Connect with us

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken, mesaj de condoleanțe către România și Regatul Unit după atacul comis asupra vasului „Mercer Street”: Ne alăturăm aliaților noștri în condamnarea fermă a atacului

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Statele Unite ale Americii au transmis condoleanțe familiilor victimelor și condamnă cu fermitate atacul cu drone asupra petrolierului „Mercer Street”, care tranzita pașnic Marea Arabiei de Nord, a transmis Secretarul de Stat, Antony Blinken, informează Ambasada Statelor Unite la București.  

„Ne alăturăm partenerilor și aliaților noștri în condamnarea fermă a atacului împotriva navei „Mercer Street”, o navă comercială care tranzita apele internaționale în nordul Mării Arabiei”, a punctat Secretarul de Stat.

 

Potrivit comunicatului oficial, în urma analizării informațiilor disponibile, SUA sunt sigure că Iranul a comis atacul, folosind UAV explozibil, o capacitate letală ce se utilizează din ce în ce mai mult în întreaga regiune.

„Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează un model de atacuri și alte comportamente beligerante. Aceste acțiuni amenință libertatea de navigație pe această cale crucială, transportul maritim și comerțul internațional, precum și viețile celor de pe navele implicate”, a adăugat Antony Blinken. 

În urma atacului, un cetățean omân și unul britanic și-au pierdut viața. Portavionul USS Ronald Reagan, distrugătorul USS Mitscher și Grupul de Luptă 5 (Carrier Strike Group – CGS) au răspuns apelului de urgență al petrolierului și l-au escortat către o zonă sigură. 

Mai mult, Alianța Nord-Atlantică a transmis marți un mesaj de condoleanțe față de România și Regatul Unit după atacul cu comis asupra vasului “Mercer Street”.

„Aliații rămân îngrijorați de acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și fac apel la Teheran să își respecte obligațiile internaționale”, a transmis NATO.

Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România a solicitat prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. În acest scop, ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român.

Gestul a fost replicat și de regimul de la Teheran, care, la rândul său, i-a chemat la sediul Ministerului de Externe iranian pe reprezentanții diplomatici ai României și Regatului Unit.

Incidentul care a avut loc în strâmtoarea Ormuz a provocat reacția aliaților României și Regatului Unit, precum și cele ale Bucureștiului și Londrei.

Mai întâi, SUA și Israel au convenit să colaboreze cu România, Regatul Unit și alți parteneri internaționali pentru a investiga tragedia de pe nava „Mercer Street”.

Ulterior, miniștrii de externe ai României și Regatului Unit au avut convorbire telefonică în urma căreia au solicitat în comun elucidarea ”cât mai rapidă” a incidentului de pe nava ”Mercer Street”. O discuție similară a avut loc și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, și omologul său israelian.

ROMÂNIA

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

Published

on

© US Department of Defense

Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic sau mai relevant, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care l-a primit joi la Pentagon pe ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, context în care demnitarul român a precizat că actuala prezență militară a SUA în Europa și în România ar trebui să reprezinte baza de referință pentru o postură permanentă a forțelor SUA în România.

România este un aliat neclintit al NATO și unul dintre statele din prima linie în timp ce Rusia își continuă invazia brutală și neprovocată a Ucrainei, a transmis Pentagonul într-un comunicat ce a urmat întâlnirii.

Austin a declarat că invazia Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității în regiune. Atacul asupra Ucrainei este, de asemenea, un atac asupra “principiilor fundamentale și a valorilor comune care ne fac pe toți mai siguri”, a spus el.

În urma invaziei rusești, România a făcut un pas înainte pentru a găzdui o prezență sporită a forțelor americane și NATO. “Am văzut la fața locului relația remarcabilă dintre cele două armate ale noastre atunci când am vizitat, am vizitat baza aeriană Mihail Kogălniceanu, iar sprijinul dumneavoastră generos a consolidat descurajarea de-a lungul flancului estic al NATO”, a spus secretarul apărării.

“De asemenea, suntem foarte recunoscători poporului român pentru că a primit peste 3 milioane de refugiați ucraineni și a contribuit la furnizarea de asistență umanitară”, a adăugat el.

La rândul său, Tîlvar a declarat că Rusia președintelui Vladimir Putin este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității europene, euro-atlantice și regionale. “Președintele Putin a sperat să ne divizeze, dar a eșuat”, a spus ministrul apărării. “Răspunsul nostru a fost ferm”.

Pe lângă invazia rusă, cei doi oficiali au discutat despre securitatea în zona Mării Negre și despre programul de modernizare a apărării României, aflat în desfășurare, context în care secretarul Austin a salutat angajamentul ferm al României de a cheltui 2,5% din produsul intern brut pentru apărare și investițiile sale continue în echipamente militare moderne, interoperabile cu cele ale NATO.

De asemenea, cei doi demnitari au discutat despre viitorul summit NATO care va avea loc la Vilnius, în Lituania, în luna iulie.

În baza deciziilor luate anul trecut, în condițiile invaziei armate a Rusiei, în Ucraina, Statele Unite și-au dublat inițial prezența militară în România, de la aproximativ 1.000 de soldați la 2.000

La începutul lunii februarie a anului trecut, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele Joe Biden a aprobat trimiterea a 3.000 de militari americani în Europa de Est, dintre care 1.000 în România, pentru a întări flancul estic al NATO pe fondul tensiunilor cu Rusia, evocând obligația sacră a Statelor Unite conform articolului 5 din Tratatul NATO de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. 

În iunie 2022, la începutul summitului NATO de la Madrid, Biden a anunțat că SUA își vor intensifica prezența militară în Europa ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, iar în România vor fi trimiși încă 3.000 de militari americani la nivelul unei brigăzi de luptă dislocată prin rotație și 2.000 de membri ai personalului militar. Aceste forțe au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se aflau până în februarie 2022 în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație.

“O altă dovadă a solidarității și angajamentului SUA față de securitatea regiunii Mării Negre este prezența militară americană robustă în România, completată în 2022 cu echipa Brigăzii 2 de luptă a infanteriei din cadrul Comandamentului Diviziei 101 Aeropurtate. Așteptăm cu nerăbdare să găzduim Echipa Brigăzii 1 Infanterie de Luptă a Diviziei 101 Aeropurtate și elementele de comandă ale Diviziei 10 Munte”, a spus Tîlvăr, în acest context.

În plus, având în vedere situația de securitate foarte complicată de astăzi în partea noastră de lume, dar cu mare impact asupra întregii stabilități euro-atlantice, evaluăm actuala amprentă a SUA în Europa și care ar trebui să reprezinte noua bază de referință pentru o postură permanentă a forțelor SUA în Europa și în România. Avem deja suficiente dovezi că ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră“, a insistat ministrul român al apărării.

Continue Reading

NATO

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

Published

on

© Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Parlamentul turc a votat joi în favoarea ratificării aderării Finlandei la NATO, devenind ultimul legislativ din rândul celor 30 de state aliate care aprobă intrarea republicii scandinave în Alianța Nord-Atlantică și oferind Helsinki-ului cale liberă pentru a deveni oficial, în curând, al 31-lea stat membru al NATO.

Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputaţi, potrivit operaţiunilor de vot transmise în direct la televiziune, informează Agerpres.

Ratificarea în plenul legislativului turc a decurs fără probleme, după ce comisia parlamentară de afaceri externe a aprobat-o săptămâna trecută.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat pe data de 17 martie că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, o decizie salutată de Alianţa Nord-Atlantică.

Turcia era ultima membră a NATO care mai trebuie să ratifice aderarea ţării nordice la Alianţa Nord-Atlantică, după ce luni parlamentul ungar a făcut acelaşi lucru.

O aderare oficială a Finlandei la NATO ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO, care va avea loc la sediul Alianței Nord-Atlantice. Potrivit Tratatului Nord-Atlantic, Finlanda trebuie să depună instrumentele de ratificare ale aderării și la Departamentul de Stat, depozitarul Tratatului fondator de la Washington, semnat la 4 aprilie 1949.

Erdogan și Orban au blocat încă de anul trecut intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia.

Regatul scandinav, care asigură în prezent președinția Consiliului UE, este ținut în șah de Ankara și de Budapesta din motive diferite. Erdogan a spus că va continua discuţiile cu Suedia asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţă va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.

Pe de altă parte, Balazs Orban, directorul politic al guvernului maghiar, a anunțat că parlamentarii ungari aşteaptă asigurări din partea guvernului suedez că membrii acestuia vor renunţa la obiceiul de a emite păreri critice despre executivul condus de Viktor Orban şi statul de drept din Ungaria, pentru ca legislativul de la Budapesta să ratifice, în schimb, aderarea Suediei la NATO.

Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO așa cum au convenit liderii NATO în declarația finală a summitului lor de la Madrid după soluționarea obiecțiilor inițiale ale Turciei, negocieri diplomatice în cadrul cărora și România a jucat un rol în parafarea unei înțelegeri.

În prezent, 28 din cele 30 de state membre, între care și România, au ratificat aderarea celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică, excepții făcând Ungaria și Turcia, care încă păstrează obiecții în calea aderării finale a Suediei.

Aderarea Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, va dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă. De asemenea, accederea Finlandei și Suediei în NATO va însemna că toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi state aliate, la fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a discutat cu ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, despre acceptarea României în Programul Visa Waiver, care ”ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA și ar reflecta solidaritatea care există între cetățenii noștri”.

Oficialul român a ”apreciat în mod deosebit deschiderea partenerilor americani pentru a avansa în acest dosar”, ocazie cu care i-a ”mulțumit ambasadoarei pentru sprijinul personal oferit în vederea includerii României în Programul Visa Waiver”.

”SUA este principalul partener strategic al României și un aliat deosebit de important pentru noi. În domeniul afacerilor interne, sub auspiciile Parteneriatului Strategic, România și SUA au relații bilaterale foarte bune și un dialog aprofundat, iar coordonarea dintre Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile de aplicare a legii din SUA se derulează cu rezultate foarte bune”, a evidențiat ministrul de Interne.

Acesta a transmis și dorința țării noastre de a extinde această colaborare ”în domeniile care ne preocupă, deoarece coordonarea transatlantică, mai ales în actualul context internațional de securitate, este deosebit de importantă”.

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senatul SUA, şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri un proiect de lege care recomandă includerea României în Programul Visa Waiver.

Citiți și
Un proiect de lege depus în Senatul SUA recomandă ridicarea vizelor pentru români. Nicolae Ciucă: Vom continua să lucrăm pentru îndeplinirea criteriilor

Gestul a fost salutat de premierul României, Nicolae Ciucă, care a reiterat că Guvernul va continua să lucreze pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice privind accederea României la acest program.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA7 mins ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.26 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO45 mins ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ16 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE17 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN19 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE24 hours ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending