miliarde de euro la 5,1 miliarde de euro, și pentru dublarea bugetului alocat pentru România prin Fondul de Tranziție Justă – prin care România va primi 1,9 miliarde de euro pentru regiunile dependente de cărbune, precum Gorj și Hunedoara”, declară Nicu Ștefănuță.
În Comisia pentru Afaceri Externe, Nicu Ștefănuță a contribuit la creșterea bugetului pentru apărarea europeană, iar în calitate de vicepreședinte al Delegației pentru Relația cu SUA, continuă să susțină demersul cu privire la renunțarea vizelor de SUA pentru România.
Raportul de activitate al europarlamentarului Nicu Ștefănuță este însoțit și de un raport de transparență financiară, ambele fiind disponibile aici: https://stefanuta.ro/raportActivitate2/.
Nicu Ștefănuță este europarlamentar al Alianţei USR PLUS, parte a grupului european Renew Europe.
În Parlamentul European este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite ale Americii, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), al Comisiei pentru Bugete (BUDG), sunt membru în Comisia Specială de Luptă împotriva Cancerului (BECA) și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET).
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Valorile și libertățile europene suferă o ”deteriorare incontestabilă” în Ungaria, semnalează o delegație a PE
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Relația cu SUA, una dintre cele mai importante ancore strategice ale României
Comisia Europeană trebuie să vină cu un răspuns strategic în cazul în care SUA impun tarife suplimentare produselor farmaceutice, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
În cadrul discuțiilor de la Cotroceni cu Ilie Bolojan, eurodeputatul Dan Motreanu a subliniat că România trebuie să acționeze rapid pentru a putea folosi în continuare fondurile din Politica de Coeziune
Bolojan și europarlamentarii români au discutat despre prioritățile strategice ale României în UE: Apărarea europeană, relația cu SUA, fondurile UE, PNRR, sprijinul pentru Ucraina și extinderea UE
Parlamentul European și Congresul SUA cer întărirea relației transatlantice într-o reuniune prezidată de eurodeputatul român Nicu Ștefănuță
ALEGERI EUROPENE 2024
Nicu Ștefănuță a câștigat un nou mandat în Parlamentul European din postura de independent, după o “campanie de mobilizare populară uimitoare”
Published
10 months agoon
June 10, 2024
Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a câștigat un nou mandat de europarlamentar, după ce la alegerile europarlamentare de duminică a candidat independent, obținând un procent de 3,04%, adică peste 256.000 de voturi, conform echipei sale de campanie.
Pentru a intra în PE, un candidat independent trebuie să treacă pragul de 3%.
Membru al Parlamentului European din 2019, când a candidat pe listele Alianței USR PLUS, Ștefănuță a activat până în anul 2023 la grupul politic Renew Europe, al treilea ca mărime din legislativul european, deținând inclusiv poziția de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe anul 2023.
Ulterior, după demisia din Uniunea Salvați România, Nicu Ștefănuță a devenit primul europarlamentar român care s-a afiliat grupului Verzilor din Parlamentul European, el fiind ales în funcţia de vicepreşedinte al Grupului Verzilor / Alianţa Liberă Europeană (ALE) din Parlamentul European.
Nicu Ştefănuţă este primul europarlamentar român membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European şi primul europarlamentar din Europa de Est ales în această funcţie de vicepreședinte.
Ștefănuță a fost felicitat de grupul Verzilor din Parlamentul European pentru câștigarea acestui mandat.
“Partidul Verde European îl felicită pe eurodeputatul Verzilor/ALE Nicolae Ștefănuță pentru rezultatul obținut în alegerile din România ca membru independent al Parlamentului European. Cu o campanie de mobilizare populară uimitoare, eurodeputatul Verzilor/EFA Nicolae Ștefănuță a reușit să strângă un număr impresionant de 110.420 de semnături, ceea ce i-a permis să depășească obstacolele administrative și să candideze ca independent la alegerile europene”, au transmis Verzii Europeni într-un comunicat.
Grupurile S&D și PPE din Parlamentul European vor obţine câte 11 mandate în România în viitorul legislativ european, Renew Europene va obţine două locuri, iar Verzii unul singur, informează ultima proiecţie a Parlamentului European despre rezultatele alegerilor din România, care marchează și intrarea extremei-drepte din România în PE, cu AUR și S.O.S. obținând șase, respectiv 2 mandate.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Solicit Comisiei Europene să ia urgent măsuri pentru a asigura siguranța cetățenilor europeni la bordul aeronavelor
Published
1 year agoon
November 17, 2023By
Teodora Ion
Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) a interpelat Comisia Europeană în contextul problemelor tehnice majore ieșite recent la iveală în ceea ce privește aeronavele companiilor low-cost. Acesta a solicitat Comisiei Europene măsuri concrete pentru a asigura siguranța și sănătatea la bordul aeronavelor a cetățenilor europeni.
Apelul său vine în contextul investigațiilor jurnalistice care arată prezența vaporilor toxici la bordul avioanelor, care au provocat intoxicații și au pus în pericol sănătatea tuturor pasagerilor, dar și abuzurile asupra angajaților.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, eurodeputatul a întrebat, în egală măsură, executivul european ce sancțiuni, pe lângă amenzi, riscă aceste companii aeriene în contextul problemelor evocate.
”Pentru a evita orice îngrijorare, solicit Comisiei să ia măsuri în privința acestor companii, să ancheteze și să inspecteze aeronavele și condițiile de muncă a angajaților și să nu tolereze nicio abatere. Nu înțelegem de ce este presa cea care dezvăluie problemele și nu Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene. Cer Comisiei Europene să se asigure că, înainte de profit, companiile aeriene pun pe primul loc siguranța pasagerilor”, declară Nicu Ștefănuță.
Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică.
Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO.
În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.
Nicolae Ștefănuță
Raportul privind sănătatea mintală negociat de Nicu Ștefănuță a fost votat în Comisia pentru mediu și sănătate publică a Parlamentului European
Published
1 year agoon
November 8, 2023
Raportul privind sănătatea mintală negociat de eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a fost votat în Comisia pentru mediu și sănătate publică a Parlamentului European, iar prin acest document sănătatea mintală este pusă pe picior de egalitate cu sănătatea fizică.
Tinerii din ziua de azi se confruntă cu multe provocări când vine vorba de sănătatea mintală: de la problemele de acasă, bullying-ul din şcoală şi mediul toxic şi abuziv de la serviciu, până la presiunea de a se conforma cu standardele societăţii şi teama de a fi lăsaţi pe dinafară. Este pentru prima oară când Parlamentul European vine cu raport în care vorbeşte despre sănătatea mintală şi cere statelor membre să facă mai mult, informează europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă (grupul Verzilor/ALE) într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Prin acest raport, Comisia Europeană pune sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică, introducând 20 de iniţiative emblematice şi finanţări în valoare de 1.23 miliarde EUR din diferite instrumente financiare pentru acţiuni dedicate sănătăţii mintale.
“Să fii tânăr şi să ai probleme mintale în România pe care să nu poţi să le tratezi pentru că nu ai bani este o mare ruşine. Aud foarte des în jurul meu poveşti despre tineri care se confruntă cu depresii, anxietăţi, burnout. Neavând ajutor, pentru că terapia e prea scumpă pentru tinerii români, foarte mulţi dintre aceştia se sinucid. Cum îi ajutăm, efectiv, pe aceşti tineri? Cum schimbăm educaţia din România în aşa fel încât şcolile să ajute tinerii? Statul are o responsabilitate să nu lase tinerii noştri să se piardă în adicţii de tot felul, de la substanţe la jocuri de noroc şi pariuri, ci să îi ajute să treacă peste momentele grele din viaţă. Pe lângă decontarea serviciilor de terapie, măsură pe care statul român ar trebui să o ia cât mai urgent şi pentru care mă lupt în Parlamentul European, noi, ca si societate, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii mai mult, să vorbim deschis şi asumat despre acest subiect, nu să ne ascundem. Sănătatea mintală nu este un moft, este o urgenţă!”declară europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 150 de milioane de oameni din Europa trăiesc cu probleme de sănătate mintală. 9 milioane de adolescenţi din Europa se confruntă cu cu tulburări mintale, în special anxietate şi depresie. Peste 70 la sută dintre angajaţii români au suferit de burnout – de muncă excesivă care duce la epuizare psihică. Suicidul este principala cauză de moarte a tinerilor sub 18 ani.
Nicu Ştefănuţă este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) şi este în prezent membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ştefănuţă a inaugurat primul spaţiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraş.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm
Trending
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
INTERVIU | R. Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028, spune premierul Recean, avertizând că Rusia vrea să oprească drumul european al țării și subliniind importanța ca România să fie stabilă și pro-europeană
- POLITICĂ1 week ago
Crin Antonescu și-a lansat programul prezidențial “România înainte”: România are nevoie de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a discutat cu premierul Japoniei despre aprofundarea parteneriatului și războiul din Ucraina
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană stabilește cursul pentru poziția de lider a Europei în domeniul inteligenței artificiale printr-un plan de acțiune ambițios pentru continentul IA
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Mihnea Drumea apreciază că avizul OCDE privind guvernanța corporativă confirmă capacitatea României de a impune cele mai bune practici internaționale