NATO și partenerii săi vor continua să sprijine Ucraina în eforturile sale de apărare în fața agresiunii Rusiei, care dă semne că se pregătește pentru înghețarea războiului pentru o scurtă perioadă de timp, care să-i permită o revenire în forță în primăvara anului 2023, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru Financial Times, în marja evenimentului „Global Boardroom”, o conferință digitală în care se dezbat strategii de creștere durabilă într-o lume marcată de perturbări geopolitice și economice.
„Rusia încearcă, de fapt, să înghețe acest război, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a se regrupa, a se reface și apoi să încerce să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara anului viitor. Așadar, noi sprijinim Ucraina în dreptul său la autoapărare. Ucraina își apără propria țară, iar aliații și partenerii NATO oferă un sprijin fără precedent acestor eforturi”, a declarat Jens Stoltenberg.
Întrebat dacă ucrainenii ar trebui să se teamă de înghețarea temporară a conflictului de către Rusia, care ar putea aduce oboseala printre Aliați, secretarul general a subliniat că NATO și partenerii săi sunt determinați să rămână alături de Ucraina, acest sprijin fiind și în interesul de securitate al acestora.
„Președintele Putin a făcut două mari greșeli strategice atunci când a decis să invadeze Ucraina. Prima a fost că i-a subestimat total pe ucraineni, bravura, curajul forțelor armate ucrainene, al poporului ucrainean și, de asemenea, al conducerii politice ucrainene în frunte cu președintele Zelenski. Dar a subestimat, de asemenea, puterea Aliaților și partenerilor NATO în angajamentul nostru de a fi alături de Ucraina. Aliații NATO au sprijinit Ucraina timp de mulți ani, în special din 2014; în special Aliați precum Statele Unite, Canada, Regatul Unit au antrenat forțele armate ucrainene, astfel încât au fost mult mai numeroase, mult mai puternice, mult mai bine echipate în februarie 2022 decât atunci când Rusia a invadat prima dată în 2014. Deci, ceea ce am demonstrat de-a lungul anilor și mai ales de la invazie, este că Aliații sunt gata să sprijine Ucraina, pentru că își dau seama că dacă Putin câștigă, va fi o tragedie pentru ucraineni, dar va fi, de asemenea, extrem de grav pentru noi toți. Acest lucru îi va face pe Aliații NATO mai vulnerabili, iar lumea mai periculoasă și, prin urmare, nu putem permite ca președintele Putin să câștige”, a explicat Stoltenberg.
De asemenea, întrebat dacă consideră că este un moment potrivit pentru lansarea negocierilor de pace între Ucraina și Rusia, secretarul general al NATO a reiterat faptul că cea dintâi trebuie să decidă când și în e condiții se vor desfășura negocierile. Însă, a adăugat că la fel ca „majoritate războaielor, cel mai probabil și acest război se va încheia la masa negocierilor”, subliniind că „paradoxul este că, cu cât ne dorim mai mult o soluție pașnică negociată, asigurându-ne că Ucraina triumfă, cu atât este mai urgent să oferim sprijin militar Ucrainei, pentru a crea condițiile pentru o pace durabilă și echitabilă”.
„Știm că ceea ce se întâmplă în jurul acelei mese depinde în mod absolut de situația de pe câmpul de luptă. Așadar, dacă doriți un rezultat al acestor negocieri care să asigure că Ucraina prevalează ca națiune suverană și independentă, trebuie să acordăm sprijin militar Ucrainei, pentru a crea condițiile pentru o pace durabilă și justă. Dacă agresorul câștigă, acest lucru nu ne va oferi o pace durabilă”, a insistat Stoltenberg.