Connect with us

NATO

Kamala Harris vine la București: Mizele vizitei vicepreședintelui SUA în România, prima după opt ani și la 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic

Published

on

© The White House/ Flickr

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, efectuează vineri o vizită oficială la București, ca parte a primei sale deplasări în țările de pe flancul estic al NATO pe fondul războiului ruso-ucrainean declanșat de agresiunea militară a Rusiei la adresa statului vecin. Harris, aflată la a treia sa vizită în Europa de la preluarea mandatului, va ajunge în capitala României după o vizită efectuată la Varșovia pentru a reasigura cele mai mari țări de pe flancul estic de sprijinul Washington-ului în fața amenințării rusești și pentru a discuta pașii viitoarelor acțiuni de descurajare, de asigurare a securității energetice, de gestionare a fluxurilor de refugiați și a ajutorului umanitar pentru Ucraina și de înăsprire a sancțiunilor împotriva Moscovei.

Mâine (n.r. – 11 martie), când va ateriza pe sol românesc, Kamala Harris va ajunge în țara cu cea mai mare graniță cu Ucraina, națiunea invadată de Rusia. Harris va fi primită vineri la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, când va deveni primul vicepreședinte american după Joe Biden și cel mai înalt oficial al SUA care vizitează România după opt ani. Ultima vizită a unui vicepreședinte al SUA în România a avut loc în mai 2014, când actualul președinte, Joe Biden, efectua o vizită la București pe fondul anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și a destabilizării estului Ucrainei. De la 20 ianuarie 2021, de când a devenit prima vicepreședinte din istoria SUA, și până în prezent, Kamala Harris s-a aflat în Europa la Paris, unde a deschis alături de Emmanuel Macron Forumul Pentru Pace, și la Conferința de Securitate de la München. Mai mult, vizita vicepreședintelui SUA la București și la Varșovia, cel mai înalt nivel de decizie politică americană în afară de președintele Biden, reprezintă o prelungire a călătoriilor recente ale secretarului de stat Antony Blinken în Polonia și republicile baltice și ale șefului Pentagonului în Europa pentru a reasigura aliații că SUA vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO.

Potrivit Administrației Prezidențiale, primirea oficială a Kamalei Harris va avea loc la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni. Apoi, Iohannis și Harris au programate convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, de la ora 15:30, vor susţine declaraţii de presă comune.

Vizita vicepreședintelui american la București a fost precedată de o convorbire telefonică cu premierul Nicolae Ciucă și de o vizită, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a președintelui Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley. De asemenea, prezența lui Harris în România urmează unui dialog strategic intensificat între SUA și România, probat prin participarea președintelui Joe Biden la summitul București 9 găzduit de președintele Iohannis anul trecut, prin vizita la București, în octombrie anului, a secretarului american al apărării Lloyd Austin, prin vizita la Washington, în noiembrie anul trecut, a ministrului de externe Bogdan Aurescu, care a deschis alături de șeful diplomației SUA Antony Blinken reuniunea dialogului strategic româno-american sau prin acordul România – SUA anunțat la Glasgow de președintele Iohannis și de emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, pentru a construi în România o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei.

De altfel, prezența vicepreședintelui Kamala Harris în România reconfirmă soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite de a susține securitatea României și a aliaților NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea Administrației americane pentru abordarea responsabilă și implicată a țării noastre în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse, precum și în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe și acordarea de asistență umanitară.

Vizita vicepreședintelui Kamala Harris are loc și în contextul împlinirii în acest an a douăzeci și cinci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral – moment aniversar relevant pentru a stimula aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale. Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite a fost lansat, la București, la 11 iulie 1997, de președinții Emil Constantinescu și Bill Clinton, iar anul trecut, Bucureștiul și Washingtonul au marcat zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic și de la semnarea Acordului privind sistemul antirachetă.

Întrevederea președintelui României cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii se înscrie în cadrul eforturilor aliate și transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situației de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securității euroatlantice, și vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliați (din 1118 și 28 februarie), la care a participat președintele României și care au avut loc la inițiativa președintelui Statelor Unite, Joe Biden.

La cea din urmă discuție, la care a participat în premieră și prim-ministrul Japoniei, președintele Klaus Iohannis  a făcut un apel la liderii statelor aliate să trimită mai mulți militari în România pentru accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România și a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Federației Ruse. Între timp, România a înființat acest hub, găzduind acest centru de distribuție a ajutoarelor umanitare în Ucraina, la Suceava, sub egida rescEU – Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

În acest context, arată Administrația Prezidențială, președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunității transatlantice privind adoptarea de noi sancțiuni privind Rusia. De asemenea, întrevederea dintre președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atașamentului comun pentru consolidarea relației transatlantice și promovarea valorilor și rezilienței democratice.

Pentagonul a anunțat zilele trecute că amplasează centre de operațiuni aeriene în România și Polonia și dislocă încă 500 de militari pe flancul estic al NATO, având în vedere mai ales faptul că 22 de avioane de luptă aliate – șase Typhoon Eurofighter germane, opt Typhoon Eurofighter italiene și opt F-16 americane – asigură în prezent, pe fondul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, misiuni de poliție aeriană întărită a NATO în România. De asemenea, pentru perioade scurte de timp, două avioane de ultimă generație F-35 ale SUA și patru de tip F/A-18 Super Hornet  au executat recent misiuni și antrenamente în România.

Până acum, SUA au dislocat în România un batalion Stryker de 1.000 de soldați, care au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România.

România găzduiește prezență militară americană pe teritoriul său la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, la Baza de la Deveselu unde este amplasat sistemul antirachetă al NATO, și la Baza Aeriană Câmpia Turzii, unde SUA au realizat anul trecut cea mai mare investiție militară americană anuală în Europa, de peste 130 milioane de euro.

Într-o dovadă suplimentară a acestui angajament, două bombardiere strategice B-52 ale SUA au efectuat zilele trecute exerciții de integrare aer-sol în spațiul aerian al României și pe flancul estic al NATO.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Ministrul apărării al Țărilor de Jos, întrevedere cu secretarul de stat Simona Cojocaru: Prezența în România oferă oportunități pentru militarii noștri

Published

on

© MApN

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, s-a întâlnit miercuri, 17 august, cu ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, aflată într-o vizită de lucru la sediul Centrului Național de Instruire Întrunită (CNIÎ) „Getica” din localitatea Cincu, potrivit comunicatului oficial al MApN.

Din delegația României au făcut parte comandantul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est, generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob, și locțiitorul comandantului Centrului Național de Instruire Întrunită, colonelul Ginel Blaga. Agenda discuțiilor a cuprins teme referitoare la contribuția Regatului Țărilor de Jos la eforturile de descurajare și apărare de pe flancul estic al Alianței prin dislocarea de trupe în cadrul Grupului de luptă pentru apărare colectivă, precum și situația de securitate regională, cei doi oficiali manifestându-și sprijinul ferm și solidaritatea pentru Ucraina, în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă.

Secretarul de stat a mulțumit ministrului Ollongren pentru excelenta colaborare între militarii olandezi și cei români în cadrul Grupului de Luptă, evidențiind importanța constituirii acestei structuri pentru securitatea Alianței Nord-Atlantice. Oficialul român a subliniat că acest efort demonstrează coeziunea aliată și a parteneriatului dintre țările noastre, cu rezultate benefice atât pentru asigurarea securității României, cât și la nivel regional.

„Am fost primită călduros de secretarul de stat, care mi-a afirmat faptul că România apreciază prezența militarilor noștri și contribuția la BGFP în vederea consolidării apărării teritoriului NATO. Battle Group-ul a fost dislocat în vederea descurajării Federației Ruse și în situații necesare, pentru apărarea teritoriului NATO. Prezența în România oferă oportunități pentru militarii noștri. Terenul este foarte diferit de cel din Țările de Jos, lucru care constituie o provocare în antrenamentul nostru”, a concluzionat ministrul apărării naționale din Regatul Țărilor de Jos

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

NATO cere o inspecție „urgentă” a AIEA la centrala de la Zaporojie: „Ocuparea de către soldații ruși crește riscurile de incident nuclear”

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este „urgent” ca o „inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme, relatează presa internațională și Agerpres.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti. Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor.

„Ocuparea sitului de către soldaţii ruşi reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear. Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse”, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, ţărilor vecine şi comunităţii internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Citiți și: Volodimir Zelenski cere din nou retragerea trupelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie: Acest lucru trebuie să aibă loc „fără niciun fel de condiționări”

Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au provocat săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt termen” pentru inspectarea sitului.

Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA. Ulterior, Organizaţia Naţiunilor Unite a respins  acuzaţiile ruse.

Vizita unei misiuni a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie va fi unul dintre subiectele ce vor fi discutate în timpul unei întrevederi între Zelenski, Guterres şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va avea loc joi în oraşul Lvov din vestul Ucrainei. 

Reamintim că UE și alte peste 40 de țări, printre care și România, cer retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie din Ucraina, se arată într-o declarație comună semnată la 12 august.

De asemenea, la 10 august, miniștrii de externe ai G7 împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au adoptat o declarație comună prin care solicită Federației Ruse să își retragă imediat trupele din interiorul Ucrainei și să restituie „imediat” autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie. 

Continue Reading

NATO

Germania a trimis în premieră șase avioane de luptă în regiunea Indo-Pacific: Este cea mai mare și dificilă dislocare globală a Forțelor Aeriene Germane

Published

on

© NATO Allied Air Command via Bundeswehr

Şase avioane militare Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane se aflau marţi în drum spre zona indo-pacifică pentru prima dată, a anunţat Bundeswehr  – armata germană – și Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

La 15 august 2022, șase Eurofighter au decolat de la baza lor din sudul Germaniei pentru un zbor de desfășurare către Singapore în 24 de ore, pe o distanță de aproximativ 10.000 de kilometri. Pe lângă avioanele de luptă, această desfășurare în premieră în regiunea Indo-Pacific pentru Forțele Aeriene germane implică aproximativ 250 de soldați.

De asemenea, această dislocare aeriană este susținută de patru avioane de transport A400M, precum și de trei A330 ale Unității Multirol MRTT din Eindhoven pentru realimentarea în aer a avioanelor de luptă.

Proiectul provocator din punct de vedere logistic este numit “Rapid Pacific 2022”.

“Rapid Pacific este cea mai mare și cea mai dificilă dislocare pe care Forțele Aeriene Germane au văzut-o vreodată”, a declarat șeful Forțelor Aeriene Germane, generalul-locotenent Ingo Gerhartz, subliniind importanța deosebită a proiectului.

“Prin această desfășurare, participarea noastră la exercițiile din Australia și alte proiecte comune cu partenerii noștri din Singapore, Japonia și Coreea de Sud, transmitem un mesaj clar: Forțele Aeriene pot fi desfășurate rapid și pe distanțe globale – chiar și cu mai multe misiuni care trebuie îndeplinite în paralel”, a continuat el.

 

Decizia Germaniei de a efectua un prim gest militar către zona indo-pacifică, unde Statele Unite sunt prezente alături de aliații democratici din Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, se dorește a fi o mostră a interesului Europei pentru o regiune indo-pacifică liberă și deschisă și pentru a fi un actor implicat în regiune.

UE a lansat o strategie proprie privind zona Indo-Pacifică, prezentată public anul trecut în aceeași zi în care Statele Unite, Marea Britanie și Australia au decis să anunțe înființarea unei pact trilateral de securitate AUKUS, care a provocat un scandal diplomatic transatlantic între americani și europeni, deoarece acordul prevedea anularea unui contract franco-australian privind vânzarea de submarine.

Pe de altă parte, misiunea militară aeriană germană în Indo-Pacific vine la scurt timp după ce democrațiile din regiune – Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelendă – au participat în premieră la un summit NATO, cel desfășurat la Madrid în perioada 29-30 iunie, pentru a transmite un semnal de unitate în obiectivul păstrării unei ordini internaționale bazate pe reguli în fața competiției strategice cu China.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending