Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European cere stabilirea unei rate de impozitare echitabilă a companiilor digitale pentru a proteja firmele tradiționale împotriva concurenței fiscale neloiale

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Normele fiscale internaționale învechite trebuie revizuite, fiind necesară o rată minimă de impozitare eficientă a societăților comerciale digitale pentru a reflecta evoluțiile economiei în era globalizării și digitalizării și pentru a proteja companiile și cetățenii europeni de concurența fiscală neloială, au arătat membri Parlamentului European în cadrul sesiunii plenare de pe 29 aprilie. Totodată, eurodeputații atenționează că în cazul în care negocierile privind această reformă la nivel mondial eșuează, UE ar trebui să acționeze singură.

Într-o rezoluție adoptată cu 549 de voturi pentru, 70 împotrivă și 75 de abțineri, cu câteva luni înainte de deciziile așteptate din partea OCDE, deputații europeni încearcă să mențină ritmul la nivel european, insistând în același timp pentru schimbări în ceea ce privește principalele lor preocupări legate de impozitarea digitală, în special rezidența fiscală a companiilor digitale și o posibilă taxă digitală europeană.

În prezent, la nivelul OCDE sunt în curs de desfășurare discuții pentru regândirea globală a normelor fiscale internaționale, astfel încât acestea să reflecte mai bine schimbările semnificative pe care le-au suferit economiile din cauza globalizării și a digitalizării. Obiectivul este de a se ajunge la un acord la acest nivel până în al treilea trimestru al anului 2021.

Rata minimă globală de impozitare, noi drepturi de impozitare și poziționarea UE în prim plan

Pentru a reduce evaziunea fiscală și pentru a asigura o impozitare mai echitabilă, deputații europeni au făcut o serie de sugestii de modificare a unor norme învechite, stabilite cu mult înainte de existența economiei digitale.

Ei solicită ca o rată minimă de impozitare să fie stabilită la un nivel echitabil și suficient pentru a descuraja transferul de profit și pentru a preveni concurența fiscală dăunătoare. În acest sens, rezoluția salută, de asemenea, recenta propunere a administrației americane de a stabili o rată globală de impozitare a societăților de 21 %.

Drepturile de impozitare ar trebui să reflecte faptul că, ca urmare a digitalizării, interacțiunea dintre întreprinderi și consumatori contribuie în mod semnificativ la crearea de valoare în modelele de afaceri puternic digitalizate. Acest lucru ar permite să se plătească mai multe impozite acolo unde se creează valoare, așa cum a decurs dintotdeauna din conceptul de impozitare, și mai degrabă decât acolo unde cotele sunt cele mai mici.

În cele din urmă, deputații europeni insistă asupra faptului că UE ar trebui să își dezvolte propria sa soluție de rezervă, care ar intra în vigoare în cazul în care negocierile globale nu dau rezultate până la sfârșitul anului.

Până la jumătatea anului 2021, ar trebui să existe o propunere privind o taxă pe serviciile digitale și o foaie de parcurs a Comisiei cu diferite scenarii, cu sau fără un acord la nivelul OCDE.

În timpul dezbaterii de miercuri, Andreas Schwab (PPE, DE), unul dintre co-raportori privind acest subiect, a declarat:

„În ultimii ani am avut o mare problemă cu serviciile digitale, deoarece acestea au fost taxate mai puțin decât cele tradiționale. Această problemă a fost amplificată și mai mult în timpul pandemiei COVID-19. Tratamentul egal în materie de impozitare nu este doar echitabil, ci este necesar și pentru o concurență loială. Această rezoluție oferă orientări clare și simple pentru a ne desprinde de taxarea diferită a întreprinderilor digitale și tradiționale.”

Martin Hlaváček (Renew, CZ), al doilea coraportor, a adăugat:

„Marii jucători digitali nu pot avea un avantaj neloial față de IMM-uri. Avem responsabilitatea morală de a ne asigura că multinaționalele digitale vor contribui în mod echitabil, la fel ca toate celelalte companii și cetățeni. Deși această problemă se rezolvă cel mai bine la nivel internațional, aceasta trebuie să fie ultima încercare – fie există un acord până în vară la nivelul OCDE, fie UE trebuie să-și adopte propria strategie. Nu putem sta deoparte la nesfârșit și să ne bazăm pe nivelul internațional.”

Parlamentul European s-a concentrat pe provocările fiscale încă din 2015, când a fost înființată prima sa comisie temporară pe această temă. Această comisie a funcționat până în 2019, când a fost înființată o subcomisie permanentă. Subcomisia pentru chestiuni fiscale și-a început activitatea în iunie 2020.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Tribunalul UE a hotărât ca liderul catalan pro-independență să rămână în continuare fără imunitatea de eurodeputat

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Justiţia UE a respins vineri o cerere de suspendare a ridicării imunităţii parlamentare a fostului lider catalan Carles Puigdemont şi a altor doi eurodeputaţi pro-independenţă care sunt judecaţi în Spania, relatează France Presse și Agerpres

„Nu există niciun motiv pentru a crede că autorităţile judiciare belgiene sau autorităţile unui alt stat membru ar putea executa mandatele europene de arestare emise împotriva eurodeputaţilor şi să-i predea autorităţilor spaniole”, a declarat Tribunalul Uniunii Europene, care a emis o hotărâre de urgenţă în sprijinul deciziei sale.

Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală a justiţiei spaniole, Carles Puigdemont nu a beneficiat de graţierea acordată la sfârşitul lunii iunie celor nouă militanţi pro-independenţă încarceraţi în Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez doreşte în continuare ca el să fie judecat în Spania.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Republica Moldova are toate premisele pentru a se înscrie definitiv pe drumul european

Published

on

©Vasile Blaga/ Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) salută desemnarea noului premier al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, de către președinta Maia Sandu.

„Republica Moldova are, în acest moment, toate condițiile pentru reușită: conducători deschiși cu opțiuni pro-europene, un vot popular majoritar care le asigură susținere, Uniunea Europeană și România alături. Putem visa că vom fi din nou împreună sub umbrela UE în viitor. Urez succes fraților moldoveni și conducătorilor lor!”, a transmis eurodeputatul PPE, într-o declarația pentru CaleaEuropeană.ro.

Potrivit europarlamentarului, „rezultatul alegerilor din Republica Moldova și viitorul guvern, alături de președintele Maia Sandu, reprezintă exact premisele de care frații noștri de peste Prut aveau nevoie pentru o reală dezvoltare și modernizare. De-a lungul istoriei ultimilor ani, de prea multe ori, din păcate, politicienii care au condus Moldova mai mult au simulat modernizarea țării. De regulă totul s-a rezumat la discursuri frumoase care nu s-au materializat”.

Citiți și: Președinta Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița să formeze un nou Guvern în Republica Moldova

Fost ministru al finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu (8 iunie-14 noiembrie 2019), Natalia Gavriliţă fusese propusă de două ori în februarie pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Republicii Moldova în ideea respingerii candidaturii sale de către majoritatea parlamentară condusă de socialiştii lui Igor Dodon pe fondul bătăliei duse de Maia Sandu pentru declanşarea alegerilor legislative anticipate, potrivit Agerpres.

Continue Reading

INTERVIURI

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din PE: În ultimii ani, România a dobândit o poziție mult mai clară și mult mai apreciată la nivelul UE

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

România a dobândit în ultimii ani o poziție mult mai clară și mult mai apreciată la nivelul Uniunii Europene, mai ales prin reprezentarea României la nivelul Consiliului UE și prin prezența președintelui Klaus Iohannis acolo, care este o voce recunoscută și acceptată de partenerii europeni, a afirmat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe și membru în Subcomisia pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Făcând trimitere la Comisiile din care face parte, europarlamentarul a transmis că, din punctul Parlamentului European de vedere, în Comisii există personalități extrem de competente și cât se poate de coerente, care fac un efort foarte important de multe ori pentru a participa și pentru a încerca să influențeze deciziile. 

„De foarte multe ori mi s-a întâmplat să vad executivi, la rang foarte înalt care abordau subiecte pe care nu trebuiau să le expună. Cred că gradul de competență și de coerență a acestor oameni aleși este mai mare în multe ocazii decât al așa experților birocrați ai Uniunii Europene. Speranța mea este ca influența dezbaterilor din aceste Comisii să crească și efectele dezbaterilor. Sper ca punctele de vedere exprimate să capete o mai mare relevanță”, a spus europarlamentarul liberal.

În contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să își ia la revedere de la Angela Merkel din funcția de cancelar al Germaniei, Vlad Nistor și-a exprimat regretul pentru retragerea acesteia. 

Mai mult, întrebat de liderii europeni care ar pute fi relevanți pentru jocul de putere european, eurodeputatul a dat exemplul lui Emmanuel Macron și al lui Mario Draghi. 

„În Franța, președintele nu mai este foarte credibil, dar face o parte din jocuri în bună măsură datorită importanței și relevanței Republicii Franceze. Dincolo de asta însă, jucătorii pot fi relevanți, cum e cazul premierului Italiei, dar Italia are o problemă. Italia schimbă prea des personalitățile reprezentative și acesta este motivul pentru care rezerva poate fi mai mare. Țările mici sunt țări cu pretenții mari, dar care nu au neapărat influența pe care o cred ele că o au. Mă refer la Regatul Olandei, care prin reprezentanții săi crede întotdeauna că e mai mult decât este în realitate”, a explicat Vlad Nistor.

„E foarte greu să găsești astăzi, după Angela Merkel, lideri pregnanți. Vom vedea ce ne va rezervă viitorul”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending