Connect with us

CONSILIUL UE

Șeful diplomației SUA, prezent prin videoconferință la reuniunea miniștrilor de externe din UE: Bogdan Aurescu va reitera ”necesitatea pregătirii unui set robust de sancțiuni” pentru descurajarea Rusiei

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, va discuta luni cu omologii săi din celelalte țări membre UE și cu secretarul de stat american, Antony Blinken, despre situația europeană de securitate, precum și despre evoluțiile din Libia și Siria.

Oficialul român participă mâine la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Consiliul Afaceri Externe/CAE), care va avea loc la Bruxelles sub auspiciile președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, la reuniune va participa, prin sistem videoconferință, secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

De asemenea, miniștrii europeni de externe vor aborda evoluțiile recente din Mali, Sudan și regiunea Indo-Pacific. În marja CAE, ministrul Bogdan Aurescu va participa și la un mic-dejun informal cu ministrul de externe al statului Kuweit, Ahmed Nasser Al-Sabah, alături de omologii europeni.

Discuția privind situația europeană de securitate are loc în continuarea dezbaterilor de la reuniunea informală (de tip Gymnich) a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Brest, Franța, în perioada 13-14 ianuarie 2022.

Bogdan Aurescu va reitera principalele poziții ale României în actualul context, cu accent pe importanța unității UE, în baza principiilor și valorilor comune, și a continuării pregătirii de măsuri ferme și credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienței Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică.

În egală măsură, ministrul va reitera nevoia de dezescaladare concretă a situației de securitate, precum și necesitatea pregătirii unui set robust de măsuri restrictive (sancțiuni) ca instrument la dispoziția UE pentru descurajarea Moscovei. De asemenea, Aurescu va sublinia importanța continuării unei coordonării strânse cu SUA, NATO și Regatul Unit, inclusiv în domeniul comunicării strategice.

În cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat SUA Antony Blinken, ministrul Bogdan Aurescu va saluta frecvența și substanța consultărilor aprofundate la nivel transatlantic, fiind transmis astfel un semnal ferm în privința angajamentului puternic al SUA pentru securitatea aliaților săi europeni.

În egală măsură, ministrul de externe va reitera mulțumirile României pentru anunțul președintelui american Joe Biden cu privire la creșterea prezenței militare americane pe flancul estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situației de securitate, arătând că angajamentul SUA are o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care regiunea Mării Negre face parte integrantă.

Amintim că președinții american și francez, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron, și-au arătat deschiderea de a consolida flancul estic al NATO prin creșterea prezenței militare în România, gest salutat de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă

În plus, consilierul pentru securitate al liderului de la Casa Albă, Jake Sullivan, a dat asigurări că SUA vor continua coordonarea strânsă cu aliații “București 9” în eforturile de apărare ale NATO, acesta fiind un ”semnal clar și ferm al angajamentului puternic al Statelor Unite și NATO pentru securitatea flancului estic”, potrivit aprecierilor ministrului de externe, Bogdan Aurescu

Ulterior acestui moment, ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu Bonnie Jenkins, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Cei doi au discutat despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, despre cooperarea bilaterală în domeniul securității și apărării, dar și despre importanța strategică a scutului anti-rachetă de la Deveselu.

În egală măsură, Spania a luat decizia de a trimite nave de război care să se alăture forțelor navale NATO din Mediterana și Marea Neagră, în vreme ce Franța va desfășura nave și avioane în proximitatea României.

Consolidarea flancului estic, temă aflată pe lista obiectivelor de politică externă a României, enunțate de președintele Klaus Iohannis în discursul anual susținut în fața ambasadorilor acreditați la București, se numără printre chestiunile care vor fi abordate în cadrul reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ce va avea loc miercuri

Întâlnirea vine în contextul solicitărilor Ministerului de Externe al Federației Ruse privind prezența militară aliată pe flancul estic al NATO, calificate de România drept inadminisibile și lipsite de orice fundament.

Părerea este împărtășită și de Alianța Nord-Atlantică care, prin vocea secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și purtătorului de cuvânt, Oana Lungescu, a exclus orice posibilitate de negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre din Europa de Est.

Aceste cerințe ale Moscovei fac parte dintr-un pachet mai larg de solicitări privind securitatea europeană, ce cuprinde inclusiv excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, și încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic, respins categoric de țările occidentale. 

Washingtonul urmează să-i prezinte săptămâna viitoare Moscovei răspunsul său la propunerile înaintate de aceasta, la finalul a două săptămâni intense ale diplomației ce s-a încheiat cu ”discuții sincere și substanțiale” desfășurate la Geneva între secretarul de stat american, Antony Blinken și omologul rus, Serghei Lavrov.

În cazul unui progres în tratativele ruso-americane, Blinken nu a exclus o posibilă întâlnire între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, întâlnire pe care Lavrov a considerat-o prematură în acest stadiu.

Acestea au debutat la 10 ianuarie într-o atmosferă tensionată, în urma cărora Statele Unite au specificat cu fermitate că resping propunerile de securitate ale Moscovei, pe care le-au calificat drept inacceptabile, dovadă a unei poziții coordonate între aliați, și au anunțat că nu vor precupeți niciun angajament pentru a-și consolida ”prezența NATO în statele aliate din prima linie și să sporească asistența defensivă pentru Ucraina” dacă Rusia alege ”calea unui nou conflict”.

Mesaje similare au fost transmise și de Jens Stoltenberg după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, care a reafirmat ”politica ușilor deschise a NATO și dreptul fiecărei țări de a-și alege propriile acorduri de securitate”, respingând astfel solicitările Moscovei, ce dorește, printre altele, retragerea forțelor din estul Alianței și garanții că aceasta nu va mai accepta niciun nou membru.

În  cea de-a treia rundă a discuțiilor, desfășurate sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Statele Unite au respins ”șantajul” Rusiei, care amenință cu acțiuni în lipsa unui ”răspuns constructiv” din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană, printre acestea aflându-se inclusiv desfăşurarea unei infrastructuri militare în Cuba şi Venezuela, potrivit mențiunilor ministrului adjunct de externe rus Serghei Riabkov. 

Săptămâna s-a încheiat cu reuniunea miniștrilor apărării și de externe, găzduită de orașul francez Brest, context în care Vasile Dîncu și Bogdan Aurescu au pledat pentru coordonarea UE cu NATO și SUA și pregătirea de măsuri ferme pentru descurajarea Rusiei.

Acestea au continuat ulterior cu vizita șefei diplomației germane la Kiev, unde a avut  întrevederi cu președintele Volodimir Zelenski și cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, pe care i-a asigurat că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și că Rusia va plăti un preț ridicat dacă va recurge la o nouă agresiune, mesaj dublat de  șefa diplomaţiei canadiene, Melanie Joly, care a avertizat marți Moscova împotriva unei invazii a Ucrainei, care s-ar solda cu consecințe grave dacă s-ar produce.

Baerbock a călătorit ulterior la Moscova, unde a avut prima întrevedere cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, întorcându-se apoi la Berlin unde s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Antony Blinken, cu miniștrul francez, Jean-Yves Le Drian, și ministrul de stat britanic James Cleverly

Oficialul american avusese anterior o primă oprire la Kiev, de unde a anunțat deblocarea unui ajutor de 200 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei. 

Mai trebuie amintit aici că Rusia a fost destinatarul unui mesaj transmis de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, tot de la Berlin, care a invitat Consiliul NATO-Rusia la o serie de reuniuni, făcând din nou apel la Rusia să dezescaladeze situația de la granița cu Ucraina.

”Aliații NATO și Rusia s-au întâlnit săptămâna trecută în cadrul Consiliului NATO-Rusia, iar aliații NATO sunt pregătiți să se întâlnească din nou, pentru a înainta propuneri concrete și pentru a pune pe masă propuneri scrise și pentru a căuta rezultate constructive. Am invitat astăzi toți membrii Consiliului NATO-Rusia la o serie de reuniuni“, a menționat acesta.

Aceeași intenție în direcția avansării unei propuneri europene de securitate a fost manifestată și de președintele francez, Emmanuel Macron, care a prezentat miercuri prioritățile președinției la Consiliul Uniunii Europeneidee respinsă de Înaltul Reprezent al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Revenind la reuniunea miniștrilor de externe ai UE de mâine, pe agendă va figura și situația din Siria, cu obiectivul evaluării abordării UE cu privire la această țară care intră în cel de-al 11-lea an de conflict. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia că prelungirea crizei din Siria riscă să continue să genereze consecințe negative pentru securitatea regională și a Europei. Va susține necesitatea ca Uniunea Europeană să-și sporească implicarea și vizibilitatea, pentru identificarea unei soluții viabile și realiste de deblocare a crizei siriene, în coordonare cu ONU, SUA și Liga Statelor Arabe.

Discuțiile referitoare la situația Libia au loc în contextul amânării alegerilor care ar fi trebuit să aibă loc la 24 decembrie 2021, nerespectarea calendarului electoral conducând la deteriorarea situației interne. Ministrul Bogdan Aurescu se va referi la importanța menținerii și consolidării acordului de încetare a focului, precum și la necesitatea elaborării consensuale a unui calendar electoral care să conducă la organizarea de alegeri incluzive, libere și corecte cât mai curând posibil.

Discuțiile privind situația din Mali au loc în contextul deciziilor adoptate recent de Comunitatea Economică a statelor vest-africane (ECOWAS). Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru demersurile UE de a adopta măsuri suplimentare pentru a îi sancționa pe cei responsabili de întârzierea tranziției democratice.

Regiunea Indo-Pacific va fi abordată din perspectiva priorității pe care o va acorda Președinția franceză a Consiliului UE implementării Strategiei UE dedicată regiunii. Ministrul român de externe va saluta organizarea Forumului ministerial pentru cooperare în Indo-Pacific (Paris, 22 februarie) și va sublinia interesul României de a contribui activ la implementarea Strategiei UE pentru această regiune.  

În cadrul interacțiunii cu ministrul de externe al statului Kuweit, ministrul Bogdan Aurescu va transmite aprecierea pentru contribuția statului Kuweit la menținerea securității și stabilității în regiune și va sublinia interesul României pentru intensificarea dialogului politico-diplomatic dintre UE și statele din regiunea Golfului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

UE pregătește Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european: Dialogul privind politica economică are o importanță deosebită

Published

on

© European Commission/ Twitter

Reprezentanții statelor membre UE, ai Balcanilor de Vest și ai Turciei, ai Comisiei Europene și ai Băncii Centrale Europene, precum și reprezentanții băncilor centrale din Balcanii de Vest și din Turcia s-au întrunit în vederea dialogului lor anual din domeniul politicii economice. Dialogul își propune să pregătească Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european, se arată în comunicatul oficial al Consiliului UE. 

Participanții la dialog au aprobat concluzii axate pe: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia. Dialogul va continua în 2023, inclusiv în ceea ce privește punerea în aplicare a acestor concluzii.

Pandemia de COVID-19 și impactul economic al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei au făcut ca statele membre ale UE, Balcanii de Vest și Turcia să se confrunte cu provocări în materie de sănătate publică, precum și de ordin economic și social. Participanții au fost de acord că dialogul privind politica economică are o importanță deosebită, având în vedere interesul comun de a defini, la nivel de politici, răspunsuri adecvate la șocurile negative recente.

Participanții au subliniat poziția comună puternică a UE și a Balcanilor de Vest și a Turciei în ceea ce privește condamnarea în termenii cei mai fermi a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Având în vedere gradul ridicat de incertitudine cu privire la potențiale alte efecte ale pandemiei și ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, participanții au considerat că este oportun să fie pregătiți să atenueze, dacă este necesar, efectele negative asupra creșterii economice, a ocupării forței de muncă și a coeziunii sociale prin măsuri fiscale și financiare orientate în mod adecvat, temporare și transparente până la instituirea fermă a unei redresări autosusținute.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE a adoptat un regulament care permite liberalizarea temporară a comerțului cu Ucraina

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Consiliul UE a adoptat marți un regulament care permite liberalizarea temporară a comerțului, precum și alte concesii comerciale cu privire la anumite produse ucrainene. Aceasta înseamnă că, timp de un an, pentru toate exporturile ucrainene către Uniunea Europeană, nu vor fi datorate taxe la import, informează comunicatul oficial

Datorită acestor măsuri, Uniunea Europeană va fi în măsură să sprijine în mod semnificativ economia Ucrainei.

Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra capacității de producție, a infrastructurii de transport și a accesului la Marea Neagră ale țării, precum și asupra capacității sale mai largi de a face schimburi comerciale cu restul lumii. Consecințele nu pot fi subestimate nici la nivel intern, nici la nivel internațional în ceea ce privește impactul asupra securității alimentare.

Decizia de marți se va aplica pentru o perioadă de un an și va suspenda, în special:

  •  toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE și Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA) care nu fuseseră încă liberalizate. Suspendarea vizează, în special, produsele industriale care fac obiectul eliminării treptate a taxelor vamale până la sfârșitul anului 2022, fructele și legumele care fac obiectul sistemului prețului de intrare, precum și produsele agricole și produse agricole prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare;
  • perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina și
  • aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce privește importurile originare din Ucraina.

La 27 aprilie 2022, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea privind liberalizarea temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte.

Ulterior, pe 13 mai, Consiliul a trimis Parlamentului European o scrisoare prin care își semnala acordul cu privire la regulament, care a fost apoi votat în plenul Parlamentului la 19 mai.

Întrucât regulamentul a fost adoptat atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu, acesta va fi semnat și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE a adoptat un nou regulament prin care atribuie noi competențe agenției Europol

Published

on

© European Union 2021

Astăzi, 24 mai, Consiliul UE a adoptat modificarea Regulamentului privind Europolul prin care aduce îmbunătățiri agenției Uniunii Europene care joacă un rol crucial în materie de cooperare polițienească.

Pe baza unei propuneri a Comisiei, Parlamentul European și Consiliul au convenit să consolideze mijloacele de care dispune Europolul pentru a sprijini mai bine statele membre în lupta lor împotriva noilor amenințări și a noilor moduri de operare, se arată în comunicatul oficial. 

Astfel, textul aduce îmbunătățiri în următoarele domenii:

  • Cercetare și inovare: Europolul va ajuta statele membre sa utilizeze tehnologiile emergente, va explora noi abordări și va dezvolta soluții tehnologice comune, inclusiv soluții bazate pe inteligența artificială, care să facă întotdeauna obiectul unor garanții solide în materie de protecție a drepturilor fundamentale.
  • Prelucrarea seturilor mari de date: Europolul va fi în măsură să prelucreze seturi de date complexe și de mari dimensiuni pentru a sprijini statele membre în lupta lor împotriva criminalității grave și a terorismului, întotdeauna în conformitate cu drepturile fundamentale, inclusiv cu dreptul la viață privată.
  • Cooperarea cu actorii privați: acești actori dețin un volum tot mai mare de date cu caracter personal care pot fi relevante pentru anchetele penale. Europolul va putea primi datele direct, asigurând astfel un punct de contact la nivelul UE pentru a partaja în mod legal seturi de date care implică mai multe jurisdicții.
  • Cooperarea cu țările terțe: posibilitățile Europolului de cooperare cu țările terțe sunt extinse, inclusiv posibilitatea de a face schimb de date cu caracter personal cu țările în care există garanții adecvate.
  • Cooperarea cu Parchetul European: Europolul va trebui să colaboreze îndeaproape cu Parchetul European, sprijinind, la cererea acestuia din urmă, investigațiile acestuia și raportând fără întârziere orice comportament infracțional care intră în sfera sa de competență.
  • Semnalările SIS: Europolul va sprijini statele membre în prelucrarea datelor transmise de țări terțe sau de organizații internaționale și va putea propune introducerea de către statele membre a semnalărilor de informații în Sistemul de informații Schengen (SIS).
  • Inițiativa privind anchetele: directoarea executivă a Europolului va putea să propună deschiderea unei anchete naționale privind infracțiuni netransfrontaliere care afectează un interes comun care face obiectul unei politici a UE. Va rămâne la latitudinea autorităților naționale să decidă dacă vor da curs unei astfel de solicitări.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 hours ago

Prințul Charles, primit la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă: Companiile britanice sunt așteptate să investească în energia verde

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească în valoare de 300 milioane euro menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană propune norme pentru confiscarea activelor oligarhilor ruși și incriminarea încercărilor de eludare a măsurilor restrictive impuse de UE

MAREA BRITANIE15 hours ago

Klaus Iohannis și Prințul Charles au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice

Cristian Bușoi15 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce privește energia regenerabilă

U.E.15 hours ago

Ministrul ungar de externe: Amenințările cu închiderea rutelor de tranzit ale petrolului și gazului natural pun în pericol unitatea UE

CONSILIUL UE16 hours ago

UE pregătește Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european: Dialogul privind politica economică are o importanță deosebită

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană mobilizează un miliard de euro pentru a reduce decalajele și a stimula inovarea în domeniul apărării

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

REPowerEU: Comisia Europeană înființează Grupul operativ al platformei energetice a UE pentru a asigura aprovizionarea alternativă

ȘTIRI POZITIVE17 hours ago

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

”Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul Rusiei”, subliniază Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial, de unde a transmis că UE va sprijini ”Ucraina să renască din cenușă”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Marian-Jean Marinescu pledează pentru o guvernanță europeană pentru coridorul Rin-Dunăre: Dacă un stat nu investește, atunci se blochează

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană va include hărțile de infrastructură din R. Moldova, Ucraina și Georgia în Regulamentul TEN-T. Parlamentul European va lucra rapid pe această propunere

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții OCDE: Măsurile de simplificare a licențierii activității mediului de afaceri aduc o creștere de 4% a PIB-ului pe cap de locuitor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G76 days ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.7 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO7 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU7 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

Team2Share

Trending