Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a plasat 8.500 de militari americani în stare de pregătire sporită pentru a fi desfășurați în Europa de Est, având în vedere provocările continue ale Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John F. Kirby, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Kirby a declarat că ordinul subliniază angajamentul Americii față de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și angajamentul său față de apărarea comună, anunțul fiind făcut la scurt timp după ce președintele american Joe Biden a avut o “videoconferință securizată” cu președintele Franței Franței, cancelarul Germaniei, premierul Italiei, premierul Marii Britanii, președintele Poloniei, președinta Comisiei Europene, președintele Consiliului European și cu secretarul general al NATO.
“Așa cum a precizat clar, Statele Unite vor acționa cu fermitate în apărarea intereselor lor naționale ca răspuns la acțiunile Rusiei care ne dăunează nouă, aliaților sau partenerilor noștri”, a declarat Kirby în timpul unei conferințe de presă. Anterior, The New York Times a relatat că președintele Joe Biden ia în considerare trimiterea câtorva mii de soldați americani în Europa de Est și țările baltice, precum și a unor nave de război și avioane.
Cei 8.500 de soldați se află în Statele Unite și vor face parte din Forța de Răspuns a NATO, dacă acest grup va fi activat. Forțele americane s-ar adăuga la forțele americane semnificative, capabile de luptă, care se află deja în Europa, “pentru a descuraja agresiunea și pentru a spori capacitatea alianței de a apăra aliații și de a învinge agresiunea dacă este necesar”, a spus Kirby.
Forța de reacție a NATO este o construcție multinațională și multidomeniu de 40.000 de oameni. NATO nu a activat încă această unitate, iar cadrul forței se află “Forța operațională comună cu grad foarte ridicat de pregătire” (VJTF). Această forță de aproximativ 20.000 de militari, condusă anual de câte un stat membru aliat și în acest an de către Franța, include o brigadă multinațională terestră de aproximativ 5.000 de soldați și componente aeriene, maritime și de forțe de operațiuni speciale.
Cei 8.500 de militari plasați în alertă reprezintă o potențială dislocare suplimentară, în condițiile care Statele Unite au peste 35.000 de soldați staționați în Germania, câteva mii în Polonia și aproximativ 1000 în România.
Însă, secretarul de presă al Pentagonului a subliniat că există încă timp și spațiu pentru negocieri pentru a dezamorsa situația, iar Kirby l-a îndemnat pe liderul rus Vladimir Putin să facă exact acest lucru.
Rusia continuă acumulările sale de trupe la granița cu Ucraina și în regiunea Mării Negre, deși afirmă că nu plănuiește să atace Ucraina, în timp ce SUA, aliații din NATO și Uniunea Europeană fac apel la detensionarea situației. Moscova a transportat echipament militar în regiune și a comasat peste 125.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Statele Unite, Marea Britanie și țările baltice au promis și trimis arme defensive Ucrainei.
De asemenea, NATO a anunțat că aliații și-au plasat forțele în așteptare și trimit nave și avioane de vânătoare suplimentare ca parte a dislocărilor militare nord-atlantice din Europa de Est, consolidând disuasiunea și apărarea aliată în timp ce Rusia își continuă consolidarea militară în Ucraina și în jurul acesteia.
Astfel, Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania pentru a sprijini misiunea de lungă durată a poliţiei aeriene a NATO în regiune.
Statele Unite au indicat de asemenea că intenţionează să-şi sporească prezenţa militară în partea de est a Alianţei, în timp ce Pentagonul a anunțat un exercițiu naval al NATO în Marea Mediterană, cu participarea portavionului american USS Harry Truman.
O mare parte dintre ranforsările militare vizează regiunea Mării Negre și României.
Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor crește prezența lor militară în Polonia, România și celelalte țări de pe flancul estic al NATO dacă Rusia va invada Ucraina, gest salutat de președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu. “Avem o obligație sacră în Articolul 5 de a apăra aceste țări”, a spus Biden.
Un alt anunț de acest tip a venit și din partea Franței, care prin intermediul președintelui Emmanuel Macron și-a afirmat disponibilitatea de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. La rândul său, acest anunț a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu. O astfel de decizie ar însemna că Franța ar putea fi națiunea-lider a unui batalion NATO în România, un tip de grup de luptă pe care Alianța le-a instalat doar în Polonia și țările baltice. Însă, pentru o astfel de desfășurare militară sub umbrelă aliată este necesară o decizie oficială la nivelul Alianței Nord-Atlantice. Terenul pentru o astfel de decizie ar putea fi netezit la reuniunea miniștrilor apărării aliați din luna februarie și adoptată oficial la summitul NATO de la Madrid din luna iunie.
Pe fondul concentrării de trupe rusești în regiune, Spania trimite nave de război și ia în calcul trimiterea de avioane de luptă în Marea Neagră, iar Franța va desfășura nave și avioane în apropiere de România.
De asemenea, Ţările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini poliţia aeriană NATO din regiune şi pun în aşteptare o navă şi unităţi terestre pentru Forţa de reacţie a NATO, condusă anul acesta de Franța.