Connect with us

EVENIMENTE

VIDEO Târg de joburi în București, finanțat cu fonduri europene. ”Șanse la un viitor mai bun” – proiect ce facilitează accesul la piața muncii a 1.100 de persoane

Published

on

Capitala României a fost gazda unui eveniment important pentru companii din România și pentru 1100 de persoane, angajatori și posibili angajați deopotrivă, în cadrul unui târg de joburi, organizat în cadrul proiectului ”Șanse la un viitor mai bun”.

Evenimentul din cadrul proiectului amintit anterior a fost organizat de TMD LASTING SERVICE SRL la Grand Hotel Phoenicia din București și a reprezentat o oportunitate atât pentru angajatorii la nivel regional de a-și promova locurile de muncă, dar deopotrivă pentru persoanele interesate care doresc să se integreze pe piața muncii. Astfel, 1100 de persoane ca urmare a serviciilor de consiliere și orientare profesională primite în cadrul proiectului au putut intra în contact cu angajatori din diverse domenii în scopul obținerii unui loc de muncă.

banner viitormaibun_Fotor
La eveniment au participat peste 50 de companii din regiunile București-Ilfov, Sud Muntenia și Sud Est, cu propuneri de locuri de muncă în domenii precum: întreținere și reparații auto, social, comerț.

Targul de joburi a reprezentat oportunitatea de a întâlni și identifica cei mai buni candidați, fiind așteptați peste 500 de persoane: șomeri, șomeri de lungă durată, persoane inactive și persoane în căutarea unui loc de muncă. Totodată, participarea este gratuită.

Evenimentul a beneficiat de acoperire media, CaleaEuropeana.ro transmițând LIVE activitățile de la târgul de joburi.

VIDEO – Târg de joburi ”Șanse la un viitor mai bun”

 

Interviuri Târg de joburi – Șanse la un viitor mai bun – 

Jose Sanchez, angajator

Dan Cărbunaru (D.C): Stăm de vorbă cu domnul Jose Sanchez. Vorbiți destul de bine română, dar nu păreți a fi român.

Jose Sanchez (J.S): Nu, sunt spaniol.

D.C: Sunt foarte mulți români care au plecat să muncească în Spania, dar dumneavoastră sunteți unii dintre spaniolii care au ales să ofere locuri de muncă chiar în România.

J.S: Da, eu am venit de opt ani în România și am firme deschise, în domeniul salubrității și construcțiilor, aici în România existând o piață deschisă a muncii.

D.C: Mai exact, cu ce se ocupă firma dumneavoastră și câți angajați aveți?

J.S: Momentan avem cinci angajați care lucrează la birou, dar acum voi deschide și service-ul auto și vom avea nevoie de mecanici auto, electricieni auto, vopsitori și muncitori pentru întreținere, adică pentru service tehnic.

D.C: Cum vi se pare România având în vedere că ați venit de opt ani aici, pe la debutul crizei și nu ați prins cea mai bună perioadă din punct de vedere economic?

J.S: Nu am prins-o pe cea mai bună, dar este tot mai bună decât în Spania deoarece acolo criza se simte mult mai intens decât în România. Când am venit în România, erau multe de construit: drumuri, școli, spitale, stații de epurare. În Spania nu le puteam construi deoarece existau deja.

D.C: Cum vi se par românii ca și forță de muncă?

J.S: Eu am avut noroc deoarece am angajați profesionișiti dar consider că România trebuie să fie profesionalizată mai mult, referindu-mă la pregătirea școlară, pentru viitoarele meserii.

D.C: În Spania cum funcționează acest sistem de pregătire, în școală, dar și pentru adulți deoarece și ei mai au de învățat?

J.S: Spania are școli de meserii. Cine a dorit să devină electrician, a urmat o școală care instruiește viitori electricieni, la fel și în cazul constructorilor, iar la angajare, persoanele sunt deja calificate.

D.C: Ce au spus cunoștințele dumneavoastră când le-ați comunicat despre venirea în România, având în vedere că mulți români pleacă în Spania?

J.S: Este puțin complicat. Eu sunt arhitect. Când am plecat din Spania începuse o mare criză și nu s-a mai construit nimic așadar, pentru mine a fost foarte greu. De când am venit în România, am construit continuu. Am o firmă care se ocupă și cu ecologizare, demolare și pregătire de terenuri și de realibitat clădiri.

D.C: De ce ați ales România? V-a îndrumat cineva sau a fost ideea dumneavoastră?

J.S: A fost ideea mea. Am venit în România crezând că era o țară în dezvoltare, și așa a fost. Sper să se dezvolte în continuare.

D.C: Da, și sperăm, de asemenea, să aveți parte de angajați cât mai bine pregătiți. Este și rolul acestui proiect de a pregăti oameni, dar și de a-i conecta la piața muncii, cu cei care sunt dispuși să angajeze.

J.S: Da, așa este, totuși cred că pregătirea și calificarea încep în școală.

D.C: Știți câte procente dintre elevii din România se pregătesc pentru meserii? Pot să vă spun deoarece am văzut știrile de curând. 1.4%, doar 50.000 de elevi sunt pregătiți pentru meserii.

J.S: Trebuie să fim conștienți că nu toți pot fi administratorii firmei. Trebuie să exite și angajați calificați. Cine construiește, cine realizează partea electrică? Problema este că nu sunt mulți meseriași.

D.C: Mulțumim foarte mult și va urez mult succes!

J.S: Și eu vă mulțumesc.

Interviu angajator&participant

Dan Cărbunaru (D.C): Este o firmă sau un atelier auto?

Firmă: Este o firmă cu sediul în Pitești și dorim să angajăm 10 conducători auto, 5 mecanici, 2 vopsitori și 2 tinichigii.

D.C: Ceva mai devreme am întrerupt discuția dumneavoastră, stăteați de vorbă cu domnul M. Augustin.

M. Augustin (M.A): Sunt din județul Prahova, și astăzi am terminat un curs de antreprenoriat și de aceea suntem prezenți la acest eveniment. Am văzut că această firmă angajează și am luat pliante pentru a mă informa. Totuși, există și dezavantajul că nu locuiesc în județul Argeș.

D.C: Este bine pentru că dacă ați venit până aici înseamnă că doriți să munciți, ceea ce este un lucru foarte bun.

M.A: Categoric doresc, mai ales că sunt liderul comunității din Boldești și doresc să fiu un model pentru ceilalți. Înainte cu toții lucram, neavând tradițiile acestea rome.

D.C: Și regimul rom v-a învățat să nu munciți?

M.A: Noi am muncit. Dacă cunoașteți tradițiile rome știți că există anumite meserii pe care numai ei le întreprind: potcovari, fierari, căldărari, etc. Noi nu am știut să muncim altceva în afara de aceste meserii, dar totuși, am muncit și dorim să muncim în continuare. Am fete care doresc să muncească.

Firmă: Spuneți-mi ceea ce mi-ați spus mai devreme.

M.A: Există discriminare împotriva romilor.

D.C: Totuși, nu este cazul evenimentului de astăzi. Acesta este dedicat tuturor celor care doresc un loc de muncă.

Firmă: Dumnealui încearcă să își găsească un loc de muncă și să sperăm că își va găsi.

D.C: Aveți parte de multe oferte aici, sunt mulți angajatori.

M.A: Am discutat cu societatea de la Plopeni, unde am depus un CV, dânșii oferindu-mi 20 de locuri potențiale de muncă pentru a le studia .

D.C: Dumeavoastră sunteți și în recunoaștere aici, duceți mesajul și către comunitate.

M.A: Eu sunt liderul comunității și doresc ca toți membrii comunității mele să muncească pentru a trăi mai bine. Deja avem câteva tinere angajate în industria ușoară, la o fabrică de textile. Acum ne bucurăm foarte mult și pentru oportunitatea de la Plopeni.

D.C: Vă doresc mult succes.

M.A: Vă mulțumesc foarte mult.

Raluca Bîrzotescu, angajator

Dan Cărbunaru (D.C): Bună seara din nou, suntem la Hotel Phoenicia unde se desfășoară un târg de joburi, un târg unde sunt foarte mulți angajatori, dar și multe persoane care au fost instruite în cadrul acestui proiect și care își caută un loc de muncă. Am realizat deja câteva interviuri cu angajatorii care astăzi sunt aici pentru a-și prezenta ofertele. V-aș ruga să vă prezentați.

Raluca Bîrzotescu (R.B): Bună seara, numele meu este Raluca Bîrzotescu și reprezint firma Samademcon. Numele firmei provine din activitatea desfășurată, demolări și construcții, are sediul în Pitești dar își desfășoară activitatea în toată țara. Am venit aici deoarece în zona noastră forța de muncă este destul de scăzută și ne-am gândit că am putea găsi angajați aici, în București. Avem nevoie de 5 sudori electrici și un operator calculator.

D.C: Câți angajați aveți acum?

R.B: Nu cunosc acest aspect.

D.C: Cum vi se pare acest eveniment până acum?

R.B: Este bine, am primit multe CV-uri și sperăm să ne găsim forța necesară de muncă.

D.C: Vorbeam mai devreme cu un angajator spaniol care a ales să vină în România crezând că este o piață mai bună. Cum considerați că sunt angajații români pentru compania dumneavoastră?

R.B: Noi ne alegem angajații cu multă atenție, așadar aceștia se pricep la ceea ce fac.

D.C: Îi și pregătiți, se specializează în cadrul firmei dumneavoastră, mai ales că este un domeniu tehnic?

R.B: Depinde de fiecare persoană. Dacă sunt destul de pregătiți își vor desfășura activitatea imediat, dacă nu, le oferim un training.

D.C: Mulțumim foarte mult, mult succes în continuare!

R.B: Mulțumim!

Andrei Teaha, angajator

Dan Cărbunaru: Bună seara! Așa cum vă spuneam, la Phoenicia, târgul de joburi a reunit foarte mulți anganajatori, foarte multe persoane care își doresc un loc de muncă. Avem un nou invitat pe CaleaEuropeană acum. Domnul…

Andrei Teaha: Andrei Teaha.

D..C. De la ce companie sunteți, vă rog?

A.T. De la compania Bioclean Intensive.

D.C. De unde este compania?

A. T. Este din județul Ilfov.

D.C. Ce profil are fabrica?

A.T. Este o fabrică pentru produse de curățenie, geluri de duș, săpunuri și produse de curățenie pentru casă, toate naturale, 99% naturale.

D.C. Câți angajați aveți în acest moment?

A.T.În acest moment sunt 5 angajați și am mai avea nevoie de încă 2 pentru linia de producție, îmbuteliere, etichetare, munci necalificate, dar necesare pentru procesul de producție.

D.C. Cât de greu mai este în România să angajezi oameni? De obicei, mulți se plâng că nu au un loc de muncă și că nimeni nu le oferă și în același timp sunt mulți angajatori români care se plâng că vor să angajeze oameni și nu prea găsesc. Cine are dreptate?

A.T. Nu aș putea să vă spun eu cine are dreptate. Din păcate, de ce ne lovim noi de foarte multe ori este problema salariului. Oamenii vor să primească un salariu foarte mare pentru o muncă necalificată, până la urmă, au pretenții salariale foarte mari. Noi nu putem să le oferim mai mult pentru postul respectiv pentru că ar însemna să nu mai facem noi profit și atunci nu putem nici noi implincit să le mai plătim lor salariile, dacă cifra noastră de afaceri este formată din cheltuieli enorme cu salarizările. Nu știu unde se află adevărul. Probabil că este undeval a mijloc, ca întotdeuna.

D.C. Sper ca, odată cu adevărul să găsiți și angajații pe care îi căutați, de ce nu, poate chiar astă seară.

A.T. Sper și eu la fel. Deocamdată am reușit să stau de vorbă cu mai multe persoane,sper să se și lege ceva.

D.C. Cum vi se pare această idee? Noi am discutat și cu cei care fac consiliere profesională, și cu cei care îi ajută pe oameni să își completeze CV-urile înainte de a trece pe la standurile puse la dispoziție de angajatori. Din perspectiva anagajatorului, cât de important este ca cel care vrea un job să fie nu doar bine pregătit pentru job, dar și să prezinte foarte bine calitățile, începând, desigur, cu un CV?

A.T. Pentru posturile pe care le aveam acum libere, nu este foarte important, fiind vorba de niște posturi de necalificat, nu poți avea pretenții foarte mari, dar pe alte posturi, atunci când angajăm, într-adevăr, CV-ul este prima impresie pe care ne-o lasă nouă cel care dorește să se angajeze. Dacă CV-ul nu este bine făcut, nici nou nu putem lua foarte în serios intențiile de angajare ale respectivei persoane. După CV, umrează etapa interviului. Din nou, contează foarte mult cum se prezintă un om la interviu. Dacă vine îmbrăcat corespunzător, înseamnă că și-a dat interesul, că el chiar își dorește să ocupe respectivul loc de muncă. Dacă are o ținută neadecvată, atunci intențiile lui probabil că nu sunt atât de sincere. Dorește să aibă doar un job și cam atât, un salariu și un loc la care să se ducă de dimineața până seara, nu îl interesează obligatoriu să și facă performanță.

D.C. Ceea ce este în primul rând, din punct de vedere fianciar, scopul principal al angajatorului. Mulțumesc pentru această perspectivă! Cred că ne ajută să înțelegem și mai bine și nevoile angajatorului și nu doar ale celui care își dorește să fie angajat, cu pregătire sau fără pregătire, depinde de postul pe care îl caută.

A.T. Și eu vă mulțumesc mult de tot și vă doresc o seară bună!

Adelina Duca, angajator

Dan Cărbunaru. Bună seara! Suntem în continuare la târgul de joburi de la Hotel Phoenicia, aici unde agajatorii și potențialii angajați se întâlnesc. Discutăm cu doamna…

Adelina Duca. Adelina Duca mă numesc. Bună seara! Bine v-am găsit.

D.C. Bună seara! Mulțumim pentru că ne acordați acest interviu. Spuneți-ne de ce ați venit aici și ce ați găsit din ceea ce sperați să găsiți?

A.D. De găsit am găsit și sper să fie o colaborare bună și să îi putem ajuta. Reprezint un service auto, reparații autovehicule, și sunt în căutarea a doi mecanici auto. De curând ne-am extins și, desigur avem nevoie și de mai multă forță de muncă. Știu că acesta este locul perfect pentru a găsi forța de muncă necesară deoarece știu că aici vor veni persoane foarte bine pregătite care au beneficiat de cursuri de formare profesională în mai multe domenii, înclusiv in domeniul pe crae noi îl căutăm. Oameni care au fost consiliați, oameni despre care pot afla mai multe de la organizatorii cursurilor.

D.C. Câți angajați aveți în acest moment?

A.D. Momentan avem 4 anagajați, dar, așa cum v-am spus, ne-am extins. Avem nevoie momentan de 2 mecanici auto apoi o să mai căutăm și un electrician auto, și un tinichigiu, dorim să deschidem și o stație de linie ITP, și probabil la un eveniment asemănător îi vom găsi și pe ceilalți angajați.

D.C. Mulțumesc foarte mult și succes în acest proces de căutare!

A.D. Vă mulțumesc frumos!

Raluca Manea, organizator Târg de Job-uri

Dan Cărbunaru. Suntem alături de reprezentantul acestui eveniment, doamna Raluca Manea, cea care ne-a și ajutat cu anunțarea evenimentului în urmă cu câteva zile. CaleaEuropeană a promovat această etapă a proiectului, cea prin care târgul de joburi organizat la Hotel Phoenicia îi ajută și pe cei care îți caută un loc de muncă, dar și pe cei care și doresc să aibă angajați să se întâlnească și să se înțeleagă și să rezolve practic problema celuilalt. Bună seara!

Raluca Manea. Bună seara! Îmi face plăcere să mă aflu alături de dumeavoastră la acest eveniment pe care îl anunțam cu aproximativ o săptămână în urmă și în care făceam un apel către angajator să vină să își prezinte ofertele de muncă celor pe care i-am cursat noi, dar nu numai, în cadrul proiectului “Șansă la un viitor mai bun” care și-a propus să curseze peste 1000 de oameni în domeniile mecanic auto, tinichigiu-vopsitor auto, sudor electric, electrician auto, dar și cursuri pe care le-a făcut partenerul Euroclass, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, lucrător în comerț, îngrijitoare copii, operator-calculator. Cursurile de antreprenoriat au fost obținute pe ultima sută de metri. În urmă cu o săptămână am reușit să facem trei cursuri de antreprenori , cursuri scurte, nu de calificare, ci de specialziare, în urma cărora am avut neașteptate dorințe ale cursanților de a fi angajați și de a-și deschide societăți comerciale sau, de exemplu, cineva a spus că vrea să își deschidă un cabinet psihologic pentru că are studii în acest doemniu.

D.C. De ce spuneți neașteptate? Lăsând la o parte zona formală. E aproape impresionant să poți găsi 1000 de oameni în cadrul unui proiect, doar un an în care să se pregătească, să învețe, să meargă la cursuri, și apoi să se și angajeze. A fost o surpriza plăcută, din câte înțeleg de la dumneavoastră.

R.M. Da, a fost o surpriză plăcută deoarece, când ne-am gândit și am realizat că numărul lor va depăși sau se apropie de 1000… La începutul proiectului ne-am gândit că nu vom avea de unde să găsim acești posibili cursanți. Într-adevăr, după 2-3 luni de la începerea activității de consiliere, ne-am format grupele, destul de repede am avut feedback-ul cursanților, s-au prezentat, s-au înscris. Cursurile s-au derulat destul de rapid. Deși proiectul nostru se încheia la 30 septembrie, noi în data de 15 septembrie aveam toate cursurile aprobate prin proiectul fianțat încheiate. Într-adevăr, am mai cerut suplimentarea cu o grupă de sudor electric; rămăsese o parte din buget necheltuită și aceste trei grupe de antreprenoriat au fost examinate. Două dintre acestea, de fapt, urmând ca cea din Argeș să treacă și ea prin același proces.

D.C. Cum vi s-a părut această seară? Sunt deja câteva ore, încă din timpul zilei sunt aici și angajatori și angajați sau potențial angajați au intrat în dialog. Ați oferit chiar și servicii de consiliere la completarea CV-ului. Am discutat cu o doamnă consilier și mi-am dat seama că era foarte practic sprijinul. Erau foarte mulți oameni care doreau să se angajeze, dar poate nu cunoșteau practic cum să-și completeze un CV-ul.

R.M. Da, de multe ori, deși te gândești să căuți un loc de muncă și să mergi la un târg de joburi ai emoțiile că nu știi ce persoane vei întâlni la interviu și atunci am venit în sprijinul potențialilor angajați. Ne dorim ca un număr cât mai mare din cei care au particiapat astăzi să obțină un contract de muncă iar noi să le dăm subvenția de 220 lei care este un bonus pentru că își găsesc un loc de muncă în cadrul proiectului nostru. Vream să spun că ne-am gândit ca consilierul nostru de consiliere, informare și orientare, mediere pe piața muncii să le dea acest sprijin tocmai pentru a-i ajuta să treacă peste acest hop pe care doreau dânșii să treacă și să îi încurajeze, să-i determine și să-i facă să fie cât mai hotărâți, să fie mai prezenți la interviu decât să plece cu acea emoție specifică acestei etape. Din fericire, am găsit printre angajatorii noștri persoane care chiar doresc să angajeze și au nevoie de angajați în diversele domenii prezente la acest târg de joburi. Voiam să spun care sunt domeniile în care sunt activi angajatorii noștri. Service-urile auto au fost pe primul loc, firmele reprezentante aici, transporturile, firme de construcții – demolări, amenajări atât clădiri noi cât și istorice, lucru ce este necunoscut pe piața locurilor de muncă în România – am avut o firmă ce căuta croitori, lucru interesant din punctul meu de vedere pentru că noi nu am cursat persoane de acest tip și lucrători în comerț care sunt cei mai căutați la ora actuală pentru că toți au nevoie de lucrători în comerț.

D.C. Mulțumesc foarte mult! Interesant că paleta de alegeri a fost destul de diversă iar acest lucru s-a văzut și în discuțiile pe care noi le-am avut cu angajatorii sau cu peroanele care doreau să se angajeze. E un lucru bun pentru că ați reușit să pregătiți într-un timp atât de scurt 1000 de oameni și să le oferiți și ocazia multora dintre ei de a se angaja. Vă doresc succes în continuare și să sperăm că un număr cât mai mare dintre cei care se află aici să își fi rezolvat probelemele, mai ales că soluția se află la partenerul de dialog. Întotdeauna angajatorul și angajatul au fost astăzi față în față.

R.M. Vă mulțumesc!

Interviu pre-eveniment – Raluca Manea, organizator

Acest proiect face parte din Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, iar obiectivul său general este facilitarea accesului pe piaţa muncii a 1.100 de persoane din grupul ţintă al proiectului (şomeri, şomeri de lungă durată, persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă) în vederea creşterii ratei de ocupare din Regiunile Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia şi Sud Est.

Grupul țintă este reprezentat de:

 • 125 persoane în căutarea unui loc de muncă (persoana care face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă);
 • 75 persoane inactive (persoana, indiferent de vârstă, care declară că nu desfăşoară o activitate economico-socială);
 • 450 şomeri (înregistraţi sau neînregistraţi);
 • 300 şomeri de lungă durată (persoana de peste 25 de ani care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni);
 • 150 şomeri de lungă durată tineri (persoana între 16 şi 25 de ani care este şomer pe o perioadă mai mare de 6 luni);

Acest program presupune servicii de informare şi consiliere profesională pentru următoarele meserii: mecanic auto, electrician electronist auto, tinichigiu vopsitor auto, sudor electric, îngrijitoare copii, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, lucrător în comerţ, iniţiere operare calculator. Totodată, persoanele participante la proiect dobândesc competențe după cum urmează:

124 de persoane absolvente ale cusului de sudor electric (identificarea sdv-urilor şi echipamentelor de lucru, pregătirea operaţiei de sudare, executarea operaţiei de sudare, efectuarea lucrărilor de sudură electrică prin presiune);

97 de persoane absolvente ale cursului de ingrijitoare copii (completarea fisei de îngrijiri a copilului asistat, planificarea activitatii zilnice, acordarea ingrijirilor igienice si a primului ajutor copilului asistat, asigurarea alimentației si administrarea acestora, mobilizarea și transportul copilului asistat, respectarea si aplicarea prescripțiilor medicale, supravegherea starii de sanatate a persoanei asistate);

102 persoane absolvente ale cursului de ingrijitoare bătrâni la domiciliu (completarea fisei de îngrijiri a persoanei asistate, planificarea activitatii zilnice, acordarea ingrijirilor igienice si a primului ajutor persoanei asistate, asigurarea confortului si a alimentației si adminstrația acestora, mobilizarea și transportul persoanei asistate, respectarea si aplicarea prescripțiilor medicale, supravegherea starii de sanatate a persoanei asistate);

196 de persoane absolvente ale cursului de lucrător în comerţ (comunicare in limba oficiala si limbi straine; competente de baza in matematica, stiinta, tehnologie; competente informatece, sociale, civile, antreprenoriale si de exprimare; asigurarea calitatii; aplicarea normelor de sanatate si securitate in munca; asigurarea normelor de igiena, sanitar-veterinare si de protectie a mediului; asigurarea cadrului general de desfasurare a activitatii punctului de vanzare; prezentarea produselor si serviciilor aferente vanzarii; realizarea vanzarii; intocmirea situatiei vanzarilor si raportarea acestora; actualizare stocurilor de produse).

Nu în ultimul rând, târgul de joburi organizat în cadrul proiectului “Şanse la un viitor mai bun” aduce laolaltă candidaţi cu experienţă şi tineri cu perspective profesionale deosebite în domeniile în care au fost certificaţi.

Detalii suplimentare pot fi oferite la următorele coordonate:

e-mail: raportare126209@gmail

website: sanselaunviitormaibun.ro

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EVENIMENTE

Institutul Aspen România și GMF organizează a patra ediție Atlantic-Black Sea Security Forum, un eveniment internațional la nivel înalt

Published

on

© Aspen România

Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din București al German Marshall Fund of the US, organizează cea de-a 4-a ediție a Atlantic-Black Sea Security Forum – What New European Security Architecture after Russia’s war on Ukraine? The Black Sea Vortex, un eveniment internațional la nivel înalt, care va avea loc pe 8 iulie, în București, în format hibrid, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul se bucură de sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Franței în România, Comisiei Europene și Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

Atlantic – Black Sea Security Forum se adresează și servește decidenților, experților și publicului general, oferind o platformă regională pentru dezbaterea politicilor economice și de securitate. Printre speakerii confirmați se regăsesc: Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO; Olha Stefanishyna, Viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică, Ucraina; Oleg Seberian, Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova; Oleksii Reznikov, Ministrul Apărării, Ucraina; Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale; Florin Spătaru, Ministrul Economiei; General Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării; Colonel Flavien Garrigou-Grandchamp, Reprezentant Național Senior în România al Ministerului Forțelor Armate, Franța; Anne Neuberger, Consilierul Adjunct pentru securitate cibernetică și tehnologii emergente, Casa Albă; David Beasley, Directorul executiv al Programului Alimentar al ONU; Mihai Ivașcu, CEO & Co-Fondator, Modex; Hugues Foulon, CEO, Orange Cyberdefense.

În cadrul evenimentului va fi o sesiune dedicată securității energetice europene și tranziției către un model economic sustenabil. Invitații vor discuta despre modul în care această tranziție poate avea loc, analizând în același timp posibile măsuri pe termen scurt care să abordeze actuala criză energetică. De asemenea, vor fi discutate rolul gazelor naturale drept combustibil de tranziție și exploatarea resurselor din Marea Neagră.

O altă temă deosebit de importantă în contextul actual – pacea pe teritoriul Europei – va avea o sesiune dedicată, în cadrul căreia se vor discuta toate opțiunile posibile pentru viitor, iar participanții vor examina viitorul relațiilor dintre Rusia și Occident și implicațiile pentru securitatea transatlantică. 

În a doua parte a evenimentului, invitații vor aborda teme precum reziliența democratică și un nou contract economic și social, reziliența cibernetică și posibile strategii pentru asigurarea acesteia, precum și cooperarea în spațiul cibernetic, transformarea securității transatlantice după conceptul strategic al NATO și busola strategică a UE, dar și o posibilă soluție similară Planului Marshall pentru Europa de Est.

Ediția a 4-a a Atlantic – Black Sea Security Forum va coincide cu două momente definitorii pentru regiunea Mării Negre și pentru România: capacitatea operațională intermediară a noului Grup de luptă NATO în România, cu Franța ca națiune cadru, și 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România, în iulie 1997.

Pentru detalii suplimentare despre eveniment și lista completă a speakerilor, consultați agenda.

Atlantic – Black Sea Security Forum 2022 se bucură de spirijinul a numeroși parteneri:

Parteneri Strategici: Institut Aspen France, Aspen Central Europe, Aspen Institute Kyiv

Parteneri: OMV Petrom, Enel, Modex, Premier Energy, Publicis Groupe

Suporteri: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești

Parteneri Media: AGERPRES, Profit.ro, Profit News, CaleaEuropeana, Kiss FM


Institutul Aspen România este o asociație neguvernamentală non-profit care își propune să promoveze leadership-ul vizionar în România și în regiune și să încurajeze implicarea liderilor în dezbateri deschise și informate cu privire la provocările cu care se confruntă societatea.

Institutul Aspen România are o dublă misiune: promovarea unui leadership bazat pe valori, care încurajează reflecția la idealurile și ideile ce definesc o societate sănătoasă și asigurarea unui cadru neutru și echilibrat pentru discuții și acțiuni pe temele critice și de impact asupra societății românești și regiunii.

German Marshall Fund of the US are ca scop consolidarea cooperării transatlantice în contextul oportunităților și provocărilor regionale, naționale și globale, în spiritul Planului Marshall.

GMF contribuie cu cercetare și analize și convoacă lideri pe probleme transatlantice relevante pentru factorii de decizie politică. GMF oferă oportunități liderilor în curs de afirmare pentru a-și dezvolta abilitățile și rețelele de contacte prin schimburi transatlantice, și sprijină societatea civilă din regiunile Balcanilor și din Marea Neagră prin încurajarea inițiativelor democratice, statului de drept și a cooperării regionale.

Fondată în 1972 ca organizație non-partizană, non-profit, printr-un cadou din partea Germaniei, ca memorial permanent, parte din asistența Planului Marshall, GMF păstrează o prezență puternică pe ambele părți ale Atlanticului. Pe lângă sediul central din Washington, DC, GMF are birouri în Berlin, Paris, Bruxelles, Belgrad, Ankara, București și Varșovia.

 

Continue Reading

EVENIMENTE

Eurosfat 2022: “Drumul spre maturitatea europeană” – tema celei de-a zecea ediții a celui mai mare forum anual de afaceri europene din România

Published

on

© Eurosfat

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, lansează a X-a ediție a Forumului EUROSFAT 2022: Drumul spre maturitatea europeană, va avea loc în perioada 15-17 iunie 2022, în București, pe 15 și 16 iunie la Hotel Sheraton, iar pe 17 iunie la Federația Română de Fotbal, în format fizic. Vă puteți înregistra la Forumul Eurosfat 2022 pe site-ul: https://www.eurosfat.ro/#register.

3 zile, 14 sesiuni și peste 50 de vorbitori, o muncă prin care Europuls, câștigătorul național al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni, oferă cetățenilor români cadrul propice pentru a discuta următoarele direcții strategice ale României în Uniunea Europeană.

Sesiunea plenară, susținută de Reprezentanța Comisiei Europene în România, reprezintă un dialog între liderii partidelor politice despre cei 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Vom avea oportunitatea să ascultăm mesajele video ale liderilor europeni: Președintele Parlamentului European – Roberta Metsola și Președintele Comisiei Europene – Ursula von der Leyen și vom dezbate alături de reprezentanții partidelor politice din România lecțiile învățate de țara noastră în ultimii 15 ani și cum trebuie puse în aplicare.

În cadrul Forumului EUROSFAT 2022, printre invitații care vor avea intervenții se numără:

 • S. Laurence Auer – Ambasadoarea Republicii Franceze în România;
 • S. Therese Hydén – Ambasadoarea Regatului Suediei în România;
 • S. Dr. Peer Gebauer – Ambasador al Republicii Federale Germane în România;
 • Dacian Cioloș – Membru al Parlamentului European, Grupul Renew Europe;
 • Siegfried Mureșan – Membru al Adunării plenare a Conferinței privind Viitorul Europei, Deputat European, Partidul Popular European;
 • Victor Negrescu – Membru al Adunării plenare a Conferinței privind Viitorul Europei, Deputat European, S&D;
 • Céline Gauer – Șefa Celulei Comisiei Europene pentru redresare și reziliență, SG Recover, Comisia Europeană;
 • Sebastian Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării;
 • Eduard Novak – Ministrul Sportului;
 • Isabelle Biallaß – Judecător german, Fost consilier juridic la Departamentul IT al Ministerului Justiției din Renania de Nord-Westfalia (Germania);
 • Andrei Baciu – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Timp de 3 zile, participanții vor avea oportunitatea de a interacționa cu decidenți politici la nivel național și european, cu lideri de opinie și experți în diverse domenii prin intermediul următoarelor sesiuni:

 • Identitatea digitală europeană în România – de la mituri la realitate (Parteneri: UiPath, eMAG, Confederația Patronală Concordia) – 15 iunie, 13.00-14.30;
 • Concluziile Conferinței privind viitorul Europei (Parteneri: Fundația Friedrich Naumann, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România) – 15 iunie, 15.00-16.30;
 • Monitor PNRR, 6 luni de implementare (Parteneri: Fundația Friedrich Naumann, Raiffeisen Bank, G4Media) – 15 iunie, 17.00-18.30; 
 • Ce a făcut România pentru tineri? (Parteneri: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Spaniei în România, G4Media) – 16 iunie, 00-11.30;
 • O reglementare mai bună pentru economia platformelor (Parteneri: Glovo) – 16 iunie 11.30 – 13.00;
 • Rolul României în reziliența geopolitică a Uniunii Europene (Parteneri: ICDE, Calea Europeană) – 16 iunie, 14.00-15.00;
 • E-justice: Discuții cu experții europeni (Parteneri: Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est) – 16 iunie, 15.00-16.00;
 • E-justice în România: Implementarea Sistemului ECRIS 5 (Parteneri: Fundația Konrad Adenauer Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est) – 16 iunie, 16.00-17.00;
 • Rolul social al sportului în România (Parteneri: Federația Română de Fotbal) – 17 iunie, 10.00-11.30;
 • Politicile europene de sănătate post COVID-19 (Parteneri: ARPIM, Pfizer Romania) – 17 iunie, 11.30-13.00;
 • Viitorul Mobilității – Fit for 55 (Parteneri: Confederația Patronală Concordia) – 17 iunie, 14.00-14.45;
 • Sănătatea mintală după pandemie 17 iunie, 14.45-15.30;
 • 30 de ani de la Tratatul privind relațiile bilaterale germano-române (Parteneri: Ambasada Republicii Federale Germania în România) – 17 iunie, 16.00-17.00.

Sponsori strategici ai EUROSFAT 2022: UiPath, Glovo, eMAG, Fundația Friedrich Naumann, Raiffeisen Bank.

Sponsori: Fundația Konrad Adenauer Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Confederația Patronală Concordia,  Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România.

Parteneri: Ambasada Republicii Federale Germania în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Federația Română de Fotbal, Webshop Solutions.

Parteneri media: Calea Europeană, Euronews România, G4Media, SCS Schinkel, Financial Intelligence, PressHub.

Evenimentul este realizat cu sprijinul și sub patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene și al Președinției Franței la Consiliul Uniunii Europene.

Despre EUROSFAT

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri. În fiecare an, conferința este organizată sub patronajul Parlamentului European, Comisiei Europene și președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și, de asemenea, în parteneriat cu diverse instituții internaționale, companii private și reprezentanți ai societății civile române și europene.

Despre EUROPULS

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, inițiatorul și fondatorul forumului Eurosfat, este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european. Europuls urmărește să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe, în timp ce membrii Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai societății civile și mediului de afaceri, experți și jurnaliști se întrunesc pentru a discuta temele relevante din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Europuls și ICDE organizează luni o dezbatere privind agresiunea Rusiei în Ucraina și implicațiile asupra României și UE

Published

on

@Europuls/Facebook

Începutul anului 2022 vine cu o serie de noi întrebări geopolitice și chiar de redesenare a lumii așa cum era ea până acum, astfel că Europuls – Centrul de Expertiza Europeană va organiza luni, 28 februarie, o dezbatere privind agresiunea Rusiei în Ucraina și implicațiile asupra României și UE, în colaborare cu ICDE-România Europeană.

Dezbaterea va începe la ora 18:00 și va fi difuzată pe pagina de Facebook Europuls.

Blitzkrieg-ul Rusiei nejustificat și ilegal asupra Ucrainei este cea mai gravă agresiune militară după cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Aceasta are un impact major asupra securității și stabilității în Europa. Se discută în acest moment despre răspunsuri, Vestul a venit cu o serie de sancțiuni, dar rămân o serie de întrebări:

 • Sunt sancțiunile eficiente?
 • De ce sancțiunile economice nu sunt la fel de ambițioase pe cât ne așteptam?
 • Care sunt consecințele acestei invazii?
 • Cum rămâne cu dependența UE de gazul rusesc?

18:00 – 19:00 Invazia Rusiei în Ucraina. Implicațiile de securitate pentru România și Europa de Est Invitați:

 • Valentin Naumescu – Profesor relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi Preşedintele think-tank-ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE)
 • Iulian Groza – Director Executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Membru al Consiliul Suprem de Securitate din Republica Moldova
 • Robert Lupițu – Redactor-șef, Calea Europeană
 • Angela Grămadă – Președinte, Experts for Security and Global Affairs

Moderatori: Tana Foarfă – Director Executiv, Europuls și Alin Orgoan – Expert Afiliat Europuls privind statul de drept și dreptul UE

19:00 – 20:00 UE și gazul rusesc – pâna cand? Invitați:

 • Lucian Mîndruță – Jurnalist Radu Dudău – Președinte, Energy Policy Group și Membru Agora Council for Europe
 • Carolina Novac – Consilier al Prim-Ministrului Republicii Moldova și Expert Afiliat Europuls privind politicile energetice
 • Otilia Nuțu – Analist politici energetice, Expert Forum
 • Mihnea Cătuți – Head of Research, Energy Policy Group și Associate la Third Generation Environmentalism (E3G)

Moderator: Anda Bologa – Expert Afiliat Europuls

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE4 hours ago

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

ROMÂNIA5 hours ago

Lucian Bode: România contribuie consistent la securitatea UE, de aceea aderarea țării noastre la spațiul Schengen reprezintă o „urmare firească”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Iranul va răspunde până la miezul nopții coordonatorului UE cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear revitalizat

INDIA7 hours ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.8 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA9 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA10 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA11 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending