RUSIA
Serviciul de Informații Externe al Rusiei acuză UE că duce un război împotriva lui Călin Georgescu și a liderilor europeni care îl susțin pe Trump (Tass)
Published
2 months agoon

Bruxelles-ul duce un război împotriva acelor lideri europeni care îl susțin în mod deschis pe președintele american Donald Trump, a declarat Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) într-un comunicat citat de agenția de presă rusă TASS, SVR considerând că Uniunea Europeană se află în mod evident în spatele deciziei de a aduce acuzații împotriva candidatului la președinția României, Călin Georgescu.
“Conform datelor disponibile, birocrația europeană a declarat război “liderilor nesistemici” care îl susțin deschis pe președintele american Donald Trump și refuză să urmeze instrucțiunile elitelor liberale conducătoare ale UE”, a declarat biroul de presă al SVR, instituție condusă de Serghei Narîșkin.
Potrivit SVR, „Bruxelles-ul este extrem de îngrijorat că noul lider american ar putea slăbi suprastructura globalistă europeană și se bazează în această acțiune pe lideri conservatori cu orientare națională, precum premierul ungar Viktor Orban, premierul slovac Robert Fico și candidatul la președinția României Călin Georgescu”.
“Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a jucat un rol-cheie în recunoașterea ca nevalabile a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România, a cerut autorităților actuale de la București să îi interzică lui Georgescu să participe la turul al doilea din luna mai. Ea a avertizat că dacă acest reprezentant al „forțelor nesistemice” își continuă campania electorală, Uniunea Europeană va restricționa accesul României la fondurile sale”, se arată în comunicat.
“Elita totalitar-liberală europeană se teme în mod clar de o “cotitură conservatoare” în Europa sub influența lui Trump”, a subliniat SVR, adăugând că “Bruxelles-ul nu economisește resurse în încercările sale de a implementa un astfel de scenariu”.
“După un atac asupra lui Georgescu, este foarte probabil că mainstream-ul liberal european va face noi încercări de a înăbuși disidența în UE. Principala lor țintă va fi Ungaria, ca ‘bastion al conservatorismului european’, iar un bun pretext vor fi viitoarele alegeri parlamentare din această țară de anul viitor”, a conchis SVR.
Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale în 2024, a fost pus oficial sub acuzare de Parchetul General, săptămâna trecută, pentru săvârșirea a șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob; promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid.
În aceeași zi cu comunicatul difuzat de SVR, Călin Georgescu a declarat într-o serie de interviuri că susține organizarea unui referendum privind ieșirea României din Alianța Nord-Atlantică și din Uniunea Europeană, precizând totodată că România nu are nevoie de fondurile europene pentru a se dezvolta.
În România, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent într-o țară democratică, respectiv anularea alegerilor prezidențiale din 2024, constatând că procesul electoral a fost viciat în integralitatea sa. Decizia a venit după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat rapoartele serviciilor de informații, analize și date care au relevat că România a fost vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal, au identificat o campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului candidatului independent Călin Georgescu, iar contraspionajul românesc a identificat date privind intențiile unor persoane de a afecta suveranitatea României și de a sprijini accesul lui Călin Georgescu, candidat anti-NATO și anti-UE, la funcția de președinte.
Europenii au condamnat manipularea la scară largă specifică Rusiei în alegerile din România
Ulterior, președintele de la acea vreme, Klaus Iohannis, a nominalizat direct Rusia ca actor ce a stat în spatele acestei operațiuni hibride împotriva României, subliniind că este vorba despre modul de acțiune în această direcție și că procedura de atribuire va dura. În același timp, și președintele francez Emmanuel Macron și fostul premier belgian Alexander De Croo au arătat cu degetul spre Rusia, o poziție de condamnare a ingerințelor la adresa democrației venind și din partea președintelui german Frank-Walter Steinmeier. De asemenea, un raport oficial al guvernului francez a confirmat “manipularea pe scară largă” a alegerilor din România, primele alegeri democratice majore din Europa anulate din cauza ingerințelor străine.
Și NATO a transmis la mijlocul lunii februarie prima sa reacție oficială publică și argumentată cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România, anul trecut, subliniind că arătând că operațiunea Rusiei în România a fost “înșelăciune” printr-o “campanie amplă pregătită dinainte pentru a afecta clandestin un scrutin”.
Poziția exprimată de SUA anul trecut vs. poziția exprimată de noul vicepreședinte al SUA
Poziția SUA cu privire la ingerințele externe în alegerile din România a fost exprimată anul trecut pe multiple paliere, în timpul administrației Biden. Delegația Congresului SUA la NATO, s-a arătat “profund îngrijorată de dovezile convingătoare” privind influența Rusiei în alegerile din România, precizând că “suntem alături de România în preocuparea sa de a organiza alegeri prezidențiale libere și corecte”. Și Comisia din SUA pentru securitate și cooperare în Europa a condamnat ferm “interferenţa malignă a Rusiei în alegerile din România”.
“Orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“, a transmis, la momentul respectiv, și Departamentul de Stat.
Însă, noul vicepreședinte american J.D. Vance a lansat vineri, 14 februarie, de la tribuna Conferinței de Securitate de la München, critici dure la adresa unor decizii recente din Europa, citând anularea alegerilor prezidențiale din România, și avertizând că amenințarea principală pentru democrația europeană nu vine dinspre Rusia sau China, ci din interior, printr-o renunțare treptată la valorile fundamentale comune cu Statele Unite.
El a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România și într-un discurs susținut la conferința conservatoare CPAC de la Washington, precizând că nu poți avea valori democratice comune cu Statele Unite dacă “anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”.
Președintele Franței continuă să vorbească răspicat despre ingerințele Rusiei în România: Pe J.D. Vance l-a șocat decizia de anulare a alegerilor, pe mine nu. Mă șochează că Rusia a influențat masiv sinceritatea alegerilor în România
Liderul european care a continuat să vorbească răspicat despre ingerințele Rusiei în alegerile din România a fost președintele francez Emmanuel Macron, exprimându-se de patru ori pe această temă.
Prima dată când s-a exprimat pe această temă, în luna decembrie 2024, la Varșovia, Emmanuel Macron a pledat pentru măsuri în Europa împotriva atacurilor informaționale ale Rusiei care “au determinat Curtea Constituțională din România să suspende procesul electoral”. La începutul lunii ianuarie, în discursul anual adresat corpului diplomatic francez, Macron s-a referit la alegerile prezidențiale anulate din România citând “ingerințe și manipulări electorale atribuite în mod clar Rusiei”.
Înainte de a-l primi la Palatul Elysee pe președintele interimar român Ilie Bolojan, Emmanuel Macron a reiterat ideea că Rusia a manipulat alegerile prezidențiale din România, într-un interviu acordat presei franceze. El s-a referit la “acțiunile sale la frontiera Poloniei, atacurile sale cibernetice în toate țările noastre, prin atacuri, ca în Marea Britanie, prin manipularea informațiilor sau a proceselor electorale, ca în România, prin amenințările sale explicite prin doctrina sa nucleară”.
Nu în ultimul rând, într-un dialog susținut cu internauții pe paginile sale de socializare, Macron a precizat că, spre deosebire de vicepreședintele american, el nu a fost șocat de decizia de anulare a alegerilor din România și este șocat de faptul că Rusia a influențat masiv sinceritatea alegerilor în România.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre
Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru
Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite
Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate
UE prelungește până în aprilie 2026 măsurile restrictive împotriva persoanelor responsabile de acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova
Liderii instituțiilor UE îl felicită pe Mark Carney pentru victoria în alegerile anticipate din Canada: „Legătura dintre Europa și Canada devine din ce în ce mai puternică”
INTERNAȚIONAL
Rubio și Lavrov au discutat telefonic despre „pașii următori” în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina: „SUA sunt hotărâte să faciliteze încheierea acestui război fără sens”
Published
9 hours agoon
April 29, 2025By
Andreea Radu
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a discutat telefonic cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la solicitarea acestuia. Rubio a evidențiat, în dialogul cu omologul său rus, pașii următori în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, subliniind importanța încheierii rapide a conflictului.
„După vizita emisarului special Steve Witkoff la Moscova, pe 25 aprilie, secretarul i-a subliniat omologului său rus pașii următori în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina și necesitatea de a pune capăt războiului acum”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
De asemenea, Statele Unite au transmis că „sunt hotărâte să faciliteze încheierea acestui război fără sens”.
„Președintele (Trump) a dedicat o cantitate enormă de timp și energie acestei chestiuni și credem că am adus părțile mai aproape decât au fost în acești trei ani. Dar nu am ajuns încă acolo, iar acest lucru trebuie să înceapă să se întâmple. (…) cred că aceasta va fi o săptămână foarte importantă. Săptămâna aceasta va fi o săptămână foarte importantă în care va trebui să decidem dacă acesta este un efort în care dorim să continuăm să fim implicați sau dacă este timpul să ne concentrăm pe alte probleme care sunt la fel de importante, dacă nu chiar mai importante în unele cazuri”, a declarat secretarul de stat american, Marco Rubio, într-un interviu pentru NBC.
Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, „să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.
Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.
INTERNAȚIONAL
Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai
Published
1 day agoon
April 28, 2025By
Andreea Radu
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit agențiile internaționale de presă și Agerpres.
Încetarea focului va intra în vigoare la miezul nopții de miercuri, 7 mai (joi 8 mai, ora 0.00) și va dura 72 de ore, până la miezul nopții de sâmbătă (10 mai, ora 24.00), precizează un comunicat al Kremlinului.
Președinția de la Moscova a avertizat că dacă partea ucraineană nu respectă armistițiul, forțele ruse vor răspunde „adecvat și eficient”.
Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, „să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.
Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa este pregătită „să acționeze diplomatic, cât mai rapid posibil” și a solicitat, din nou, sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să oprească acest război.
Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.
RUSIA
Trump sugerează că Zelenski ar fi dispus să renunțe la recuperarea Crimeei și îi cere lui Putin “să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord
Published
1 day agoon
April 28, 2025
Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, “să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.
“Vreau să înceteze să mai tragă. Stați jos și semnați acordul”, a declarat Trump pe pista aeroportului Morristown din Bedminster, statul New Jersey, potrivit AFP, scrie Agerpres.
Întrebat despre peninsula Crimeea, liderul de la Casa Albă a sugerat că Volodimir Zelenski ar fi dispus să renunțe la peninsula ucraineană anexată de Rusia.
“Cred că da. Crimeea, asta a fost acum 12 ani”, a declarat Trump ca răspuns la întrebarea dacă el consideră că Zelenski dispus să “abandoneze” peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.
Președintele american și-a înăsprit tonul cu privire la președintele rus Vladimir Putin în ultimele zile.
Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.
“Nu a existat niciun motiv pentru Putin să tragă cu rachete în zone civile, orașe și localități, în ultimele zile. Mă face să mă gândesc că poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă trage pe sfoară, și că trebuie să fie tratat diferit, prin „Bănci” sau „Sancțiuni secundare”?? Prea mulți oameni mor!!!”, a spus liderul american, la două zile după ce i-a cerut președintelui rus să oprească atacurile împotriva Ucrainei – “Vladimir, STOP!” – în ceea ce reprezenta prima abordare mai tranșantă la adresa liderului rus Vladimir Putin.
Mesajul sau a venit scurt timp după ce Donald Trump s-a îmbarcat în avionul prezidențial Air Force One cu destinația Statele Unite după ce a participat la Roma la funeraliile Papei Francisc, context în care s-a întâlnit pentru scurt timp cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și cu președintele francez Emmanuel Macron și cu prim-ministrul britanic Keir Starmer. Cu o zi în urmă, președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Donald Trump să își îndrepte “frustrarea” către Putin, care trebuie “să înceteze să mai mintă” atunci când pretinde că dorește pacea, dar continuă să lanseze atacuri asupra Ucrainei.
Donald Trump a dat asigurări, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că Rusia și Ucraina sunt ”foarte aproape de un acord”, fără a dezvălui cadrul acestuia, în timp ce omologul său rus Vladimir Putin a evocat ”posibilitatea unor negocieri directe” între Moscova și Kiev.
Emisarul american Steve Witkoff, interlocutor american privilegiat al Kremlinului, s-a întâlnit vineri cu președintele Putin, pentru a patra oară de la relansarea relațiilor între Washington și Moscova, la inițiativa președintelui american, și mai multe oficialități ruse au afirmat că dialogul ruso-american avansează.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA4 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice