Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat că promovarea democraţiei în lume o componentă cheie a strategiei de securitate naţională, într-un document de 24 de pagini intitulat Instrucţiuni Strategice Interimare privind Securitatea Naţională, publicat miercuri, și care tratează China drept singura putere globală capabilă să afecteze sistemul global, iar Rusia ca o putere care luptă pentru consolidarea influenței.
În documentul citat de dpa, Biden constată că “autoritarismul câştigă teren în întreaga lume” şi promite în numele SUA că “ne vom întări aliaţii şi vom fi alături de ei, vom colabora cu parteneri care gândesc la fel şi vom pune în comun forţa noastră colectivă pentru a promova interesele care ne unesc şi pentru a descuraja ameninţările comune. Vom conduce cu diplomaţie”.
Documentul se referă de nu mai puțin de 21 de ori la aliații SUA pentru a gestiona împreună “o lume a naționalismului în creștere, a democrației în recesiune, a rivalității crescânde cu China, Rusia și alte state autoritare și a revoluție tehnologice care remodelează fiecare aspect al vieții noastre”.
“Interesele noastre naționale vitale ne obligă la cea mai profundă legătură cu Indo-Pacificul, Europa și emisfera occidentală. Și vom fi atenți atât la valorile noastre, cât și la interesele noastre pe măsură ce angajăm națiuni partenere. Vom aprofunda parteneriatul nostru cu India și vom lucra alături de Noua Zeelandă, precum și Singapore, Vietnam și alte state membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), pentru a avansa obiective comune. Recunoscând legăturile istoriei și sacrificiului împărtășit, ne vom consolida parteneriatul cu statele insulare din Pacific. Vom relua parteneriatele noastre transatlantice, creând o agendă puternică și comună cu Uniunea Europeană și Regatul Unit cu privire la problemele definitorii ale epocii noastre“, se arată în document.
Preşedintele arată că printre cele mai grave ameninţări sunt pandemiile, criza climatică, atacurile cibernetice şi extremismul violent, pericole care “nu respectă niciun fel de graniţe sau ziduri şi cărora trebuie să li se facă faţă prin acţiune colectivă”, informează Agerpres.
“Trebuie să ne confruntăm de asemenea cu realitatea că distribuţia puterii în lume se schimbă, creând noi ameninţări”, se mai menţionează în documentul citat.
“În special China s-a afirmat rapid mai puternic. Este singurul concurent care ar putea fi capabil să îşi combine puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a crea un pericol susţinut pentru un sistem internaţional stabil şi deschis“, subliniază documentul.
În ceea ce priveşte ameninţarea din partea Rusiei, această ţară “îşi menţine hotărârea de a-şi întări influenţa globală şi de a juca un rol perturbator pe scena mondială”.
Casa Albă subliniază că “Washingtonul nu va ezita niciodată să folosească forţa când este necesar pentru apărarea intereselor noastre naţionale vitale”, dar diplomaţia va fi prima modalitate de promovare a intereselor americane în lume.
Documentul publicat de administrația Biden a urmat primului discurs de politică externă susținut de șeful diplomației americane Antony Blinken, în care a descris competiţia cu China drept “cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21” pentru SUA şi aliaţii lor și în care a pledat pentru “reînnoirea democrației”.
Noul președinte american a anunțat, de altfel, în primul său discurs despre politica externă a SUA, susținut luna trecută, că a început reconstruirea mușchiului alianțelor democratice pentru a face față autoritarismului Chinei și Rusiei.
Ulterior, într-un discurs virtual susținut în cadrul ediției speciale a Conferinței de Securitate de la München, liderul american a vorbit despre importanța apărării și protejării democrației într-un apel către aliați pentru a confrunta Rusia, care încearcă să slăbească UE și NATO, și China, unde a insistat că SUA și partenerii europeni trebuie să se pregătească împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China.
Nu în ultimul rând, Joe Biden și-a propus să organizeze anul acesta un summit al democrațiilor pentru a da un semnal în acest sens.