Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European cere stabilirea unei rate de impozitare echitabilă a companiilor digitale pentru a proteja firmele tradiționale împotriva concurenței fiscale neloiale

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Normele fiscale internaționale învechite trebuie revizuite, fiind necesară o rată minimă de impozitare eficientă a societăților comerciale digitale pentru a reflecta evoluțiile economiei în era globalizării și digitalizării și pentru a proteja companiile și cetățenii europeni de concurența fiscală neloială, au arătat membri Parlamentului European în cadrul sesiunii plenare de pe 29 aprilie. Totodată, eurodeputații atenționează că în cazul în care negocierile privind această reformă la nivel mondial eșuează, UE ar trebui să acționeze singură.

Într-o rezoluție adoptată cu 549 de voturi pentru, 70 împotrivă și 75 de abțineri, cu câteva luni înainte de deciziile așteptate din partea OCDE, deputații europeni încearcă să mențină ritmul la nivel european, insistând în același timp pentru schimbări în ceea ce privește principalele lor preocupări legate de impozitarea digitală, în special rezidența fiscală a companiilor digitale și o posibilă taxă digitală europeană.

În prezent, la nivelul OCDE sunt în curs de desfășurare discuții pentru regândirea globală a normelor fiscale internaționale, astfel încât acestea să reflecte mai bine schimbările semnificative pe care le-au suferit economiile din cauza globalizării și a digitalizării. Obiectivul este de a se ajunge la un acord la acest nivel până în al treilea trimestru al anului 2021.

Rata minimă globală de impozitare, noi drepturi de impozitare și poziționarea UE în prim plan

Pentru a reduce evaziunea fiscală și pentru a asigura o impozitare mai echitabilă, deputații europeni au făcut o serie de sugestii de modificare a unor norme învechite, stabilite cu mult înainte de existența economiei digitale.

Ei solicită ca o rată minimă de impozitare să fie stabilită la un nivel echitabil și suficient pentru a descuraja transferul de profit și pentru a preveni concurența fiscală dăunătoare. În acest sens, rezoluția salută, de asemenea, recenta propunere a administrației americane de a stabili o rată globală de impozitare a societăților de 21 %.

Drepturile de impozitare ar trebui să reflecte faptul că, ca urmare a digitalizării, interacțiunea dintre întreprinderi și consumatori contribuie în mod semnificativ la crearea de valoare în modelele de afaceri puternic digitalizate. Acest lucru ar permite să se plătească mai multe impozite acolo unde se creează valoare, așa cum a decurs dintotdeauna din conceptul de impozitare, și mai degrabă decât acolo unde cotele sunt cele mai mici.

În cele din urmă, deputații europeni insistă asupra faptului că UE ar trebui să își dezvolte propria sa soluție de rezervă, care ar intra în vigoare în cazul în care negocierile globale nu dau rezultate până la sfârșitul anului.

Până la jumătatea anului 2021, ar trebui să existe o propunere privind o taxă pe serviciile digitale și o foaie de parcurs a Comisiei cu diferite scenarii, cu sau fără un acord la nivelul OCDE.

În timpul dezbaterii de miercuri, Andreas Schwab (PPE, DE), unul dintre co-raportori privind acest subiect, a declarat:

„În ultimii ani am avut o mare problemă cu serviciile digitale, deoarece acestea au fost taxate mai puțin decât cele tradiționale. Această problemă a fost amplificată și mai mult în timpul pandemiei COVID-19. Tratamentul egal în materie de impozitare nu este doar echitabil, ci este necesar și pentru o concurență loială. Această rezoluție oferă orientări clare și simple pentru a ne desprinde de taxarea diferită a întreprinderilor digitale și tradiționale.”

Martin Hlaváček (Renew, CZ), al doilea coraportor, a adăugat:

„Marii jucători digitali nu pot avea un avantaj neloial față de IMM-uri. Avem responsabilitatea morală de a ne asigura că multinaționalele digitale vor contribui în mod echitabil, la fel ca toate celelalte companii și cetățeni. Deși această problemă se rezolvă cel mai bine la nivel internațional, aceasta trebuie să fie ultima încercare – fie există un acord până în vară la nivelul OCDE, fie UE trebuie să-și adopte propria strategie. Nu putem sta deoparte la nesfârșit și să ne bazăm pe nivelul internațional.”

Parlamentul European s-a concentrat pe provocările fiscale încă din 2015, când a fost înființată prima sa comisie temporară pe această temă. Această comisie a funcționat până în 2019, când a fost înființată o subcomisie permanentă. Subcomisia pentru chestiuni fiscale și-a început activitatea în iunie 2020.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu apreciază că programul Orizont Europa ”devine extrem de important” în contextul ”transformărilor economice necesare pentru a atinge țintele de mediu”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu apreciază că emblematicul program Orizont Europa ”devine extrem de important” în contextul Pactului Ecologic European și al transformărilor economice necesare pentru a atinge țintele de mediu stabilite pentru fiecare industrie.

Astfel, Parlamentul European a adoptat ”raportul privind stabilirea celor 10 parteneriate instituționalizate, întreprinderile public-private organizate în funcție de domeniile de cercetare prioritate pentru Uniune, așa numitele Joint Undertakings.”

”Cu un buget de 10 miliarde euro fonduri publice, care urmează să fie dublat de fondurile private, funcționarea celor 10 parteneriate a fost astfel gândită încât să contribuie la creșterea nivelului de deschidere către partenerii privați, al transparenței și al gradului de incluziune a actorilor relevanți din fiecare domeniu de activitate”, a detaliat Marian-Jean Marinescu.

Acesta a explicat că varianta propusă de Parlamentul European ”a urmărit simplificarea considerabilă a procedurilor administrative și a crescut gradul de flexibilitate pentru a permite accesul mai facil al întreprinderilor mici și mijlocii și a crește atractivitatea acestor programe de cercetare.”

”Una dintre cele mai importante modificări aduse de PE și acceptată de Consiliu este cea prin care principiul <<a nu dăuna mediului>> este limitat la activitățile stabilite deja prin reglementările referitoare la taxonomie. Un bun exemplu al importanței acestor îndreprinderi mixte de cercetare este Clean Aviation – O aviație curată- destinat găsirii acelor tehnologii care să reducă emisiile poluante din sectorul aviatic și, în același timp să favorizeze crearea de noi locuri de muncă”, a explicat eurodeputatul român.

Programul-cadru pentru cercetare Orizont Europa are un buget total care se ridică la 95,5 miliarde de euro, din care 5,4 miliarde de euro provin din planul de relansare Next Generation EU, și care va ajuta sistemele de sănătate ale UE să se pregătească pentru viitoarele pandemii și industria sa să decarbonizeze și să inoveze.

Orizont Europa include cel mai mare buget de până acum pentru cercetare și digitalizare. El va susține și IMM-urile inovatoare, infrastructura europeană de cercetare și include o sumă suplimentară de 1 miliard de euro, asigurată de Parlament, pentru cercetarea sprijinită prin Consiliul European pentru Cercetare.

Programul este axat pe trei piloni:

  •  Pilonul privind Excelența științifică va susține proiectele de cercetare de frontieră dezvoltate și conduse chiar de cercetători prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Prin acest pilon vor fi finanțate bursele și schimburile de experiență pentru cercetători prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și se vor face investiții în infrastructura de cercetare.
  •  Pilonul privind Provocările globale și competitivitatea industrială europeană va sprijini în mod direct cercetarea legată de schimbările de la nivelul societății, precum și de capacitățile tehnologice și industriale. Cu ajutorul acestui pilon se vor stabili aspectele pe care se vor concentra misiunile de cercetare de la nivelul întregii Uniuni Europene. Pilonul include și activități desfășurate de Centrul Comun de Cercetare (JRC). Obiectivul centrului este a de susține factorii decizionali de la nivelul Uniunii și de la nivel național și de a le pune la dispoziție date științifice independente și asistență tehnică.
  •  Pilonul privind Europa inovatoare vine să transforme Europa într-un lider în domeniul inovării creatoare de piețe. Un alt obiectiv al acestui pilon este de a consolida și mai mult Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) și de a stimula, astfel, integrarea companiilor din acest sector, a cercetării, a învățământului superior și a antreprenoriatului.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, a semnat Carta Albă pentru lupta împotriva cancerului de ficat: Niciun pacient nu trebuie lăsat în urmă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru EU4Health, a semnat marți Casa Albă consacrată luptei împotriva cancerului de ficat, subliniind că “niciun pacient cu cancer de ficat nu trebuie lăsat în urmă”.

Aceasta este deviza Cartei Albe pe care Bușoi a semnat-o în calitate de membru al Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European și responsabil al Programului de Sănătate din UE.

“În calitate de raportor al Parlamentului European pentru EU4Health, a fost important pentru mine să mă asigur că lupta împotriva bolilor cronice și în special a cancerului va fi bine finanțată. Avem in EU4Health un plafon minim garantat pentru prevenirea bolilor cronice, iar acest lucru va asigura un echilibru corect și va determina o cheltuire corectă a banilor în direcția cea bună pentru sănătatea și viața pacienților”, a afirmat europarlamentarul român.

El a insistat că o prevenție eficiență, diagnosticul timpuriu și îngrijirile de calitate pe toate durata vieții pentru pacienții cu cancer vor reduce semnificativ povara bolii. În plus, crearea unor rețele transnaționale de excelență este inclusă ca acțiune în cadrul EU4Health.

“Astăzi, ne aflăm la o răscruce de drumuri în lupta noastră împotriva cancerului de ficat, în Europa”, a subliniat el, arătând că peste 98.000 de cetățeni europeni sunt diagnosticați cu cancer hepatic, în timp ce aproximativ 89.000 mor din cauza bolii în fiecare an.

“Există discrepanțe mari între țările UE în ceea ce privește punerea în aplicare a celor mai bune practici și de aici și diferențe privind ratele de supraviețuire. Acest lucru trebuie să se schimbe și am convingerea că EU4Health va ajuta la această schimbare în bine”, a conchis Cristian Bușoi.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava: Grupul PPE dorește ca UE să fie cu adevărat o uniune, în care tarifele de roaming și internet mobil să fie la același preț ca ”acasă” pentru încă 10 ani

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Grupul Partidului Popular European își dorește ca Uniunea Europeană să fie cu adevărat o uniune, în care tarifele de roaming și internet mobil să fie la același preț ca ”acasă” pentru încă 10 ani, a anunțat eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro. 

”Eliminarea suprataxării pentru serviciile de roaming, la nivelul Uniunii Europene, introdusă în anul 2017, a fost nu doar un succes și un avantaj pentru cetățenii țărilor membre, însă e una dintre măsurile care au demonstrat, nu doar la nivel teoretic ci și în practică unitatea statelor membre. Alături de colegii din PPE susținem nu doar prelungirea RLAH (Roam – Like – At – Home), începând cu anul viitor, pentru o perioadă de încă 10 ani, însă și eliminarea ultimelor măsuri restrictive rămase încă în vigoare. Prin vocea colegei mele, Angelika Winzig, PPE solicită eliminarea oricăror tarife pentru serviciile de roaming, care încă mai există în unele state, chiar dacă ele sunt limitate în prezent la 19 eurocenți / minut. Mai mult decât serviciile de telefonie, membri EPP solicităm implementarea unui sistem unitar și în ce privește serviciile de date mobile”, a explicat eurodeputatul român.

Cu alte cuvinte, Grupul PPE dorește ca Uniunea Europeană să fie cu adevărat o uniune, în care tarifele pentru serviciile de telefonie și internet să fie aceleași ca acasă, indiferent din ce stat membru este efectuat un apel telefonic ori accesată rețeaua de internet.

Mircea Hava a subliniat că ”viitorul pe care ni-l imaginam acum 15-20 de ani, cu gândul la a putea vorbi în tihnă și a-i vedea pe cei plecați la mii de kilometri, e prezentul de azi., în care înstrăinarea și dorul își găsesc leac la capătul celălalt al telefonului, la orice oră din zi sau din noapte.”

”Mulți dintre românii cu rude în străinătate nu au cum să nu-și amintească anii 90 sau începutul lui 2000, atunci când vocea celui drag, plecat departe, era doar amintirea ultimei discuții la plecarea dintr-o autogară sau un aeroport. Tarifele exagerat de scumpe la convorbiri ne-au pus, pentru vreme lungă, o barieră nedreaptă în a rosti sau auzi atât de doritul <<Alo, mamă>>, <<Alo, tată>>, <<Alo, draga mea>> sau Alo, dragul meu”. Pentru multă vreme, milioane de copii nu și-au putut auzi părinții spunându-le <<noapte bună>>, în fiecare seară. Au apărut rupturi ireparabile în sufletele a milioane de români, între cei plecați la muncă ori la studii și cei rămași acasă. O rană pansată doar de promisiunea unei revederi, poate, anuală”, a rememorat Hava.

Eurodeputatul român a mai punctat că suntem ”în anul 2021 și trăim vremuri în care tehnologia este extrem de avansată iar costurile asociate serviciilor de comunicare sunt mult mai reduse decât în trecut.”

”Ne-am câștigat dreptul de a fi parte a marii familii europene, ne-am câștigat dreptul la muncă și la liberă circulație în spațiul UE, iar dreptul la liberă comunicare ar trebuie să fie și el printre aceste drepturi, neîngrădit de suprataxare”, a spus Mircea Hava.

Acesta și-a exprimat încrederea că, alături de colegii din PPE, precum și din celelalte grupuri de la nivelul Parlamentului European, vom transforma ideea de roaming și supracost pentru apeluri la nivelul Uniunii într-o simplă amintire.”

Parlamentul European și-a exprimat deja dorința de a extinde cu încă 10 ani regulile în materie de roaming pentru ca europenii să continue să sune și să folosească datele peste tot în UE fără costuri suplimentare.

De la intrarea în vigoare a regulamentului actual privind roamingul, aproape 170 de milioane de utilizatori s-au bucurat de servicii roaming gratuite. Ei și-au putut păstra conexiunea la deplasarea în cele 27 de state UE, în Islanda, Liechtenstein și în Norvegia la același preț ca și acasă.

Această politică s-a dovedit un real succes. De exemplu, folosirea datelor în roaming a crescut de 17 ori în vara 2019, comparativ cu vara de dinaintea abolirii tarifelor de roaming.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Marian-Jean Marinescu4 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu apreciază că programul Orizont Europa ”devine extrem de important” în contextul ”transformărilor economice necesare pentru a atinge țintele de mediu”

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisarul european pentru energie: UE evaluează posibilitatea achiziției comune de gaze între statele membre

Cristian Bușoi4 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, a semnat Carta Albă pentru lupta împotriva cancerului de ficat: Niciun pacient nu trebuie lăsat în urmă

ROMÂNIA4 hours ago

Infografic Monitorul Social: Românii cu cele mai mici venituri câștigă sub 1600 de euro pe an, adică sub 5 euro pe zi

ROMÂNIA5 hours ago

Comandamentul SUA pentru Europa a donat României 18.000 de teste COVID-19: “Vom fi în continuare alături de prietenul și aliatul nostru, România”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Grupul PPE dorește ca UE să fie cu adevărat o uniune, în care tarifele de roaming și internet mobil să fie la același preț ca ”acasă” pentru încă 10 ani

U.E.6 hours ago

Reprezentantul UE în Turcia salută evitarea unei crize după ce Recep Tayyip Erdogan a revenit asupra deciziei de a expulza 10 ambasadori

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

Ursula von der Leyen a avut o convorbire telefonică cu Maia Sandu: UE va ajuta Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze

GENERAL6 hours ago

Institutul European de Inovare & Tehnologie impulsionează redresarea și creșterea sustenabilă a sectoarelor culturale și creative din Europa

Daniel Buda6 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia Europeană trebuie să susțină investițiile în tehnologii pentru îmbunătățirea condițiilor de transport al animalelor

GENERAL9 hours ago

Dragoș Pîslaru, despre digitalizarea pieței muncii: PNRR poate așeza România în avangarda Europei prin reformele sistemice pe care le propune

ROMÂNIA1 day ago

Serbia donează României medicamente și concentratoare de oxigen pentru bolnavii de COVID-19: Suntem alături de voi în cele mai grele momente

ROMÂNIA1 day ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG: Am bugetat peste 250 milioane de lei în următorii trei ani pentru dezvoltarea antreprenoriatului digital

NATO4 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ5 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi5 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi6 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi6 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

Team2Share

Trending